Taidekokoelmat verkossa

Suomen museoliitto ja Kuvasto ovat löytäneet ratkaisun taideteosten verkkonäyttämisen ongelmaan: tekijänoikeuskysymyksiin ja -korvauksiin yhteisellä Taidekokoelmat verkossa -sopimuksella.

Suomen museoliitto ja Kuvasto allekirjoittivat keväällä 2017 Taidekokoelmat verkkoon -sopimuksen, joka mahdollistaa museoiden kokoelmissa olevien teosten esittämisen verkossa ilman teos- tai tekijäkohtaisia sopimuksia ja maksuja.

Sopimukseen liittyminen antaa museolle rajattoman oikeuden julkaista museon verkkosivuilla ja sovelluksissa omistamiaan tai deponoimiaan suomalaisia tekijänoikeudenalaisten teosten kuvia.

Museoiden kokoelmissa on yli 400 000 taideteosta, joista vain pieni osa pääsee esille, joten sopimuksella voidaan avata valtava määrä taidetta nähtäville.

Digitalisaatio ratkaisi perinteiset ongelmat – sopimus tekijänoikeuskysymykset

Kokoelmateosten saavutettavuuden näkökulmasta digitalisaatio on ratkaissut kaikki perinteiset ongelmat. Verkossa oleviin teoksiin ei liity välimatka- ja liikkumisongelmia, eikä niiden katsomiseen taloudellisia kynnyksiä. Taideteosten verkkonäkyvyyden suurimpana esteenä olivatkin tekijänoikeuskysymykset. Nyt ongelma on ratkaistu Taidekokoelmat verkkoon -sopimuksella.

Sopimuksen taloudellinen pohja perustuu museoiden omarahoitusosuuteen, opetus- ja kulttuuriministeriön avustukseen ja säätiöiltä haettavaan rahoitukseen. Tiina ja Antti Herlinin säätiö oli ensimmäinen säätiötoimija, joka lähti rahoittamaan hanketta.

Taidekokoelma verkkoon -sopimukseen liittyneet museot:

Aboa Vetus & Ars Nova, Aineen taidemuseo, Didrichsenin taidemuseo, EMMA – Espoon modernin taiteen museo, Forssan museo, Helsingin kaupunginmuseo, Helsingin taidemuseo HAM, Helsingin yliopistomuseo, Hyvinkään taidemuseo, Hämeenlinnan taidemuseo, Imatran taidemuseo, Joensuun museot, Jyväskylän yliopisto/Avoimen tiedon keskus/Tiedemuseo, Kajaanin taidemuseo, Keski-Suomen museo ja Jyväskylän taidemuseo, Kankaanpään kaupunginmuseo, Kansallisgalleria/Valtion taideteostoimikunnan kokoelma, Kemin taidemuseo, K.H.Renlundin museo, Kouvolan taidemuseo Poikilo, Kuopion museokeskus (Kuopion taidemuseo, Kuopion kulttuurihistoriallinen museo ja Kuopion luonnontieteellinen museo), Lahden museot, Lappeenrannan museot, Lapuan Taidemuseo, Lönnströmin taidemuseo, Mikkelin taidemuseo, Oulun taidemuseo, Porin taidemuseo, Raision museo Harkko, Riihimäen taidemuseo, Salon taidemuseo Veturitalli, Sara Hildeénin taidemuseo, Stiftelsen Pro Artibus / Pro Artibus -säätiö, Stiftelsen för Åbo Akademi, Suomen kansallismuseo, Suomen valokuvataiteen museo, Taidekoti Kirpilä, Tampereen taidemuseo, Turun museokeskus, Turun taidemuseo, Vaasan kaupungin museot, Vantaan taidemuseo Artsi, Varkauden museot/Varkauden taidemuseo ja Villa Gyllenberg.

Siirry sivun alkuun