Hae sivustolta
TIEDOTTEET
 

2020

 


Museoliiton uudet työntekijät
Museoliiton henkilökuntaan on saatu kaksi uutta osaajaa. Museoliiton koulutus- ja kehittämistiimissä harjoittelijana on aloittanut Emilia Merisalo ja Kookos-kokoelmahallintatiimissä IT-suunnittelijana Vikke Kilponen.


Museopäiviä ei järjestetä Espoossa 13.-15.5.2020 koronaviruksen aiheuttamien erityisjärjestelyiden takia


Koronaviruksen vaikutukset museoalaan
Koronaviruksen aiheuttamat erityisjärjestelyt vaikuttavat museoiden toimintaan ja talouteen merkittävästi. Museoliiton pääsihteeri Kimmo Levä on esitellyt museoiden toimintaan liittyviä vaikutuksia opetus- ja kulttuuriministeriön edustajille. Tilanne kulttuurialalla on hankala, mutta sitä pyritään parhaillaan ratkomaan kaikin mahdollisin keinoin. 


Muutoksia Museoliiton toiminnassa keväällä 2020
Koronavirus aiheuttaa muutoksia myös Museoliiton kevään koulutuskalenteriin. Suuri osa tilaisuuksista järjestetään myöhemmin ja niille on jo löydetty uusi ajankohta. Museopäivien järjestelyistä tiedotetaan myöhemmin tällä viikolla.


Museoliitto rohkaisee suomalaismuseoita ottamaan osaa kansainväliseen digitaaliseen museoviikkoon toukokuussa 2020
Kansainvälinen digitaalinen museoviikko kutsuu kulttuuri-instituutioita ympäri maailman osallistumaan virtuaaliseen tempaukseen, jossa tarkastellaan seitsemän päivän aikana seitsemää eri teemaa seitsemän hashtagin avulla. 


Taidekokoelmat verkkoon -sopimus edesauttaa kokoelmissa olevien taideteosten saavutettavuutta
Suomen museoliiton ja Kuvaston Taidekokoelmat verkkoon -sopimuksen on tehnyt tähän mennessä 27 suomalaista museo- ja kokoelmahallinnoijaa. Sopimusmuseoista kerrotaan, kuinka sopimus on osoittautunut oivalliseksi ratkaisuksi tekijänoikeuskysymysten hallinnointiin.


Vuoden 2020 ensimmäinen Museo-lehti on ilmestynyt teemalla WAU
Museo-lehden 1/2020 pääjutussa perehdytään kansainväliseen museoarkkitehtuuriin. WAU-teemaa lähestytään myös esimerkiksi uusien suomalaisten museohankkeiden ja ajankohtaisten näyttelyvinkkien kautta. 


Rohkean museon paikka? Museopäivät nostavat ohjelmassaan esille rohkeuden ja paikallisuuden museotyössä
Vuoden tärkein museotapahtuma, Valtakunnalliset museopäivät ja Suomen museoliiton 97. vuosikokous, järjestetään Espoossa 13.-15.5.2020. Tänä vuonna Museopäivien ohjelma rakentuu paikallisuuden ja rohkeuden ympärille.


Museot ja suunnittelijat -yhteishankkeessa syvennytään näyttelysuunnittelijan työnkuvaan
Mitä näyttelysuunnittelija tekee? Miksi museot tarvitsevat suunnittelijoita? Arkkitehtuurimuseossa on käynnistynyt näyttelysuunnittelua käsittelevä osaamisen kehittämishanke. 


Museoiden kävijämäärät vahvassa nousussa – kasvu painottuu maksullisiin kävijöihin
Museoiden kävijämäärät kasvoivat vuonna 2019 seitsemällä prosentilla eli 508 000 kävijällä. Viime vuonna museoissa vieraili kaikkiaan 7,64 miljoonaa kävijää. Tiedot perustuvat Museoviraston äskettäin julkaisemaan Museotilastoon.


Museoliiton henkilökuntavaihdoksista
Suomen museoliitossa on käynnissä useita henkilökuntavaihdoksia. Kimmo Levä palaa toimivapaalta pääsihteerin tehtäviin. Pääsihteerin sijaisena toiminut koulutus- ja kehittämisjohtaja Leena Tokila jää opintovapaalle. Pauliina Kinanen jatkaa Tokilan sijaisena.


Museoiden henkilötyövuosimäärät ovat tarkentuneet
Valtionosuuden laskennallisena perusteena olevat henkilötyövuosimäärät ovat tarkentuneet.


Museo-lehden irtonumeromyynti museoissa ja Lehtipisteen myyntipisteissä
Museo-lehti on ollut museokaupoissa kolmatta vuotta myynnissä ja Lehtipisteen myyntipisteissä vuoden 2019 toisesta numerosta alkaen. Museo-lehden irtonumeromyynti jatkuu Lehtipisteen myyntipisteissä ja tarjoamme myös museoille Museo-lehteä myyntiin asiakkailleen.


Vuoden museo -finaaliin Apteekkimuseo ja Qwenselin talo, Helinä Rautavaaran museo ja Suomen maatalousmuseo Sarka


Museo-lehden vuoden 2020 numeroiden ilmoitusmyynti on nyt käynnissä
Museoasiakkaille suunnattun Museo-lehden ilmoitusmyynti on nyt käynnissä. Varmista museonne näkyvyys lehdessä.


Museoliiton ansiomitalihaku on auki
Suomen museoliiton ansiomitalit jaetaan Valtakunnallisilla museopäivillä Museopalkintogaalassa 14.5.2020 Espoossa. Mitalihakemus on tehtävä viimeistään 31.3.2020.


Näyttelypalkkiokokeilu päättyy – Suomen Taiteilijaseura, Suomen museoliitto ja Ornamo esittävät mallin vakiinnuttamista vaikuttavuusarvioinnin jälkeen
Opetus- ja kulttuuriministeriön kolmivuotisen näyttelypalkkiokokeilun viimeiset avustuspäätökset julkistettiin loppuvuodesta. Rahoituksen ansiosta noin kaksi kolmasosaa suomalaisista taidemuseoista maksaa taiteilijoille korvauksen näyttelyn pitämisestä. Museoita edustava Suomen museoliitto sekä visuaalisen alan järjestöt Suomen Taiteilijaseura ja Ornamo toivovat, että onnistuneen kokeilun seurauksena näyttelypalkkiomalli vakiinnutetaan. Tämä edellyttäisi lisärahoitusta museoille.


Museoliiton koulutuskalenteri 2020 on julkaistu
Vuonna 2020 Museoliitto tuottaa yli 20 koulutustapahtumaa, joiden teemat käsittelevät monipuolisesti museotyön eri osa-alueita. Tavoitteena on tarjota museoalan toimijoille mahdollisuus osaamisensa päivittämiseen, laajentamiseen ja syventämiseen laadukkaan ja vaikuttavan koulutuksen avulla.


Ilmoita museosi mahdollinen nimenmuutos Museoliittoon
Onko museosi nimi muuttunut tai muuttumassa?