MUSEOIDEN KEHITTÄMINEN
 
Vuoden museo -kiertopalkinto on kuvanveistäjä Pekka Kauhasen veistos Esko. Kuva: Anne Kurki.

Vuoden museo -palkinnot

Suomen museoliitto ja ICOM Suomen komitea ovat jakaneet vuodesta 2014 lähtien kolmea museoalan tunnustuspalkintoa: Vuoden museo, Vuoden museojulkaisu ja Vuoden viestintäteko. Vuodesta 2021 lähtien on jaettu Vuoden museokauppa -palkintoa. Lisäksi palkintolautakunta voi halutessaan jakaa Vuoden erikoispalkinnon. Vuoden museojulkaisu- ja Vuoden viestintäteko -palkintoja jaetaan vuorovuosittain. 

Vuoden museo -tunnustuspalkinto on kiertopalkinto, kuvanveistäjä Pekka Kauhasen veistos Esko sekä kunniakirja. Vuoden museojulkaisu, Vuoden viestintäteko ja Vuoden erikoispalkinto ovat kunniakirjoja. Palkinnot luovuttaa edellisen Vuoden museo -tunnustuksen saaneen museon edustaja.

Museopalkintojen hakuaika on palkintovuoden tammikuun puoleen väliin (15.1.) mennessä. Palkintoja haetaan vapaamuotoisella hakemuksella. Vuonna 2023 palkitaan Vuoden museo sekä Vuoden viestintäteko. Haku on avoinna nyt! 

Lue lisää hakuohjeista täältä.


MUSEOpalkintolautakunta 2023–2025

Palkintolautakunnan jäsenet vuosille 2023-2025 ovat Vapriikin näyttelypäällikkö Marjo Meriluoto (lautakunnan puheenjohtaja), Turun kaupungin järjestämisjohtaja Minna Sartes, opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuuriasiainneuvos Eeva Teräsvirta, Outokummun seudun toimittaja Pasi Huttunen, Vaasan kaupungin museoiden museotoimenjohtaja Elina Bonelius, Kansallismuseon näyttelyamanuenssi Erik Tirkkonen ja Poliisimuseon tutkija Maritta Jokiniemi (Vuoden museo 2022 -kilpailun voittajan edustaja).  Lautakunnan sihteerinä toimii Museoliiton koulutus- ja kehittämisasiantuntija Emilia Merisalo.  

Lisätiedot:

Marjo Meriluoto, p. 040 732 3745, marjo.meriluoto(a)tampere.fi   Emilia Merisalo, p 044 430 0715, emilia.merisalo(a)museoliitto.fi