MUSEOIDEN KEHITTÄMINEN
 

Tarinat peliin -hankkeen kuukausikirje 8/2018

Hankkeen pilottimuseoiden peliprojektien tilanne kesän jälkeen


Vaikka muu Suomi oli kesä- ja heinäkuun aikana suurimmaksi osaksi lomailemassa, pelinkehitystiimi oli täydessä kehitysvalmiudessa.

Raatihuoneen Time Janitor / Kainuun Museo
Virtuaalitodellisuutta, aikamatkustusta ja Kajaanin raatihuoneen historiaa sisältävä virtuaalitodellisuustoteutus saatiin myös hyvään kehitysvaiheeseen kesän aikana. Peliin saatiin toteutettua kolme toisistaan eroavaa aikakautta, joissa pelaaja suorittaa erilaisia tehtäviä. Nämä tehtävät vaihtelevat tavaroiden löytämisestä ja asioiden järjestämisestä monimutkaisempiin ongelmanratkaisutilanteisiin. Pelin viimeistelytoimet ovat parhaillaan käynnissä, ja ensimmäinen versio toimitetaan pilottimuseolle elokuun aikana, jonka jälkeen toteutetaan lopulliset muutostoimet ja loppuasiakastestaukset.


Raatihuone mallinnettuna

Turkansaaren Kirkko / Turkansaaren ulkomuseo
Turkansaaren kirkon kehitystyöt saatiin erittäin hyvälle mallille kesän kehityskauden aikana. Peliympäristön graafinen ilme viimeisteltiin, ja kaikki pelin kannalta oleelliset ominaisuudet, kuten komponenttien rakentaminen, historiallisten tarinoiden esittäminen sekä pelaajaa ohjaava tutoriaaliratkaisu, saatiin toteutettua. Kehitystyössä kiinnitettiin myös erityistä huomiota pelisisällön optimointiin, jotta sen toimiminen voidaan taata mahdollisimman monella mobiililaitteella. Tarkoitus on toimittaa peli asiakkaan testattavaksi elokuun aikana, lisätä peliin photogrammetrian avulla toteutettava historiallinen sisältö ja toteuttaa mahdolliset muutokset ennen loppuasiakastestausta.

ESKO / Tekniikan Museo
ESKO:n kehitystyöt saatiin jo ennen kesää varsin valmiiksi, joten työtehtävät keskittyivät lähinnä virtuaalitodellisuustoiminnallisuuden viimeistelyyn sekä käyttäjätestaukseen. Pelin graafisia elementtejä viimeisteltiin ja käytettävyyteen ja pelin äänimaailmaan tehtiin kehitystoimia testipalautteen perusteella. Elokuun aikana peli esitellään pilottimuseolla. Peliin myös lisätään historiallista sisältöä ja toteutetaan museon toivomat toiminnalliset muutokset.

Painajaispeitto / Kajaanin Taidemuseo
Virtuaalisia kauhukokemuksia sisältävän painajaispeiton lopullinen toteutustapa saatiin sinetöityä juuri ennen kesää, ja siirtyminen aikaisempaa vanhempaan kohderyhmään mahdollisti suunnittelua pelottavamman pelikokemuksen toteutuksen. Pelaaja voi painajaispeiton kautta kokea viisi erilaista peiton sisältämää painajaista. Valitut tarinat sisältävät evakoita, aavemaisia peilejä sekä korkeisiin paikkoihin vuoristoon sijoittuvia kokemuksia. Jos jättimäiset lankakerät eivät aikaisemmin ole aiheuttaneet sydämentykytyksiä, tämän VR-kokemuksen jälkeen tunnelmat ovat erilaiset. Ympäristöjen viimeistely on parhaillaan käynnissä, ja peli on tarkoitus esittää pilottimuseolle testattavaksi elokuun aikana, jonka jälkeen toteutetaan lopulliset kehitystoimet sekä loppuasiakastestaukset.

Kuvia sovellukseen tulevista painajaisista:


Evakot


Lankapainajainen


Uskallatko katsoa peiliin?

Hankkeen kesäblogeja


Kesällä Tarinat peliin -hanke otti keveämmin ja keskittyi blogisarjassaan peleihin. Lue kesäpostauksistamme, millaisia pelimieltymyksiä hankkeemme työntekijöiltä löytyy ja millaisia pelejä esittelimme museoväelle.


Museo Game Jam tulee, oletko valmis?


Suomen ensimmäinen Museo Game Jam järjestetään Tampereen Vapriikissa 7.–8.11.2018. Ilmoittautuminen ei ole vielä avoinna, mutta sitä odotellessa on hyvä tutustua jamikulttuuriin.

Game jam eli ”pelijamit” on tapahtuma, jossa erilaiset luovaa työtä tekevät tai harrastetaustaa omaavat henkilöt, pääasiassa pelialalta, kokoontuvat muutamaksi päiväksi yhteen suunnittelemaan ja toteuttamaan pelejä. Mukana on kaikentasoisia tekijöitä aina ammattilaisista muuten vain pelien tekemisestä kiinnostuneisiin. Tyypillisesti osallistujat työskentelevät ryhmissä ja pyrkivät toteuttamaan valmiin pelin saatavilla olevilla resursseilla tietyn aikarajan sisällä. Ainoa asia, josta jameilla ei tingitä, on luovuus.

Suomessa jameja organisoi Finnish Game Jam, jonka sivuilta voi käydä tutkimassa, millaisia jameja Suomessa järjestetään. Esimerkiksi tämän vuoden helmikuussa järjestettiin Sami Game Jam, jossa pelinkehittäjät tekivät saamelaiskulttuuriin liittyviä pelejä yhdessä saamelaisten kanssa. Sami Game Jamin sivulta löytyy muun muassa jamin osallistujien esittelyvideoita. Täältä puolestaan voi käydä katsomassa tapahtumassa tuotetut pelit.

Museo Game Jamissa on tarkoitus saattaa yhteen museo- ja pelialan ihmisiä, ja teemat ja materiaalit peleihin tulevat museoista. Museotyöntekijälle tapahtuma tarjoaa erinomaisen tilaisuuden päästä tutustumaan pelien tekemiseen matalalla kynnyksellä. Tarkempia tietoja tapahtumasta ja aikataulusta on tulossa lähempänä ilmoittautumisen avaamista, joten seuraathan tiedotusta. Ilmoittautuminen on tarkoitus avata syyskuun aikana.

--------------
Seuraa hanketta Facebookissa.
--------------