Museibranschens professionella möts på Museidagarna på Åland

De riksomfattande museidagarna ordnas på Åland 18-20.5.2022. Temat för evenemangdagarna som samlar nästan 300 professionella och influerare inom museibranschen är Egensinne – Omalla tavalla. Samma tema används också för Ålands 100-åriga självstyres jubileumsår. I samband med dagarna prisbelönas Årets Museum.

Till Museidagarnas program hör aktuella anföranden, diskussioner och Finlands museiförbunds 99:e årsmöte. Evenemangplatsen är kultur- och konferenscentret Alandica i Mariehamns centrum.

Museidagarna kulminerar i Museiprisgalan torsdagen 19.5 med början klo. 19 i Hotell Arkipelags festliga inramning. Årets museum-finalisterna för år 2022 är Hotell- och restaurangmuseet i Helsingfors, Lottamuseet i Tusby, Polismuseet i Tammerfors samt Centret för krig och fred Muisti & Högkvartersmuseet i Sankt Michel. Dessutom utdelas priserna Årets museipublikation, Årets museibutik samt Museikortets specialpris.

I museidagarnas program funderar man på sitt eget sätt på betydelsen av görandet, identiteten och kreativiteten samt innovationerna i museiverksamheten och mer vidsträckt i arbetsgemenskaperna.

Första dagens huvudtalare är den tyska, i Norge verksamma etnologen, projektchef Kathrin Pabst och den svenska assisterande professorn Pia Laskar. Pabst är specialiserad på museiarbetets etiska frågor och Laskar har under den senaste tiden särskilt utforskat teman som hänför sig till könet.

Till andra dagens program 19.5 hör bland annat professor Juha T. Hakalas anförande som reflekterar över vad kreativitet är, hur man kan använda sig av den i sitt eget och i samfundets arbete och vad den kan tänkas betyda i en museiprofessionells arbete eller i ett museums verksamhet. I konstdoktor, lekexpert Katriina Heljakkas anförande får vi höra hur lekfullheten kan hjälpa i utmanande situationer och samhälleliga kriser.

Dessutom hör till programmet flera parallella sessioner och korta blixtanföranden om museibranschens aktuella teman, ett utställningsområde, kvällstillställningar samt nätverkande.

På fredagen 20.5. bekantar sig Museidagarnas deltagare med Ålands fascinerande historia och nutid i form av studieutflykter. Teman är till exempel Mariehamns historia och museer, Ålands konst samt skärgårdsmål. 

Mediernas representanter är varmt välkomna att följa med programmet samt att intervjua experter och museibranschens influerare. Vi ber representanterna för medierna att anmäla sig senast 17.5.2022 per email på adressen tuuli.rajavuori@museoliitto.fi

Man kan också delta i evenemanget på distans. Evenemanget ordnas av Finlands museiförbund i samarbete med Ålands museer.

Museidagarnas program

Onsdag 18.5.2022
Torsdag 19.5.2022


Kontaktpersoner


Program

Utbildnings- och utvecklingschef Leena Tokila
040 534 6232
leena.tokila@museoliitto.fi

Medias representanter

Kommunikationschef Tuuli Rajavuori
0444 300 710
tuuli.rajavuori@museoliitto.fi

Intendent Heidi Viktorsson, Ålands Sjöfartsmuseum
018 19930
heidi@sjofartsmuseum.ax

Suomen museoliitto 11.5.2022