TIEDOTTEET
 

2023

 


Museoliitto haastaa museot mukaan Digital Cleanup Dayhin maaliskuussa
Kansainvälinen Digital Cleanup Day lähestyy. Museoliitto-konserni tarttuu Network of European Museum Organisations NEMOn esittämään haasteeseen, ja osallistuu Digital Cleanup Dayhin perjantaina 17.3.2023.


Kysely kokoelmahallintajärjestelmiin liittyen: Museoliitto kartoittaa museoiden mahdollisuuksia tallentaa ISNI-tunnuksia
Museoliitto kartoittaa museoiden valmiuksia tallentaa ISNI-tunnuksia kokoelmanhallintajärjestelmiin, vastaa kyselyyn 17.3. mennessä.


Energiatuki vastaa kriisistä kärsivien museoiden tarpeisiin
Opetus- ja kulttuuriministerin avaama energiatuki kasvaneisiin kustannuksiin tulee monelle, etenkin yksityiselle ammatilliselle museoille, suureen tarpeeseen. Museoliiton kysely paljastaa, että energiakriisillä on ollut paikoin vakavia vaikutuksia museoiden toimintaan.


Kevään MUSEO-lehti on ilmestynyt teemalla toivo
Vuoden ensimmäisen MUSEO-lehden teemana on toivo. Kevätnumerossa tarkastellaan, miten museot voivat luoda ja ylläpitää toivon tunnetta.


Vuoden museoviestintäteko -kilpailun finalistit valittu
Vuoden museoviestintäteko 2023 -kilpailun finaaliin on valittu neljä viestintätekoa: Suomen valokuvataiteen museon Kuva ois kiva -podcast, Lapin alueellisten vastuumuseoiden etäkahvit, Museoviraston korjaustaito.fi  -sivusto ja Turku Åbo 1827 -kokonaisuus.


Vaalikampanja käynnistyy somessa – näytetään yhdessä museoiden merkitys
Museoliiton vaalikampanja kannustaa museoita kertomaan työnsä merkityksen. Osoitetaan yhdessä, miksi museoiden julkinen tuki on tärkeää.


Jatkoimme vastausaikaa: Energiakriisin vaikutukset -kysely auki 8.2. saakka
Vastaa kyselyyn ja auta Museoliitton vahvistamaan edunvalvontaa.


Neljä museota valittu Vuoden museo -kilpailun finaaliin
Suomen museoliiton ja Kansainvälisen museoneuvosto ICOM:n Suomen komitean järjestämän Vuoden museo 2023 -kilpailun finaaliin on valittu neljä museota: Kuopion museo, Museo Leikki, Mobilia – Auton ja tien museo ja Riihisaari – Savonlinnan museo. Vuoden museo -tunnustuspalkinto jaetaan tänä vuonna yhdeksättä kertaa.


Koulutusohjelma 2023
Vuonna 2032 Museoliiton koulutuspalvelut tarjoavat paljon mahdollisuuksia museoammattilaisille kehittää osaamistaan monipuolisesti museotyön eri osa-alueilla.


Tutkimus: Suomalaismuseoiden koetut hyvinvointivaikutukset ovat satojen miljoonien arvoiset
Uuden tutkimuksen mukaan kävijät kokevat, että museovierailu tuottaa heille myönteisiä hyvinvointivaikutuksia keskimäärin 864 euron arvosta käyntikertaa kohti. Museovierailun arvoa kävijälle arvioitiin uudenlaisessa tutkimuksessa, johon osallistui kahdeksan suomalaismuseota ja Suomen museoliitto. Tutkimusryhmää johti kansainvälisesti arvostettu yhdysvaltalaistutkija tohtori John H. Falk.


Museoliiton viestintä uudistuu
Museoliiton viestintä uudistuu vuoden 2023 aikana. Näkyvimpiä uudistuksia ovat liiton visuaalinen ilme ja uusi sivusto, joka valmistuu kevään aikana. Kehitämme julkaisutoimintaa, jonka painopiste on jatkossa entistä saavutettavammassa verkkoviestinnässä. 


Kysely museoille: Energiakriisin vaikutukset – vastaa ja auta Museoliittoa vahvistamaan edunvalvontaa
Museoliitto seuraa energiakriisin ja sähkön hinnan nousun vaikutuksia suomalaiseen museokenttään. Tilannetta selvitettiin viimeksi syyskuussa 2022. 


Museoliiton aamukahvit: Miten museosi voi vaikuttaa vaaleissa? 7.2. ja 8.2. klo 8.30–9
Kutsumme museot mukaan ammentamaan innostusta ja ideoita vaalikevääseen. Toivotamme museoiden johdon ja kaikki vaikuttamistyöstä kiinnostuneet tervetulleiksi kuulemaan, kuinka museot voivat edistää tavoitteita omilla alueillaan.


Vielä ehtii ilmoittautua Vuoden museo 2023 -kilpailuun!
Suomen museoliitto ja ICOM Suomen komitea jakavat toukokuussa kaksi museoalan tunnustuspalkintoa: Vuoden museo -palkinnon ja Vuoden museoviestintäteko -palkinnon. Lisäksi palkintolautakunta voi halutessaan jakaa Vuoden erikoispalkinnon. Ilmoittautuminen kilpailuun päättyy 15.1.2023.


Museoiden valtionosuudet rahoituskaudella 2024 - 2027 – haku uusille museoille auki
Opetus- ja kulttuuriministeriö on julkaissut ohjeistuksen koskien museoiden valtionosuuksia rahoituskaudella 2024 – 2027. Uusien museoiden on nyt neljän vuoden tauon jälkeen mahdollista hakea valtionosuuden piiriin. 


Museoille tukea ukrainankielisiin audio-opastuksiin
Museoliitto on avannut haun ukrainankielisten audio-opastusten toteuttamiseksi suomalaismuseoihin. 


Vuoden museo -palkintolautakunta vuosille 2023-2025 nimitetty