TIEDOTTEET
 

2012

 


Museoliiton koulutuspäällikkö opintovapaalla
Museoliiton koulutuspäällikkö Leena Tokila on opintovapaalla 1.1.-30.4.2013. Hänen sijaisenaan toimii FM Leena Tornberg.


Vuoden 2013 koulutusohjelma julkaistu
Suomen museoliitto tuottaa museoiden kehittämistarpeisiin korkeatasoista ja monipuolista täydennyskoulutusta eri ammattiryhmille.


Museo 2015 -hankkeen uudet työntekijät
Museo 2015 -hankkeessa aloittaa uusi projektiassistentti. Myös lokakuussa aloittaneet työntekijät kertovat tämänhetkisistä työtehtävistään hankkeen parissa.


Pääsihteerin joulutervehdys
Joulutervehdyksessä kerrataan vuoden 2012 museotapahtumat ja luodaan katse alkavaan vuoteen.


Kimmo Levä INTERCOMin hallitukseen
INTERCOM on kansainvälisen museoneuvoston (ICOM) alainen komitea, joka keskittyy johtamisen kehittämiseen liittyviin kysymyksiin.


Museotulevaisuus P.S.-blogin sarjana - tule mukaan keskustelemaan!
Suomen museoliiton pääsihteeri Kimmo Levä kirjoittaa joulu-tammikuussa P.S.-blogiin museoiden tulevaisuutta käsittelevän juttusarjan. Blogitekstejä julkaistaan muutaman päivän välein 4.12. alkaen. Tule mukaan keskustelemaan museoiden tulevaisuudesta!


Muistathan päivittää näyttelykalenterin!
Vuoden lähestyessä loppuaan muistutamme Museoliiton jäsenmuseoita päivittämään näyttelykalenterin (http://museot.fi/nayttelykalenteri) tiedot vuoden 2013 osalta joulukuun loppuun mennessä.


Veikkauksen edunsaajat avasivat edunvalvontatoimiston Brysselissä
Veikkauksen edunsaajat avasivat 26.11.2012 toimiston Brysseliin valvomaan Suomen etua Euroopassa.


Museo-lehti 4/2012: Mitä tarkoitetaan kotimuseoilla?
Museo-lehti 4/2012 paneutuu kotimuseoihin liittyviin kysymyksiin. Kotimuseot herättävät muistoja ja tyydyttävät museokävijän nostalgiannälkää. Jere Jäppinen pohtii kolumnissaan, kuinka aidon kuvan kotimuseot kuitenkaan tarjoavat. Missä ovat likaiset vaatteet ja resuiset tapetit?


Museoliiton viestintäpäälliköksi Seppo Honkanen
Suomen museoliiton viestintäpäälliköksi on valittu Tampereen ylioppilaslehden Aviisin päätoimittaja Seppo Honkanen.


Museomestarit koolla
Metropolia ammattikorkeakoulun Tikkurilan toimipisteessä järjestettiin 22.10.2012 museomestareille suunnattu koulutuspäivä, jonka teemana oli museomestarien ammatin kehittyminen. Samalla luotiin ajankohtainen katsaus ledivalaistukseen. Tilaisuuteen osallistui 75 museomestaria - lähes puolet Suomen museomestarikunnasta.


Museoliitto osallistui Helsingin kirjamessuille
Museoliitto osallistui Helsingin kirjamessuille yhdessä yhdeksän jäsenmuseon kanssa 25.-28.10.2012. Museoliitto sai kiitosta järjestelyistä ja osastolla oli hyvä henki ja tekemisen meininki.


Kulttuurilaitosten valtionosuuksiin tulossa indeksikorotus
Museot, teatterit ja orkesterit saavat ensi vuonna toimintaansa rahoitusta valtionosuuksina yhteensä noin 3,5 miljoonaa euroa enemmän kuin kuluvana vuonna.


Julkaisu valtion osarahoittamien kulttuuripalvelujen sijainnista ja kustannuksista
Opetus- ja kulttuuriministeriön tuore julkaisu "Kulttuuria kartalla - Valtion osarahoittamien kulttuuripalvelujen sijainti ja kulttuurin kustannukset Suomen kunnissa" antaa tietoa kulttuuripolitiikan toimijoiden käyttöön kulttuuripalvelujen saatavuuden ja saavutettavuuden parantamisessa sekä uudenlaisten, kestävien kulttuuripalveluiden tuotantomallien luomisessa.


Julkaisu lasten museovierailujen kehittämisestä
Hollannin museoliiton julkaisussa "Children visiting museum - Investing in the audience of the future" tarkastellaan lasten museovierailuja ja keinoja, joilla niitä voitaisiin lisätä.


Kokemuksia Mennään museoon! -viikolta
Koululaisten ja opiskelijoiden Mennään museoon! -viikkoa vietettiin neljännen kerran 9.-12.10.2012. Museot järjestivät koululaisille ja opiskelijoille suunnattua ohjelmaa 35 paikkakunnalla. Mukana oli lähes seitsemänkymmentä toimijaa. Alle on koottu poimintoja museoiden järjestämästä ohjelmasta ja palautetta järjestelyistä.


KDK-asiakasliittymäkonsortion jäsenet nimitetty
Kansalliskirjaston johtokunta on asettanut 24.9.2012 Finnaa kehittävän KDK-asiakasliittymäkonsortion ja nimittänyt konsortion ohjaavana elimenä toimivan konsortioryhmän.


Museologian kurssit Verso 1 ja 2
Museoliitto on järjestänyt vuodesta 2005 alkaen museologian opetusta verkossa. Lähiopetuspäivistä ja verkko-opiskelusta koostuva Verso 1 -kurssi alkaa jälleen tammikuussa 2013.


LEM - The Learning Museum -verkoston kuulumisia
The Learning Museum verkostotapaaminen järjestettiin 10.-11.10.2012 Ruotsin Östersundissa, Jämtlin museossa.


Aika päivittää Museoliiton näyttelykalenteri!
Suomen museoliitto ylläpitää Näyttelykalenteria jäsenmuseoidensa ajankohtaisista näyttelyistä ja tapahtumista osoitteessa www.museot.fi/nayttelykalenteri Vuosittain kalenterista löytyy satoja näyttelyitä. Näyttelykalenterin perusteella kootaan myös Museo-lehdessä julkaistavat näyttelytiedot.


Toimiva kansalaisyhteiskunta tukee vastuullista rahapelipolitiikkaa
EU:n sisämarkkinakomissaari Michel Barnier julkaisi 23.10. verkossa tapahtuvaa rahapelaamista koskevan tiedonannon. Toimenpidesuositukset koskevat viittä osa-aluetta: kuluttajansuojaa ja mainontaa, petosten ja rahanpesun vastaisia toimen­piteitä, urheilun integriteettiä, jäsenvaltioiden välistä hallinnollista yhteistyötä sekä kansallisten lainsäädäntöjen tarkastelua suhteessa EU:n perussopimuksen periaatteisiin.


Väitös Jyväskylän yliopistossa: Digitaalinen kulttuuriperintö karkaa museoilta
FM Ari Häyrisen digitaalisen kulttuurin väitöskirja "Open Sourcing Digital Heritage. Digital Surrogates, Museums and Knowledge Management in the Age of Open Networks" (Digitaalisen kulttuuriperinnön avaaminen. Digitaaliset toisinnot, museot ja tiedonhallinta avoimien tietoverkkojen aikakaudella) hyväksyttiin Jyväskylän yliopistossa 27.10.2012. Vastaväittäjänä toimi apulaisprofessori Christian-Emil Ore (Universitetet i Oslo) ja kustoksena professori Raine Koskimaa (Jyväskylän yliopisto).


Tunne maisema on vuoden 2012 museojulkaisu
Suomen museoliiton järjestämän Museojulkaisukilpailun 2012 on voittanut Jyväskylän taidemuseon ja Maaseudun Sivistysliiton julkaisema teos Tunne maisema. Kirjan ovat toimittaneet Pauline von Bonsdorff, Seija Heinänen ja Virpi Kaukio.


Museojulkaisukilpailun voittajan julkistus ja Museoliiton osasto Helsingin kirjamessuilla
Tervetuloa Museojulkaisukilpailun julkistamistilaisuuteen ja Suomen museoliiton osastolle Helsingin kirjamessuilla! Voittaja sekä finalistijulkaisut ovat esillä Suomen museoliiton osastolla 6p111.


Avarampi museo aikuisille -julkaisu ilmestynyt
Millainen oppimisympäristö museo on aikuisille? Tulevatko aikuiset museoon oppimaan? Mikä on museopedagogiikan suhde yleisötyöhön? Millainen on museopedagogiikan ja yleisötyön rooli museossa? Näitä kysymyksiä pohdittiin monien muiden ohella Avara museo - kehittyvä oppimisympäristö aikuisille -hankkeessa.


Luova talous ja kulttuuri uudistumisen ytimessä
Työ- ja elinkeinoministeriön ja opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmän 16.10.2012 julkaisema raportti arvioi luovan osaamisen kasvavaa merkitystä kasvulle ja elinkeinorakenteen uudistumiselle. Työryhmä esittää lukuisia toimenpide-ehdotuksia, jotka koskevat aineettomia oikeuksia, osaamisen kehittämistä ja luovan alan julkisia yrityspalveluita.


Museojulkaisut esillä Turun kirjamessuilla
Suomen museoliiton osastoa Turun kansainvälisillä kirjamessuilla isännöi tänä vuonna Turun taidemuseo. Osaston elämyksellinen tunnelma oli luotu Turun taidemuseossa parhaillaan esillä olevan Mäntän medicit - Kultakauden klassikoita Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelmasta -näyttelyn hengessä


Museoliiton loppusyksyn koulutukset
Museoliitto järjestää loka-marraskuussa useita koulutuksia. Näyttelycafé kokoaa museoiden näyttelysuunnittelijat Lahteen. Taidemuseopäivillä Rovaniemellä keskustellaan taidemuseoalan ajankohtaisista teemoista. Tiedottajapäivillä Helsingissä tutustutaan mobiiliviestintään ja some-oppimispolulla videoiden tuottamiseen ja jakamiseen. Vuoden koulutuskalenteri päättyy Tietopäivään ja jouluvastaanottoon 13.12.2012.


Museo 2015 -hankkeen uudet työntekijät
Museo 2015 -hankkeessa on aloittanut kaksi uutta työntekijää: koordinaattori Toni Bärman ja IT-suunnittelija Tomi Orre.


Suomalais-venäläinen kulttuurifoorumi Joensuussa
Joensuussa 3.-6.10.2012 järjestetyn XIII suomalais-venäläisen kulttuurifoorumin teemana oli Yhdessä enemmän. Avajaisistunnossa kuultiin mm. isäntäkaupungin, Joensuun kaupunginjohtajan Kari Karjalaisen sekä maiden kulttuuriministeriöiden tervehdykset.


Koululaisten ja opiskelijoiden Mennään museoon! -viikko


Suomen museoliiton kunnallisvaaliteemat
Suomen museoliitto on lähettänyt nykyisessä eduskunnassa oleville puolueille näkemyksensä alan tärkeimmistä kysymyksistä tulevalla valtuustokaudella. Näkemykset perustuvat Museoliiton analyysiin toimintaympäristön muutoksista ja äskettäin julkaistuun TNS-Gallupin tekemään tutkimukseen kuntien kultturipalvelujen käytöstä.


Skandinaavisen museoliiton yleiskokous Tukholmassa 28.-30.8.2013
Ennakkotiedoista poiketen Skandinaavisen museoliiton seuraava yleiskokous järjestetään Tukholmassa 28.-30.8.2013. Tervetuloa mukaan!


Museo-lehti 3/2012: Mitä on museobusiness?
Museo-lehti 3/2012 on ilmestynyt. Syksyn ammattinumeron teema on Museobusiness. Mukana on myös Markkinapaikka-ilmoitusliite, jossa kohtaavat museoalan ammattilaiset ja alan palveluiden tarjoajat.


Budjetti 2013: Museoiden rahoitus entistä enemmän veikkausvoittovarojen varassa
Valtion vuoden 2013 talousarvioesitys sisältää indeksitarkistuksen museoiden valtionosuuksiin. Kokonaisrahoitus kuitenkin supistuu harkinnanvaraisiin avustuksiin tarkoitetun rahoituksen vähennyttyä. Museoiden kokoelmien digitointia edistäneitä ns. Myyttirahoja ei budjetissa enää ole. Rahoituksen painopiste siirtyy jo vuonna 2013 entistä enemmän maksettavaksi veikkausvoittovaroista. Vuonna 2014 tämä kehitys saa huolestuttavaa jatkoa.


Museoiden rahoitus entistä enemmän veikkausvoittovarojen varassa
Valtion vuoden 2013 talousarvioesitys sisältää korotuksia museoiden valtionosuuksiin. Kokonaisrahoitus kuitenkin supistuu harkinnanvaraisiin avustuksiin tarkoitetun rahoituksen vähennyttyä. Rahoituksen painopiste siirtyy jo vuonna 2013 entistä enemmän maksettavaksi veikkausvoittovaroista. Vuonna 2014 tämä kehitys saa huolestuttavaa jatkoa.


Suomi mukaan Unescon aineettoman kulttuuriperinnön sopimukseen
Hallitus on esittänyt, että eduskunta hyväksyisi aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta Unescossa tehdyn yleissopimuksen. Sopimuksen tavoitteena on pyrkiä turvaamaan aineettoman kulttuuriperinnön tulevaisuus kulttuurisen moninaisuuden, luovuuden sekä identiteetin ja kulttuurisen jatkuvuuden lähteenä. Tavoitteena on, että Suomi ryhtyy sopimuksen toimeenpanoon vuoden 2013 aikana.


Museoiden toiminta kasvussa
Museotilasto 2011 on valmistunut. Museoviraston kokoama tilasto sisältää 325 ammattimaisesti hoidetun museokohteen keskeisimmät talous- ja toimintaluvut vuodelta 2011. Käytännössä tilasto kattaa kaikkien ammattimaisesti hoidettujen museoiden tiedot.


Museotilasto 2011 ilmestynyt
Museotilasto 2011 sisältää 156 museo-organisaation keskeiset talous- ja toimintaluvut. Museokohteita tilastossa on 325, mikä on viisi vähemmän kuin vuonna 2010. Museovirasto kerää tiedot päätoimisesti hoidetuista ammatillisista museoista vuosittain.


Akavan Erityisalojen tutkimus: Suomalaisten kulttuuri- ja museomyönteisyys pysynyt korkeana
Akavan erityisalojen kansalaisten kulttuurikäsityksiä mittaava tutkimus toteutettiin syksyllä 2012 kolmannen kerran, edelliset kyselyt ovat elokuulta 2008 ja tammikuulta 2011. Suomalaisten kulttuurimyönteisyys ei ole neljän vuoden aikana juuri muuttunut. Suomalaiset arvostavat kulttuuripalvelut korkealle ja käyttävät niitä paljon.


Selvitysmieheltä ehdotuksia valtakunnallisen erikoismuseojärjestelmän uudistamiseksi
Opetus- ja kulttuuriministeriö on teettänyt arvion valtakunnallisen erikoismuseojärjestelmän toimivuudesta ja kehittämistarpeista. Valtakunnallinen erikoismuseojärjestelmä vastaa pääpiirteissään tarkoitustaan ja museot ovat hyvin hoidettuja. Valtakunnalliset erikoismuseot ovat onnistuneet yleisötyössään ja vieneet museoalaa kehittämishankkeillaan hyvin eteenpäin.


Museojulkaisukilpailun 2012 finalistit on valittu
Joka toinen vuosi järjestettävän Museojulkaisukilpailun tämänkertaiset finalistit on valittu. Esiraati valitsi kilpailuun osallistuneiden 47 teoksen joukosta kuusi suosikkiaan.


Museoliitossa uusi työntekijä
Museoliiton henkilökunta vahvistui elokuun puolessa välissä, kun toimiston väkeen liittyi koulutusassistentti Inka Tähtinen. Inkan työhön kuuluvat monenlaiset Museoliiton koulutuksiin liittyvät tehtävät.


Ilmoittaudu Mennään museoon -viikolle!
Koululaisten ja opiskelijoiden teemaviikko järjestetään tänä vuonna neljännen kerran. Ajankohta on edellisistä vuosista poiketen lokakuun toinen viikko 9.-12.10.2012. Museoliitto toivoo mahdollisimman monen museon huomioivan teemaviikon syksyn ohjelmassaan.


Museomestareille oma yhdistys
Kesäkuussa Museoliiton järjestämän Näyttelytekniikkaa Mäntän kesässä -koulutuksen yhteydessä perustettiin museoiden ja näyttelykeskusten tekniselle henkilökunnalle oma yhdistys, Suomen museotekniset.


Valtiovarainministeriön budjetissa korotuksia valtionosuuksiin
Valtiovarainministeriön 8.8.2012 julkaisema talousarvioesitys sisältää museoiden valtionosuuksiin noin miljoonan euron eli 2,7 % indeksikorotuksen. Myös säästöjen osalta ehdotus on vuotta 2012 maltillisempi.


Museokävijät antavat museoiden palveluille kiitettävän arvosanan
Museokävijä 2011 -tutkimus on valmistunut. Suomen museoliiton tekemään selvitykseen osallistui vuoden 2011 aikana yli 12 000 kävijää reilussa 130 museossa.


Opas museoiden matkailupalvelujen kehittämiseen
Matkailun kehittämiskeskus on julkaissut kulttuurimatkailupalvelujen kehittämiseen opaskirjan, jota voi käyttää työkaluna museoturisteille suunnattujen tuotteiden suunnitteluun ja toteuttamiseen.


Miten tavoittaa englantilaiset, ranskalaiset, saksalaiset ja venäläiset matkailijat?
Matkailun edistämiskeskuksen Culture Finland -katto-ohjelma on kerännyt kattavan linkkilistauksen englantilaisista, ranskalaisista, saksalaisista ja venäläisistä toimijoista, jotka välittävät tietoa kulttuurimatkailusta kiinnostuneille kansalaisilleen.


Pääsihteerin kesätervehdys: Moderni museokesä
Kesä on museoiden sesonkia. Ammatillisesti hoidettujen museoiden tarjonta on monipuolisimmillaan niin näyttelyjen kuin tapahtumien ja oheistarjonnan osalta. Sesonkia täydentävät sadat paikallismuseot ympäri Suomea. Museo lienee suven matkailutarjonnassa helpoiten saavutettavissa oleva kohde - mitataan sitä sitten alueellisella kattavuudella, lukumäärällä tai lomalaisten budjetin kestävyydellä.


Nuorten kansainvälistymis- ja työllistämishankkeesta hyviä tuloksia
Nuorten taiteen ja kulttuurin alan ammattilaisten kansainvälistymis- ja työllistämishanke oli yksi veikkausvoittovaroilla vuonna 2010 käynnistyneistä nuorten työllistämishankkeista. Hanke työllisti 72 nuorta. Hanke paransi merkittävästi niin työllistettyjen kuin työnantajien tilannetta.


Muista päivittää näyttelykalenteri!
Suomen museoliitto ylläpitää näyttelykalenteria jäsenmuseoidensa ajankohtaisista näyttelyistä ja tapahtumista osoitteessa www.museot.fi/nayttelykalenteri Kesänäyttelyiden avauduttua aiemmin syötettyjä tietoja kannattaa tarkentaa, lisätä ja päivittää näyttelykalenterin verkkoversioon. Museoiden perustiedot voi päivittää samoilla näyttelykalenteritunnuksilla.


Museojulkaisukilpailun 2012 raati kokoontui
Museojulkaisukilpailun 2012 raati kokoontui Museoliiton toimistossa kesäkuun alussa. Tänä vuonna kilpailuun osallistuu 47 julkaisua. Joukossa on historiateoksia, elämänkertoja, taiteilijamuotokuvia, kokoelmajulkaisuja, tutkimusjulkaisuja - arkkitehtuuria ja designia unohtamatta. Museojulkaisukilpailun arviointiraati valitsee julkaisut loppukilpailuun.


Veikkauksen edunsaajat käynnistävät EU-edunvalvontahankkeen
Museoliitto on mukana Veikkauksen edunsaajien hankkeessa, jossa valvotaan liikunnan, taiteen, nuorisotyön ja tieteen etuja rahapelien muuttuvassa toimintaympäristössä EU:n tasolla.


Valtakunnallinen kävijätutkimus 2011-2012
Suomen museoliiton valtakunnallinen kävijätutkimus tehtiin kahdessa osassa elokuussa ja lokakuussa 2011. Neljäs Museoliiton tekemä kävijätutkimus osoittaa, ettei tyypillinen museokävijä ole juurikaan muuttunut sitten aikaisempien kävijätutkimusten. Kävijätutkimus julkaistaan kesän aikana Museoliiton verkkosivuilla pdf-versiona.


Kokemuksia Museoviikolta
Museoviikkoa vietettiin 14.5.-20.5.2012 teemalla Uutta-Nytt! Viikon aikana Kansainvälinen museopäivä järjestettiin 35. kerran ja Museoviikolla oli Museoiden yö -tapahtumia, jolloin monet museot pidettiin avoinna normaalia myöhempään. Useaan museoon oli lisäksi ilmainen sisäänpääsy.


Hyvät lainaperiaatteet kokoelmapolitiikan osana - esimerkki Englannista
Englannin museoliitto - Museums Association (MA) on työskennellyt viime vuoden parantaakseen museoiden kokoelmalainojen periaatteita. Keväällä julkaistiin osana kokoelmaohjelmaa (Effective Collections programme) englantilaisten museoiden lainaustoiminnan periaatteet. Taloudellisti hanketta tukee Esmee Fairbairn foundation.


Muodot talteen
MuseoKesä-lehti on ilmestynyt. Kesän yleisönumeron teemana on Design. Mukana on myös Museoiden kesänäyttelyt -ilmoitusliite ja runsaasti tärppejä kiinnostaviin museoiden tapahtumiin.


Museoviikolla nykytaidetta, työpajoja ja erikoisopastuksia
Museoviikko järjestetään tänä vuonna 14.5.-20.5. Museoviikon teemana on Uutta-Nytt! Viikon aikana julkistetaan museoiden uusia opaskirjoja, esitellään museon uusimpia lahjoituksia, avataan uusia näyttelyitä.


Uutta-Nytt!
Tänä vuonna museoviikkoa vietetään 14.-20.5. teemalla Uutta-Nytt! Neljännentoista kerran järjestettävän tapahtumaviikon aikana museoissa esitellään uusia lahjoituskokoelmia, avataan näyttelyjä ja kerrotaan uutuusjulkaisuista.


Museoihin kohdistuu suuria odotuksia
Valtakunnallisilla museopäivillä 9.-11.5. keskustellaan museoiden yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta.


LEM - The Learning Museum -verkosto laajenee
Eurooppalainen LEM-verkosto kokoaa yhteen elinikäisestä oppimisesta kiinnostuneet museot ja kulttuuriperintöorganisaatiot. Tavoitteena on rakentaa pysyvä verkosto, jonka avulla nämä organisaatiot pystyvät ottamaan aktiivisen roolin elinikäisen oppimisen kentällä ja vaikuttamaan myös EU:n päätöksentekijöihin.


Museoviikon julisteet ladattavissa ja tulostettavissa
Museoviikko 2012 järjestetään 14.-20.5. teemalla Uutta-Nytt! Museoiden tiedotuskäyttöön tarkoitetut julisteet on ladattavissa Museoliiton verkkosivuilta.


Näyttelykalenteri löytyy nyt myös Facebookista
Suomen museoliiton ylläpitämä Näyttelykalenteri palvelee nyt myös Facebook-käyttäjiä. Seuraa Näyttelykalenterin Facebook-versiota, niin saat tiedon museoiden avautuvista uusista näyttelyistä. Ja pysyt kärryillä!


Muista Museojulkaisukilpailu!
Kilpailu on avoin erityyppisille ja erikokoisille museoille. Kilpailuun voivat osallistua museoiden julkaisut, joissa on ISBN- tai ISSN-tunnus ja jotka ovat ilmestyneet 1.6.2010 - 31.5.2012 välisenä aikana. Kukin museo voi lähettää yhden julkaisun kilpailuun.


Museoviikon sivusto avattu
Museoviikkoa vietetään tänä vuonna 14.5.-20.5.2012 teemalla Uutta-Nytt. Viikon aikana julkistetaan museoiden uusia opaskirjoja, esitellään museon uusimpia lahjoituksia ja avataan uusia näyttelyitä.


Ilmoita museosi Mennään museoon! -teemaviikolle
Museoliitto järjestää koululaisille ja opiskelijoille tarkoitetun Mennään museoon -teemaviikon syksyllä. Ajankohta on edellisistä vuosista poiketen lokakuun toinen viikko 9.-12.10.2012.


P.S.-blogi avautui
Suomen museoliiton ylläpitämä blogi on avattu yleisölle.


Vauhtia prosenttiperiaatteeseen
Hallitusohjelman mukaan julkisen rakentamisen prosentti taiteeseen -periaatetta tullaan edistämään ja prosenttiperiaate onkin nyt saamassa tuulta siipiensä alle. Opetus- ja kulttuuriministeriön tukemana Ympäristötaiteen säätiö tekee prosenttiperiaatetta koskevan selvityksen yhteistyössä Arkkitehtuurikeskuksen kanssa. Selvitystyölle on asetettu ohjausryhmä, jonka työn on määrä valmistua vuoden 2012 aikana.


Frame-säätiön hallitus nimitettiin
Suomalaista visuaalista taidetta ja sen kansainvälistä yhteistyötä edistävän Frame-säätiön hallitus on nimitetty.


Työryhmä: Paikallismuseoiden arvokas kulttuuriperintötyö tarvitsee tukea
Pienillä resursseilla ja pääosin vapaaehtoisvoimin toimivilla paikallismuseoilla on tärkeä rooli paikallisesti ja kansallisesti merkittävien kokoelmien ja rakennusten ylläpitäjinä, paikallishistoriallisen tiedon välittäjinä ja kulttuurikokemusten tarjoajina. Ne tarvitsisivat nykyistä enemmän tukea ja resursseja kokoelmatyöhönsä sekä rakennustensa ylläpitoon ja korjaukseen.


Työryhmä laatimaan Suomen ensimmäistä kulttuuriympäristöstrategiaa
Ympäristöministeriö ja opetus- ja kulttuuriministeriö ovat asettaneet työryhmän, jonka tehtävänä on laatia ehdotus valtioneuvoston kulttuuriympäristöstrategiaksi. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Suomessa laaditaan valtakunnallinen kulttuuriympäristöstrategia.


Museojulkaisukilpailu
Suomen museoliitto kutsuu museoita osallistumaan Museojulkaisukilpailuun. Joka toinen vuosi järjestettävän kilpailun tarkoitus on tehdä tunnetuksi museoiden monipuolista ja korkeatasoista julkaisutoimintaa laajalle lukijakunnalle.


Museo-lehti 1/2012: Tekniikalla voidaan toteuttaa kaikki ideat
Museo-lehden vuoden 2012 ensimmäisen ammattilaisnumero ilmestyy perjantaina 24.2. Lehden teemana on Tekniikka. Pääjutusta vastaa Luontokeskus Haltian näyttelypäällikkö Petri Ryöppy. Lehdestä löytyvät myös kännykät, smartit, tabletit, QR-koodit ja museokentän uusi kokoelmanhallintajärjestelmä. Lehden uusi Markkinapaikka-ilmoitusliite korvaa aiemmin ilmestyneen museoalan palvelu- ja tuotehakemisto PATUn.


Ilmoittaudu Helsingin kirjamessujen museo-osastolle!
Helsingin kirjamessut järjestetään 25.10.-28.10.2012. Suomen museoliitto tarjoaa jäsenilleen mahdollisuutta osallistua museoiden yhteisosastolle 350 euron hintaan.


Museoviikko: Uutta-Nytt!
Vuonna 2012 Museoviikkoa vietetään 14.-20.5. teemalla on Uutta-Nytt! Tämän vuoden teema avaa runsaasti erilaisia mahdollisuuksia tehdä museotyötä tunnetuksi kertomalla muun muassa uusista kokoelmahankinnoista tai ajankohtaisista hankkeista. Uutta-Nytt! toimii paitsi suomenkielisenä sanaleikkinä myös kaksikielisenä teemana. Useat ruotsinkielisillä alueilla olevat museot ovat viime vuosina olleet hyvin aktiivisia Museoviikolla.


Kulttuuritilojen kunnostukseen ja perustamiseen lähes 6,8 miljoonaa euroa
Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt 6 750 000 euroa valtionavustusta vuodelle 2012 kulttuuritilojen hankkimiseen, perustamiskustannuksiin ja peruskorjauksiin. Avustuksen saajina ovat mm. Hotelli- ja ravintolamuseosäätiö, Kemin kaupunki/Kemin museotoimi ja Nurmeksen kaupunki.


Luova Eurooppa -ohjelma valmistumassa - kulttuurin rahoitus jatkuu EU-tasolla
Euroopan komissio antoi marraskuussa 2011 ehdotuksen Luova Eurooppa -ohjelmasta vuosille 2014-2020. Ehdotuksen käsittely neuvostossa ja Euroopan parlamentissa on alkanut. Opetus- ja kulttuuriministeriö kerää parhaillaan alan toimijoiden näkemyksiä ohjelmasta.


Museoviraston YT-neuvottelut päättyneet: 55 henkilötyövuotta vähennetään ja kahdeksan museota pidetään kiinni


Uudet jäsenluokat ja jäsenmaksut
Suomen museoliiton uudet säännöt hyväksyttiin vuoden 2011 vuosikokouksessa Turussa. Sääntöuudistuksen yksi tärkeimmistä tavoitteista oli jäsenluokkakäytännön selkiyttäminen. Lisäksi jäsenmaksuihin haluttiin tasapuolisuutta siten, että isoimmat jäsenyhteisöt ja museot maksavat pieniä yhteisöjä korkeammat maksut.


Ministeri Arhinmäki teetti arvion Guggenheim-säätiön selvityksestä
Opetus- ja kulttuuriministeriössä on tehty arvio Guggenheim-Helsinki -museohanketta koskevasta, Guggenheim-säätiön laatimasta selvityksestä. Ministeriön arviossa kiinnitetään huomiota erityisesti säätiön tekemän selvityksen avoimiksi jääneisiin kysymyksiin.


Museovuosi 2012 - muumioita ja muotoilua
Suomen museoliiton kokoamassa Museovuosi 2012 -koosteessa on mukana liki 750 näyttelyä ja tapahtumaa.


Museo-lehden jakelu laajentuu
Museo-lehden jakelu laajentuu vuoden 2012 alussa siten, että lehti lähetetään vastaisuudessa Suomen museoliiton jäsenmuseoiden henkilökunnalle työosoitteisiin Soimu - Museoalan puhelinmuistion mukaisesti. Uudistuksella kehitetään Museoliiton tiedonvälitystä entistä kattavammaksi.


Kuntien kulttuuritoiminnassa maltillista kasvua
Kulttuurimenot ovat kasvaneet maltillisesti vuodesta 2007 lähtien. Tiedot käyvät ilmi Kuntaliiton, Kulttuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiön Cuporen sekä 25 kaupungin yhteisestä selvityksestä. Selvityksessä mukana olleet kaupungit käyttivät kulttuuritoimintaan kahdesta viiteen prosenttia kaikista menoistaan.


Selvityshenkilö esittää: Venäjän ja Itä-Euroopan instituutti toimintakeskukseksi
Selvityshenkilö Heikki Talvitie ehdottaa, että nykyisen Venäjän ja Itä-Euroopan instituutin tilalle luodaan toimintakeskus Suomen venäjänkieliselle väestölle. Toimintakeskuksen tärkein tehtävä olisi tuottaa kotoutumista edistäviä palveluja kulttuurin ja taiteen alueilla Suomen venäjänkieliselle väestölle. Selvitysraportti luovutettiin kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäelle 10.1.2012.


Guggenheim-museon konsepti- ja kehitysselvitys luovutettiin Helsingin kaupungille
Helsinkiin ehdotetaan perustettavaksi uusi Guggenheim-museo, joka keskittyisi erityisesti arkkitehtuuriin ja designiin. Helsingin kaupungille luovutetussa raportissa tehdään esitys museon sijaintipaikasta, tarkoituksesta, rahoituksesta ja hallintomallista sekä suositellaan etenemistä kansainväliseen arkkitehtuurikilpailuun.