Tarinat peliin -hankkeen ensimmäinen tarinatyöpaja veti salin täyteen Oulussa

Tarinat peliin -hankkeen ensimmäinen tarinatyöpaja järjestettiin 6.2. Oulussa. Kouluttajana oli Tarinakoneen Anne Kalliomäki ja vierailevana puhujana MeKiwin Jonna Ranta.


Koulutus aloitettiin rennolla tarinaleikillä. Siinä kaikki osallistujat sanoivat vuorotellen yhden sanan, joka sopi jotenkin yhteen edellisen osallistujan sanoman sanan kanssa. Sanoista muodostui siten lyhyt tarina. Ja koska koulutuspäivä oli luminen pakkaspäivä, tarinasta tuli sääteemainen: Olipa kerran pakkanen, joka meni piiloon meitä hirveitä peikkoja, jotka mörisivät kimeästi noidille, jotka aina lensivät Kyöpelinvuoren taakse. Mutta sitten kävi köpelösti. Helle lämmitti ja sulatti kaiken.

***

Anne Kalliomäki kertoi puheenvuorossaan tarinallistamisen käsitteestä ja muistutti, että ihmiselle on luontaista kommunikoida tarinoilla. Museoille palveluiden ja sisältöjen tarinallistamisesta on hyötyä erityisesti silloin, kun mietitään museon brändiä.


Anne Kalliomäen pomo piteli punaista lankaa.

MeKiwin Jonna Ranta puolestaan vakuutti puheenvuorossaan, että museot ovat pelialan näkökulmasta hyviä ja houkuttelevia yhteistyökumppaneita. Museoilla on monipuolista sisältöä, ja pelialan yritykset tahtovat tehdä muutakin kuin viihdettä.

Jos siis museoista löytyy kiinnostusta esimerkiksi pelin tekemiseen, kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä pelialan yrityksiin. Alussa ei vielä tarvitse olla valmista tarinaa tai yksityiskohtaista suunnitelmaa peliä varten, mutta budjettia on hyvä miettiä. Lisäksi projektille kannattaa varata aikaa, sillä sitä toteuttamiseen kuluu monesti vuosikin.

Ranta mainitsi myös, että aina on vaihtoehtona se, ettei tehdä peliä museoon tai vain museon käyttöön, vaan tehdään pelistä itsenäinen tuote, johon museo tarjoaa sisältöä. Eikä pelialan yritysten kanssa tarvitse rajoittua vain peleihin. Esimerkiksi virtuaalitodellisuuden ja lisätyn todellisuuden tekniikoista on monenlaiseen käyttöön, ja pelialan yrityksistä löytyy tarvittavaa osaamista niiden soveltamiseen.

***


Stooripuu

Koulutuksen iltapäivä vietettiin stooripuu-menetelmän parissa. Stooripuu-menetelmässä kirjataan yrityksen sisällöt, asiakkaan tiedot ja tarinaelementit puun muotoon. Yksilölliset tuotteet ja sisällöt toimivat puun juurakkona, asiakas ja hänen toiveensa puun runkona ja tarina-aihiot ja tarinoihin liittyvät elementit lehvästönä.


Osallistujat stooripuita täyttämässä

Oleellista oli antautua ideoinnille ja kirjata kaikenlaiset hullutkin ajatukset ylös. Kun ryhmä pääsi vapaasti ideoimaan, alkoi salista ennen pitkää kuulua naurunpyrskähdyksiä. Anne sanoi sen olevan hyvä merkki.

Kun puut oli tehty, kukin valitsi puustaan kolme mielestään kehityskelpoisinta tarina-aihiota ja kirjasi ne ylös julisteeksi. Muut osallistujat valitsivat julisteista kiinnostavimmat ideat, ja tämän jälkeen julisteiden parhaiksi valituista ideoista keskusteltiin yhdessä ja mietittiin, kuinka ideoita voisi kehittää eteenpäin. Lopuksi ideoista kehiteltiin alustavia tarinakokonaisuuksia, ja halukkaat saivat kertoa omansa ryhmälle.Hankkeessa tarinoidaan vielä Kajaanissa (13.2.) ja Helsingissä (5.3.).

 
Siirry sivun alkuun