MUSEOIDEN KEHITTÄMINEN
 

Vuoden 2018 palkitut

Museopalkintogaalan voittajat: Erikoispalkinnon sai Aineen taidemuseo, Vuoden museo on EMMA ja Vuoden museojulkaisu -palkinnon sai Kansallismuseo. Kuva Ossi Nyqvist

Vuoden museo: EMMA – Espoon modernin taiteen museo

Ote perusteluista: ”EMMA – Espoon modernin taiteen museo on nostanut museaalisen toiminnan Suomessa uudelle tasolle erinomaisella Aukio-konseptillaan. Aukio rikastuttaa yleisön käsitystä museoiden arjesta ja asiantuntijuudesta esittelemällä museotyötä avoimessa tilassa. Museo on selkeästi linjattu, asiantunteva, nykyaikainen ja korkeatasoinen kokonaisuus. Museon vaikuttavuus on omaa toiminta-aluettaan huomattavasti suurempi ja siitä onkin kasvanut yksi maamme merkittävimmistä taidemuseoista."

Vuoden museojulkaisu: Julkinen ja kätketty Suomi (Kansallismuseo)

Ote perusteluista: ”Julkinen ja kätketty Suomi on konventioita rikkova ja laadukas mustavalkoinen valokuvakirja. Konstailematon visuaalinen ja kirjallinen esitystapa kulkevat tasapainoisesti rinnakkain. Toteutus on upea: sekä kuvat, tekstit että taitto toimivat hyvin ja monikielisyys laajentaa lukijakunnan kansainväliseksi. Teoksen kansantajuisuuden ja yleishistoriallisen aihepiirin vuoksi kohderyhmä on laaja.”

Vuoden erikoispalkinto: Aineen taidemuseo

Ote perusteluista: ”Aineen taidemuseo on alueellaan merkittävä museoalaa uudistava toimija. Rohkea profiloituminen sekä yhteiskunnalliset ja poikkitaiteelliset avaukset ovat kasvattaneet museon vaikuttavuutta sen koko huomioiden valtavaksi.”