TIEDOTTEET
 

2016

 


Ilmoittautuminen auki NCK:n kevätkonferenssiin 2017
NCK (Kulttuuriperintöpedagogiikan Pohjoismainen Keskus) järjestää vuosikonferenssinsa 8.–9.2.2017. Tämän vuoden teemana on svåra samtal.


MuseumPlus RIA -kokoelmahallintajärjestelmän kuulumisia
Museoliiton koulutus- ja kehittämispalveluiden MuseumPlus RIA -tiimi siirtyy joulukuun aikana Museoliiton tiloihin. Kokoelmahallintajärjestelmän pilottivaihe on viimein päättymässä.


Museot tarjoavat itsenäisyyden juhlavuoden maistiaisia loppiaisviikonloppuna 6.–8.1.2017
Yli 140 museota ympäri Suomen pitää ovensa avoinna Museoiden loppiaisviikonloppuna 6.–8.1.2017. Viikonlopun tapahtumat antavat esimakua museoiden runsaasta juhlavuoden ohjelmasta.


Museoliiton joulukirje kansanedustajille
Suomen museoliitto lähetti joulun alla kansanedustajille kirjeen, jossa kerrottiin museoiden muuttuvasta roolista yhteiskunnassa sekä museoiden rahoituksesta. Kirjeen mukana toimitettiin Museo-lehti 4/2016.


Kuuden suomalaisen museon yhteisen kokoelmapoistohankkeen julkaisu saatavilla englanniksi
Museoliiton julkaisusarjassa ilmestyneiden verkkojulkaisujen Kokoelmapoistojen hyvät käytännöt ja Kokoelmapoistojen yhteiset käytännöt sisällöt on koottu yhdeksi julkaisuksi ja käännetty englanniksi.


EMYA 2017 -palkintoehdokkaat on julkaistu
European Museum of the Year 2017 -palkinnosta kisaa 46 ehdokasta, joiden joukossa on myös kolme suomalaista museota.


Muistathan päivittää juhlavuoden ohjelmasi museo100.fi-sivustolle!
Museoiden tuottamat itsenäisyyden juhlavuoden näyttelyt ja tapahtumat löytyvät nyt osoitteesta www.museo100.fi. Ohjelmaa kerätään sivustolle vielä joulukuussa 2016 sekä läpi juhlavuoden 2017.


MuseumPlus RIA -kokoelmahallintajärjestelmän käyttöönotto lähestyy
Museoliiton koulutus- ja kehittämistiimin koordinaattori Leena Furu-Kallio kertoo MuseumPlus RIA -kokoelmahallintajärjestelmän viimeisimmät kuulumiset.


MuseoTalvi-lehden teema on pyhyys
Museo-lehti 4/2016 kertoo pyhyyden kokemuksista ja pyhistä museoesineistä. Lehden yhteydessä ilmestyy myös runsas museoiden talvinäyttelyliite.


Taide- ja kulttuurilaitosten valtionosuusrahoitus vuonna 2017
Vuoden 2017 alusta valtionosuuden piiriin on hyväksytty kaksi uutta museota: Järvenpään taidemuseo ja Naantalin museo. Samalla museoiden vos-rahoitus kuitenkin pienenee.


Yle Kulttuuri pyytää kuvia museoista ja museokokoelmiin viimeksi tallennetuista esineistä
Yle Kulttuurin toteuttama TV-dokumentti tulevaisuuden museoista on edennyt, ja nyt dokumentin tekijät keräävät museoilta valokuvamateriaalia dokumenttia varten.


Uusi esitys Guggenheim Helsinki -museosta julkaistu
Vuodesta 2011 suunniteltu Guggenheim Helsinki -hanke etenee. Uudessa suunnitelmassa tuodaan esiin yksityisen rahoituksen roolin kasvu sekä lisenssimaksun aleneminen. Lisäksi museon rakentamisesta vastaisi kiinteistöosakeyhtiö, jonka omistajiksi tulisivat Helsingin kaupunki ja Guggenheim Helsingin Tukisäätiö.


Museoliiton jäsenmuseot verkossa
Lista Museoliiton jäsenmuseoista on lisätty osaksi Museoliiton verkkosivuja. Nyt toivomme museoiden tarkistavan jäsenlistan tiedot.


Museopalkintojen 2017 hakuilmoitus
Vuoden 2017 museopalkintojen hakuaika on alkanut.


MuseumPlus RIAn pilotoinnin toinen migraatiotestauskierros on saatu päätökseen
MuseumPlus RIA -järjestelmän pilotoinnissa on saatu valmiiksi toinen migraatiotestauskierros. Neljä viikkoa kestäneen migraatiotestausjakson aikana testattiin samanaikaisesti kaikkien pilottimuseoiden aineistoja. Jakso päättyi 20. lokakuuta.


Kutsu poliitikko museoon -viikon aineistot ladattavissa verkossa
Kutsu poliitikko museoon -viikon (31.10.–4.11.2016) aikana museot avaavat ovet kulissien taakse. Museot ovat kutsuneet itselleen tärkeitä poliitikkoja tutustumaan museon toimintaan mahdollisimman käytännönläheisesti.


Kutsu poliitikko museoon -teemaviikkoa vietetään 31.10.–4.11.2016
Kutsu poliitikko museoon -viikon (31.10.–4.11.2016) aikana museot avaavat ovet kulissien taakse. Museot ovat kutsuneet itselleen tärkeitä poliitikkoja tutustumaan museon toimintaan mahdollisimman käytännönläheisesti.


Itsenäisyyden juhlavuoden loppiaistapahtuman 6.-8.1.2017 valmistelut ovat käynnistyneet
Suomen museoliiton koordinoima Yhteinen perintö -hanke haastaa museot ympäri Suomen osallistumaan itsenäisyyden juhlavuoden 2017 avaukseen. Toteutamme loppiaisviikonloppuna 6.–8.1.2017 museoiden yhteisen tapahtuman "Hetki kulttuurin ja kahvin parissa". Tapahtuman avulla tarjoamme yleisölle mahdollisuuden uppoutua heti juhlavuoden alussa näyttelyiden ja tarinoiden pariin eri puolilla Suomea.


Ilmoitustilaa varattavissa MuseoTalvi-lehdestä
Museoliiton marraskuussa järjestettävän Tiedottajapäivän teema on Yhdessä enemmän. Tule tekemään sanoista totta ja ilmoita museosi näyttelyistä ja tapahtumista Museo-lehden yleisönumerossa MuseoTalvi!


Aika päivittää Museoliiton Näyttelykalenteri!
Suomen museoliitto ylläpitää Näyttelykalenteria jäsenmuseoidensa ajankohtaisista näyttelyistä ja tapahtumista osoitteessa www.museot.fi/nayttelykalenteri. Nyt on aika päivittää näyttelytietoja talvikauden osalta.


MuseumPlus RIA -kokoelmahallintajärjestelmän pilotointi etenee
MuseumPlus RIA -kokoelmahallintajärjestelmän pilottivaihe etenee vakaasti kohti päätöstään. Järjestelmä on tarkoitus saada käyttöön vuoden lopussa.


Suomen museoliiton suositus: Museovieraiden avustajille vapaa sisäänpääsy
Osa museovierasta tarvitsee käyntinsä aikana avustajana toimivan henkilön. Monissa museoissa käytäntönä on, että avustajalta ei peritä pääsymaksua. Käytännöissä on kuitenkin jonkin verran vaihtelua. Siksi Suomen museoliitto suosittelee, että kaikissa sen jäsenorganisaatioiden ylläpitämissä museoissa on vapaa sisäänpääsy toimintaesteisten ihmisten avustajille, oppaille ja tulkeille.


Ilmoittautuminen avoinna NEMO:n konferenssiin
NEMO:n 24. vuosittainen konferenssi järjestetään Karlsruhessa, Saksassa 10.-12.11.2016.Teemana on “Money Matters: The Economic Value of Museums”.


Ensi viikolla vietetään Mennään museoon! -viikkoa
Viikon erityisteemana on vuodesta 2014 lähtien ollut mediakasvatus. Viikon aikana 4.–7.10. lähes neljässäkymmenessä museossa järjestetään koululaisille ja opiskelijoille suunnattua ohjelmaa.


Museo-lehden 3/2016 teema on mielihyvä
Museoista mielihyvää? Museo-lehti kertoo, miten mielihyvä ja hyvinvointi yhdistyvät museoiden toiminnassa. 


Uusi museopalkintolautakunta valittu
ICOM Suomen komitea ja Suomen museoliitto ovat valinneet jäsenet Museopalkintolautakuntaan vuosille 2017-2019. Lautakunnan tehtävänä on valita Vuoden museo –palkintojen saajat.


Kulttuuritoimijoiden valtionosuudet leikkautuvat
Leikkausten perusteena on kilpailukykysopimus. Valtionosuusmäärärahojen 1,2 miljoonan euron lisäleikkauksen kohdentamisesta ei ole vielä päätetty.


EMA-palkintojen hakuaika siirtyy
Vuodesta 2009 järjestetty EMA:n konferenssi siirtyy keväästä syksyyn. Samalla EMA:n palkintojen hakuaika muuttuu.


Suomen museoliitto Turun Kirjamessuilla 30.9.–2.10.2016
Kirjamessujen pääteemoina ovat tänä vuonna Saksa ja Satakunta.


Picture this! -konferenssin ilmoittautuminen alkaa pian


MuseumPlus RIAn pilotoinnin loppuaikataulussa muutoksia
Kokoelmahallintajärjestelmä MuseumPlusRIAn pilotointi etenee Museoliiton koulutus- ja kehittämispalveluissa yhteistyössä järjestelmäntoimittaja zetcom Ltd:n kanssa. Pilotointivaihe päättyy tarkistetun projektiaikataulun mukaan joulukuun lopussa 2016.


Museoiden ystäväyhdistysten vuositapaaminen 10.9.2016
Museoiden ystäväyhdistysten vuositapaaminen järjestetään tänä vuonna lauantaina 10.9.2016 Designmuseossa Helsingissä.


Ilmoita museosi ohjelma Mennään museoon! -viikon tapahtumakalenteriin
Koululaisten ja opiskelijoiden Mennään museoon! -viikko järjestetään 4.–7.10.2016. Viikon erityisteemana on vuodesta 2014 saakka ollut mediakasvatus. Museot voivat ottaa teeman huomioon viikon ohjelmassa, mutta osallistua voi hyvin myös toiminnalla, joka ei liity mediakasvatukseen.


Budjettiesitykset leikkaavat museoiden valtionosuuksia 1,8 %
Valtionvarainministeriö sekä opetus- ja kulttuuriministeriö julkaisivat budjettiesityksensä viime perjantaina. Esitysten mukaan valtionosuudet tulevat vuonna 2017 laskemaan 1,8 prosenttia verrattuna vuoteen 2016.


Haetaan osallistujaa Making Museomix -koulutukseen
Suomen museoliitto on partnerina 3-vuotisessa Creative Museum Erasmus+ -projektissa  jossa kartoitetaan ja kehitetään luovia toimintatapoja museoissa. Osana projektia järjestetään Making Museomix -koulutus, jonka tarkoitus on perehdyttää Museomix-konseptiin sekä yhteisöllisiin ja luoviin työtapoihin museokontekstissa.


Yle Kulttuuri etsii yhteistyökumppaneita TV-dokumenttiin
Yle Kulttuuri on tekemässä syksyn aikana tv-dokumenttia, jossa pohditaan museoiden uusia toimintatapoja ja tulevaisuutta. Ohjelman toimitus kerää elokuun ajan museoilta tietoja, kuvia ja tarinoita ohjelmaa varten.


Brexitin vaikutukset museoihin
The Museums Association julkaisi 29.6.2016 tiedotteen Brexitin mahdollisista vaikutuksista Britannian museokenttään.


Informaatiotilaisuus valtionavustusten haun uudistumisesta
Valtionavustustoiminta uudistuu vuoden 2017 aikana. Opetus- ja kulttuuriministeriö järjestää uudistuvista valtionavustushauista infotilaisuuden taiteen ja kulttuurin sidosryhmille keskiviikkona 31.8.2016.


Kutsu poliitikko museoon -teemaviikko
Museoliitto järjestää 31.10.-4.11.2016 Kutsu poliitikko museoon -viikon. Tarkoituksena on, että mahdollisimman moni museo kutsuu viikon aikana itselleen tärkeän poliitikon tutustumaan museon toimintaan päiväksi.


MuseumPlus RIA -kokoelmahallintajärjestelmän hinnoittelu
MuseumPlus RIA -kokoelmahallintajärjestelmä on edennyt hinnoitteluvaiheeseen. Tiistaina 21.6.2016 järjestetyssä kokouksessa päätettiin järjestelmän hinnoitteluperiaatteista.


Creative Museum -projektin kuulumisia
Creative Museum on kolmivuotinen Erasmus+ -projekti,  jossa kartoitetaan ja kehitetään luovia toimintatapoja museoissa. Suomen museoliitto on yksi projektin yhdeksästä partnerista. Kesäkuun alussa projektin partnerit kokoontuivat Helsinkiin. Samalla järjestettiin myös Creative Museum - a Gamified Conference for Makers, Museums and Independent Minds -tapahtuma.


Tulossa marraskuussa: kansainvälinen konferenssi kuvista ja kuvaamisesta museoissa
Suomen museoliitto, Kansallisgalleria ja Suomen valokuvataiteen museo järjestävät 24.-25.11.2016 kansainvälisen museokuvaamista käsittelevän konferenssin otsikolla Picture this! International Conference on Photography and Videos in Museums Today. Konferenssin tapahtumapaikkoina ovat Ateneum ja Kiasma.


Vielä mahdollisuus päästä tavoittelemaan vuoden 2017 EMA-palkintoja
EMA etsii parhaillaan ehdokkaita kilpailemaan Micheletti- ja DASA-palkinnoista. Osallistua voivat myös suomalaiset museot. Kilpailuun osallistuminen tarjoaa hyvän tilaisuuden saada kansainvälistä näkyvyyttä omalle museolle.


Tänään on uusien museoiden superpäivä
Perjantaina 17.6. avataan kolme uutta museota. Museo Skogster, Lenin-museo ja Rallimuseo avaavat uusia näkökulmia suomalaiseen kulttuuriin ja historiaan. 


Museoliiton kesäkirje kansanedustajille
Suomen museoliitto lähetti kansanedustajille kesäkirjeen, jossa kerrottiin museoiden positiivisista vaikutuksista matkailuun ja kansantalouteen sekä muistutettiin museoihin investoimisen tärkeydestä. Kirjeen yhteydessä heille toimitettiin MuseoKesä 2016 -lehti ja I love museums -tuotesarjaan kuuluvat kengännauhat.


Valmistaudu syksyn Mennään museoon! -viikkoon
Koululaisten ja opiskelijoiden Museoviikko järjestetään 4.–7.10.2016. Viikon erityisteemana on vuodesta 2014 saakka ollut mediakasvatus.


Museoliitto haluaa museoiden rahoituksesta entistä tasapuolisempaa
Opetus- ja kulttuuriministeriö käynnisti 3.6.2016 valtionosuusjärjestelmän uudistamiseen tähtäävän työn yhdessä taide- ja kulttuurisektorin kanssa. Sidosryhmille suunnatun keskustelutilaisuuden tavoitteena oli selvittää, miten ja millä perusteilla museoiden, teattereiden ja orkestereiden toimintaa tulisi tulevaisuudessa rahoittaa. Kehittämistyö jatkuu syksyllä vastaavilla sidosryhmätilaisuuksilla.


EMA palkitsi eurooppalaisia museoita
European Museum Academy (EMA) jakaa vuosittain useita kansainvälisiä palkintoja museoille. 23.5.2016 järjestetyssä tilaisuudessa myönnettiin kolme eri palkintoa: Luigi Micheletti -palkinto, DASA-palkinto ja EMA-palkinto.


Museoliiton vuosikertomus 2015 luettavissa verkossa
Inarissa järjestetty Suomen museoliiton 93. vuosikokous on hyväksynyt viime vuoden vuosikertomuksen.


Outi Alanko-Kahiluoto on Suomen museoliiton hallituksen uusi puheenjohtaja


Ålands sjöfartsmuseum är Årets museum
De bästa museerna fick pris i Museigalan som anordnades i Enare torsdagen den 26 maj 2016. Det förnämsta erkännandet fick Ålands sjöfartsmuseum i Mariehamn, som blev Årets museum 2016. Årets museipublikation är verket ”Kolme tehdasta, yksi kunta – Kuusankosken kaavoitus- ja rakennusperintö 1850–1959”, som ges ut av Kouvola stadsmuseum. Årets specialpris delades ut till Nystads museum för sin moderniserade bildarkivverksamhet.


Ålands sjöfartsmuseum on Vuoden museo
Museoalan parhaimmistoa palkittiin Inarissa järjestetyssä Museogaalassa torstaina 26.5.2016. Merkittävimmän tunnustuksen sai Maarianhaminassa sijaitseva Ålands sjöfartsmuseum, joka valittiin Vuoden museoksi 2016. Vuoden museojulkaisu on Kouvolan kaupunginmuseon kustantama teos ”Kolme tehdasta, yksi kunta – Kuusankosken kaavoitus- ja rakennusperintö 1850–1959”. Erikoispalkinto myönnettiin Uudenkaupungin museolle kuva-arkistotoiminnasta.


Museoliiton mitalit myönnettiin museoiden puolesta toimineille
Suomen museoliiton hallitus on myöntänyt Kauko Räsäsen suunnitteleman Suomen museoliiton 50-vuotisjuhlamitalin dosentti Marja-Liisa Rönkölle ja museonjohtaja (ent.) Tarmo Jomppaselle museotyön hyväksi tehdystä työstä sekä museoalalla saavutetuista ansioista. Mitalit luovutettiin Valtakunnallisten museopäivien yhteydessä järjestetyssä Museopalkintogaalassa Inarissa 26.5.2016.


Museo-lehden 2/2016 teema on luonto
Kesän Museo-lehti kertoo luonnon, kulttuurin ja museoiden suhteesta.


Museoalan ammattilaiset kohtaavat Valtakunnallisilla museopäivillä Inarissa 25.-27.5.2016
Lähes 200 museoalan ammattilaista ja luottamushenkilöä saapuu Inariin Valtakunnallisille museopäiville 25.-27.5.2016. Tilaisuus huipentuu torstaina 26.5. Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa järjestettävään Museopalkintogaalaan, jossa palkitaan museoiden parhaimmistoa.


KDK:n selvitys Nimitietopalvelusta julkaistu
Kansallisen digitaalisen kirjaston (KDK) Tietoarkkitehtuuriryhmä on julkaissut selvityksen kirjastojen, arkistojen ja museoiden yhteisestä Nimitietopalvelusta.


MuseumPlus RIAn palvelinympäristön hankinta ja tuotteistaminen
Museoliiton koulutus- ja kehittämispalveluiden kokelmahallintapalveluiden MuseumPlus RIA etenee toukokuussa palvelinympäristön hankinnan ja tuotteistamisen osalta.


Osallistu SPECTRUM 5.0 -standardin päivitystyöhön
Museoiden luettelointiohjeenkin perustana olevaa SPECTRUM-standardia ollaan päivittämässä Collections Trust -säätiön johdolla kansainvälisessä yhteistyössä.


Museoviikon 16.-22.5.2016 ohjelma julki
Ensi viikolla (16.-22.5.2016) Suomen museoissa vietetään Museoviikkoa teemalla Kulttuurimaisema. Museoviikolle löytyy runsaasti erilaista ohjelmaa.


Uusi Opimuseossa.fi-sivusto on avautunut
Opimuseossa.fi on verkkosivusto, joka tarjoaa ideoita mediakasvatukseen museoissa.


Museokortti kasvattaa maksullisten museokävijöiden määrää
Museoviraston keräämien tietojen mukaan museoiden kävijämäärät jatkavat kasvuaan. Museotilastoon perustuvien ennakkotietojen mukaan ammatillisissa museoissa vierailtiin vuonna 2015 yhteensä 5 605 431 kertaa. Kasvua edelliseen vuoteen oli 2,9 %. Kokonaismäärästä ilmaiskäyntien osuus oli 52,4 %.


Valmistaudu Nenäpäivä-kampanjaan NenäNetworkissa 12.5.2016


MuseumPlus RIAn pilotoinnin loppuaikataulu varmistunut
Kokoelmahallintajärjestelmä MuseumPlus RIAn pilotointi edistyy Museoliiton koulutus- ja kehittämispalveluissa yhteistyössä järjestelmäntoimittaja zetcom Ltd:n kanssa. Pilotointivaihetta on jäljellä noin puoli vuotta.


Vierailut Vuoden museo -kilpailun finalistimuseoissa tehty
Vuoden museo -kilpailu on edennyt vaiheeseen, jossa raati on vieraillut kaikissa kilpailun finalistimuseoissa.


Museot ja kulttuurimaisema esillä Museoviikolla
Museoviikkoa vietetään 16.-22.5.2016 teemalla Kulttuurimaisema. Museot ovat jo ilmoittaneet viikon tapahtumia Museoviikko-portaaliin. Tässä niistä esimakua.


Hae Suomen kulttuurirahaston Taidetestaajat-hankkeen kulttuurikohteeksi
Kulttuurirahaston Taidetestaajat-hankkeessa tavoitteena on saada suomalaiset nuoret kokemaan taidetta - myös sellaista, johon moni ei muuten saa kosketusta.


Vuoden museojulkaisu 2016 -kilpailun finalistit on valittu
Vuoden museo -palkintoihin kuuluvan Vuoden museojulkaisun loppukilpailuun päässeet on valittu. Kilpailuun esitettiin 23 julkaisua. Museopalkintolautakunta valitsi loppukilpailuun neljä painettua julkaisua ja yhden digitaalisen julkaisun. Kilpailun voittaja julkistetaan Inarissa Valtakunnallisilla museopäivillä Museopalkintogaalassa 26.5.2016.


Vuoden museojulkaisu 2016 -kilpailun finalistit on valittu
Vuoden museo -palkintoihin kuuluvan Vuoden museojulkaisun loppukilpailuun päässeet on valittu. Kilpailuun esitettiin 23 julkaisua. Museopalkintolautakunta valitsi loppukilpailuun neljä painettua julkaisua ja yhden digitaalisen julkaisun. Kilpailun voittaja julkistetaan Inarissa Valtakunnallisilla museopäivillä Museopalkintogaalassa 26.5.2016.


Museoviikko-portaali on avattu
Museoviikkoa vietetään tänä vuonna 16.-22.5.2016 teemalla Kulttuurimaisema. Omia tapahtumia voi jo ilmoittaa Museoviikko-portaaliin.


Museums in Short -kilpailu on käynnissä
Vuodesta 2012 saakka järjestetty museoiden oma videokilpailu Museums in Short on jälleen ajankohtainen. Kilpailussa etsitään vuoden parasta museon tuottamaa videota neljässä eri kategoriassa. Kansainvälinen kilpailu on avoin kaikille museoille Euroopassa.


Aika päivittää Museoliiton Näyttelykalenteri Museo-lehteä varten!
Suomen museoliitto ylläpitää Näyttelykalenteria jäsenmuseoidensa ajankohtaisista näyttelyistä ja tapahtumista osoitteessa www.museot.fi/nayttelykalenteri. Vuosittain kalenterista löytyy satoja näyttelyitä. Näyttelykalenterin perusteella kootaan myös Museo-lehdessä julkaistavat näyttely- ja tapahtumatiedot.


Ideoita ja ilmiöitä - avoimet aineistot opetukseen 4.4. klo 15-17 Kansallismuseon auditoriossa
Suomen museoliitto ja Linkki - museot mediakasvattajiksi -hanke on mukana järjestämässä opettajille suunnattua infotilaisuutta, jossa esitellään erilaisia tapoja käyttää museoiden avoimia aineistoja opetuksessa. Linkki-hanke esittelee tilaisuudessa huhtikuussa avautuvan opimuseossa.fi -sivuston.


Ilmoitustilaa tarjolla Museo-lehden näyttelyliitteisiin
Museo-lehden yleisönumeroissa MuseoKesä ja MuseoTalvi julkaistaan näyttelyliitteet, joihin kutsumme museoita ilmoittamaan näyttelyistään ja tapahtumistaan.


Uusi NEMO-julkaisu: Revisiting the Educational Value of Museums - Connecting to Audiences
NEMO on julkaissut artikkelikokoelman, jonka aiheena on museot ja oppiminen. Kokoelman tekstit ovat puheenvuoroja, jotka kuultiin NEMOn vuosikonferenssissa Tšekin Pilsenissä marraskuussa 2015.


Osallistu Museoviikon viettoon toukokuussa 2016
Museoviikkoa vietetään tänä vuonna 16.-22.5.2016 teemalla Kulttuurimaisema.


Museoliiton kokoelmahallintapalveluiden kuulumisia
MuseumPlus RIA -järjestelmän pilotissa valmistaudutaan uuteen migraatiokierrokseen ja testataan järjestelmän toiminnallisuuksia.


#MuseumWeek-tapahtuman seitsemän teemaa on julkistettu
#MuseumWeek on kansainvälinen Twitter-tapahtuma, joka järjestetään 28.3.-3.4.2016. Tapahtuman jokaiselle päivälle on nyt julkistettu oma teema ja hashtag.


European Museum Academy -palkinnot ovat uudistuneet
European Museum Academy on uudistanut vuosittaisia palkintojaan. Vuoden 2017 palkinnoissa on mukana DASA:n (Deutsche Arbeitswelt Ausstellung) jakama palkinto Micheletti-palkinnon ohella. Lisäksi palkintojen hakuaika on muuttunut.


Kunnille apua kulttuurikasvatussuunnitelman tekoon
Uusi kulttuurikasvatussuunnitelma.fi-verkkopalvelu ja valtakunnallinen Kulttuuria kouluun -työpajakiertue tukevat kuntia suunnitelmien laadinnassa.


Suomen museoliiton toiminta arvonlisäverolliseksi
Suomen museoliiton toiminta on muuttunut arvonlisäverolliseksi liiketoimintatyyppisten palvelujen osalta 1.2.2016 alkaen. Muutoksen taustalla on 16.2.2016 päivätty, verottajan antama vero-ohjaus.


Jäsenkysely Suomen museoliiton sähköisestä viestinnästä
Museoliitto toteuttaa 22.2.-2.3.2016 välisenä aikana jäsenkyselyn sähköisestä viestinnästään. Kyselyn taustalla ovat sähköisen viestinnän roolin kasvaminen ja kevään aikana toteutettava verkkosivu-uudistus.


Museo-lehden 1/2016 teema on kokoelmat ja turvallisuus
Tuore Museo-lehti keskittyy kokoelmiin ja turvallisuuskysymyksiin.


Raportti museoiden ja taiteilijoiden sopimuskäytäntöjen kehittämisestä valmistunut
Kuvataiteilijoiden toimeentulon on todettu jääneen jälkeen muista taidealoista. Opetus- ja kulttuuriministeriö asetti työryhmän 17.3.2015 selvittämään taidenäyttelyiden järjestämiseen liittyviä sopimus- ja korvauskäytäntöjä. Työryhmän mietintö on valmistunut ja se luovutettiin opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasoselle 18.2.2016.


Nenäpäivä-kampanja käynnistyy jälleen lokakuussa
Nenäpäivä on Nenäpäivä-säätiön vuosittain loka-marraskuussa järjestämä valtakunnallinen varainhankinta- ja tiedotuskampanja, joka pyrkii parantamaan kehitysmaiden lasten oloja viihteen voimalla.


Uusi verkkojulkaisu: Kokoelmapoistojen yhteiset käytännöt
Mikä yhdistää kulttuurihistoriallisten museoiden ja taidemuseoiden kokoelmapoistoja? Entä miten kokoelmapoistotarpeet ja käytännöt eroavat erityyppisissä museoissa?


Suomen museoliitto aloittaa yhteistyön Namibian museoliiton kanssa
Suomen ja Namibian museoliitot ovat solmineet kolmevuotisen Memorandum of Understanding -sopimuksen, joka edistää maiden välistä kulttuurivaihtoa.


Museoliiton koulutus- ja kehittämispalveluiden Museo 2015 -jatkohanke esittäytyy
Museoviraston alaisuudessa toiminut Museo 2015 -hanke sai vuoden alussa uuden kodin Museoliitosta. Hankkeen työntekijöistä kolme siirtyi Museoliiton palvelukseen osaksi koulutus- ja kehittämistiimiä, ja kesään saakka he työskentelevät Museo 2015 -jatkohankkeena. Kaikkien kolmen työntekijän kevät kuluu pääasiassa MuseumPlus RIA -kokoelmahallintajärjestelmän pilotoinnin parissa.


Museokortti kasvaa: nyt mukaan 5 uutta museota!
Yhdeksässä kuukaudessa on hankittu lähes 50 000 Museokorttia.


Uusi vuosi, uudenlainen Museoliitto
Vuoden alusta Museoliitossa on tapahtunut muutoksia niin organisaatiorakenteen kuin henkilökunnan osalta.


Museoetiikka 2.0. innostaa eettiseen keskusteluun
Museoetiikka on tarkoitettu museotyön ohjaajaksi, vahvistajaksi ja innoittajaksi. Ammattieettiset säännöt ovat ammatillisen yhteisön velvollisuuksia, jotka varmistavat että yhteisö säilyy, kehittyy ja toimii oikein. Etiikan avulla voidaan tukea käsitystä yhteisestä tehtävästä ja lisätä ammattiyhteisön keskinäistä luottamusta.


Viisi museota valittu Vuoden museo -finalisteiksi
Aboa Vetus & Ars Nova, Didrichsenin taidemuseo, HAM Helsingin taidemuseo, Postimuseo ja Ålands sjöfartsmuseum on valittu jatkoon tavoittelemaan Vuoden museo 2016 -palkintoa.


Tekniikan tarinamatolla -verkkojulkaisu saatavilla ruotsiksi/Teknikens sagomatta finns nu på svenska


Ansioituneiden työntekijöiden ja vapaaehtoistyöntekijöiden palkitseminen
Hae Museoliiton hopeisia ja kultaisia ansiomerkkejä ja palkitse pitkäaikaisia ja ansioituneta työntekijöitä. Muista myös museonne vapaaehtotyöntekijöitä uudella museoalan vapaaehtoistyön ansiomerkillä.


Kulttuuriperintöpolitiikan kansainvälinen ulottuvuus -julkaisu saatavilla
Kansainvälinen kulttuuriperintöala on vahvassa muutoksessa, ja kulttuuriperintöpolitiikka ja sen merkitys on vahvistumassa yhteiskunnallisessa keskustelussa ja päätöksenteossa.


Kulttuuriperintöorganisaatiot digitaalisessa maailmassa -raportti luettavissa
Vuoden 2015 loppumetreillä julkaistiin Perässä luovijoita vai avoimuuden airueita? Suomalaiset kulttuuriperintöorganisaatiot digitaalisessa maailmassa -raportti, joka esittelee suomalaisten muisti- ja kulttuuriorganisaatioiden avoimen digitaalisen kulttuurin ja osallistavan toiminnan tasoa.


Messukeskuksen Antiikki-messuille syksyllä 2016
Habitare-messujen yhteydessä järjestettävä Messukeskuksen Antiikki-tapahtuma tarjoaa Museoliiton jäsenmuseoille yhteistyömahdollisuuden.