MUSEOIDEN KEHITTÄMINEN
 

Vuoden museokauppa -kilpailu

Vuoden museokauppa -finaaliin Design Shop, Haltia Shop, Museokauppa Parppeinpuoti ja Porin taidemuseon kauppa!

 
Suomen museoliiton järjestämän Vuoden museokauppa 2021 -kilpailun finaaliin on valittu neljä museokauppaa: Designshop (Designmuseo), Haltia Shop (Suomen luontokeskus Haltia), Museokauppa Parppeinpuoti (Parppeinvaaran runokylä) ja Porin taidemuseon kauppa (Porin taidemuseo) Vuoden museokauppa -palkinto jaetaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Vuoden museokauppa -palkinnon avulla halutaan kannustaa museokauppojen toimintaa eteenpäin, palkita tavoitteellisesta tekemisestä sekä kasvattaa museokauppatoiminnan näkyvyyttä ja arvostusta. Vuoden museokauppa -palkinnon vakiinnuttaminen osaksi Museogaalan vuosittaisia palkintoja on osa Euro enemmän -kehittämishanketta.

Voittaja palkitaan Museopäivillä Turussa
Palkintolautakunta tekee kevään aikana päätöksen voittajasta hakemusten perusteella. Vuoden museokauppa kilpailun finalistit valittiin kokonaisuus, tekemisen ammattimaisuus ja kaupallisuus huomioiden. Kohteita peilattiin niiden omaa suoriutumista vasten. Museokaupoissa ei vierailla erikseen. Palkinto jaetaan Valtakunnallisten museopäivien yhteydessä järjestettävässä Museopalkintogaalassa Turussa 27. toukokuuta 2021. Gaalassa jaetaan myös Vuoden museo -palkinto ja Vuoden viestintäteko -palkinto. 

Vuoden museokauppa -kilpailun palkintolautakunta on vuosittain muuttuva. Vuoden 2021 lautakuntaan kuuluvat Päivi Astrén (Toimitusjohtaja, Heureka shop), Essi Lamppu (Hallinto- ja palvelupäällikkö, Aboa Vetus Ars Nova), Anne Laiti (Projektivastaava, ICOM Suomi; näyttelysihteeri, Serlachius-museot), Aino-Marja Miettinen (Museokortin yhteistyökoordinaattori, FMAC Oy) ja Mikko Tapanainen (Kaupan asiantuntija, Intensio Oy). Palkintolautakunta on vaihtuva. Palkintolautakunnan koordinaattorina toimii Emilia Merisalo (Koulutus- ja kehittämisasiantuntija, Suomen museoliitto).

Graafiset aineistot
Vuoden museokauppa -kilpailulla on oma graafinen ilme. Logot ovat museoiden vapaasti käytettävissä ja ladattavissa tältä sivulta. Vuoden 2021 logot ovat saatavilla sekä suomeksi että ruotsiksi. 

Lisätietoja:

Emilia Merisalo 
Koulutus- ja kehittämisasiantuntija 
emilia.merisalo@museoliitto.fi 
044 430 0715