Ohjeita avustajille

Museo-lehden kirjoittajiin kuuluu monenlaisia toimijoita. Toimituspäällikön ja taittajan työn helpottamiseksi alle on koottu muutamia vinkkejä Museo-lehteen kirjoittavia varten.

Aluksi

Suunnitellessasi juttua Museo-lehteen mieti, miksi juuri tämä aihe on tärkeä. Mitä uutta tämä aihe juttu tuo lukijoille? Miksi aihe pitäisi julkaista juuri nyt eli mikä tekee siitä ajankohtaisen ja kiinnostavan?

Tärkeintä on rajata aihe sekä valita kiinnostava näkökulma. Muistathan, että museot ovat lehden lukijoille lähtökohtaisesti jo melko tuttuja. 

Jos tarjoat juttua Museo-lehteen ota hyvissä ajoin yhteyttä lehden toimituspäällikköön tai kerro juttuaiheesta juttuvinkkilomakkeen kautta.

Käytännön ohjeita kirjottajille

  1. Hyvä lehtiteksti on ytimekästä. Vältä kaikkea ylimääräistä – kapulakieltä, hankalia lauserekenteita ja täytesanoja. Tarvittaessa luetuta oma tekstisi etukäteen tuttavallasi ja pyydä palautetta.
  2. Kolumnissa on tarkoitus ilmaista voimakas, perusteltu mielipide. Uskalla kärjistää. 
  3. Lyhenteitä (esim. ns. ts. tms. jne.) ei lehtitekstissä käytetä. Myös "prosenttia" on prosenttia kirjaimin, ei %-merkillä. Päivämäärät ilmoitetaan muodossa 1. tammikuuta 2011, perjantaina 21. päivä. Vuosikymmenet muodossa 1990-luku. 
  4. Henkilöiden suuhun laitettavat sitaatit irrotetaan omaksi kappaleeksi lainausmerkkien sisään: "Suora sitaatti kirjoitetaan näin", sanoo lehden toimitussihteeri. 
  5.  Laadi iskevä ja lyhyt otsikko sekä hahmottele ingressi, mutta välillä sekä otsikkoa että ingressiä joudutaan muuttamaan. Väliotsikkoja ei Museo-lehdessä yleensä käytetä.
  6. Jos toimitat valokuvia, muistathan kirjoittaa jutun loppuun ytimekkäät kuvatekstit. Ole erityisen tarkka kuvissa mahdollisesti olevien henkilöiden nimistä ja niiden oikeinkirjoituksesta. Muista nimetä kuvat kuvaajan nimen ja kohteen mukaan tai ainakin liittää kuvan mukaan kuvaajatieto.
  7. Jutun pituus lasketaan merkkeinä välilyönteineen: tiedon saa selville esimerkiksi Word-ohjelmasta toiminnolla Työkalut → sanamäärä, englanniksi Word Count. Käytännössä yhdelle A4-sivulle mahtuu taajalla rivivälillä noin 3 000 merkkiä. Aukeaman juttu Museo-lehdessä on noin 3 000–3 500 merkkiä tekstiä + kuvat. Sivun kolumni on noin 2 700 merkkiä.
  8. Noudata sovittuja merkkimääriä!
  9. Toimitustyöhön kuuluu tekstin editointi. Varaudu siihen, että artikkeliasi käsitellään. Jos teemme huomattavan laajoja muutoksia, pyrimme lähettämään tekstin kirjoittajalle asiatarkistettavaksi ennen julkaisua. Editointia tarvitaan muun muassa yhtenäisen kieliasun sekä lehden rakenteen takia. 
  10. Noudata sovittuja deadlineja.

Valokuvaajat

Nimeä kuvat kuvaajan nimen ja kohteen mukaan. Toimitathan korkearesoluutiokuvat latauslinkillä. Jos teet yhteistyötä toimittajan kanssa, pidäthän huolta, että toimittajalla on tieto kuvien sisällöistä ja mahdollisuus kuvatekstien kirjoittamiseen. 

Oikeudet materiaaleihin

Museoliitolla ja Museokorttia tuottavalla FMA Creations Oy:llä on oikeudet julkaista Museo-lehteen tilattuja tekstejä ja valokuvia verkkosivuillaan sekä muissa kanavissaan. 

Valmiin aineiston lähettäminen

Artikkelit ja kuvat lähetetään sähköpostitse Museo-lehden toimituspäällikölle.

Palkkiot

Palkkiot maksetaan verokortilla tai laskulla. 

Verokortilla maksettavat palkkiot maksetaan kerran kuussa lehden ilmestymisen jälkeen. Verokortilla maksettavaa palkkiota varten avustajaa pyydetään toimittamaan seuraavat tiedot Visma-lomakkeella (linkki toimitetaan avustajille): 

- Palkkionsaajan nimi
- Henkilötunnus
- Kotiosoite
- Tilinumero
- Sähköpostiosoite
- Kopio verokortista (esim. pdf-tiedostona). Ilman verokorttia maksetuista palkkioista pidätetään 60 prosenttia veroa.

Laskulla maksettavat palkkiot tulee kohdistaa:

FMA Creations Oy
y-tunnus: 2673987-4

VERKKOLASKUT (ensisijainen vaihtoehto):
FMA Creations Oy ( y-tunnus: 2673987-4)
Verkkolaskuosoite ja OVT-tunnus: 003726739874
Operaattori: Apix Messaging Oy (välittäjätunnus: 003723327487)

PAPERILASKUT:
FMA Creations Oy (Apix skannauspalvelu)
PL 16112
00021 LASKUNET 

Siirry sivun alkuun