• Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Blogger
 
Tiedotteet
 

Tiedotteet

 

2018


Kookos-kokoelmahallinta käyttöön Loviisan kaupungin museossa
Suomen museoliitto ja Loviisan kaupungin museo ovat solmineet 27.3.2018 palvelusopimuksen Kookos-kokoelmahallinnan käyttöönotosta ja ylläpidosta.


Nuorille taidetestaajille etsitään uusia käyntikohteita – hakuaika 15.8.–7.9.2018
Taidetestaajat-hanke etsii eri puolilta Suomea nuorille vierailukohteita lukuvuodeksi 2019–2020. Millaista kahdeksasluokkalaisten mielestä on laadukas ja kiinnostava taide? Millainen on jännittävä, kiehtova ja riemastuttava taide-elämys? Hakekaa mukaan ja kertokaa taideorganisaationne näkemys.


Kysely museoalan ammattijulkaisusta museoalan työntekijöille
Museoalan ammattijulkaisun suunnittelu alkaa Museoliiton, Museoviraston ja Museoalan ammattiliiton yhteistyössä. Kartoitamme alkuun museoalalla työskentelevien toiveita ja ajatuksia julkaisun suhteen. Julkaisua suunnitellaan vuoden 2018 aikana ja se perustetaan vuonna 2019. 


Museoliiton kesäkirje kansanedustajille
Suomen museoliitto lähetti perinteisen kesäkirjeensä kansanedustajille. Kirjeen mukana kansaedustajat saivat uusimman Museo-lehden.


Haetaan kahta osallistujaa Making Museomix -koulutukseen
Suomen museoliitto on partnerina The Making Museum Erasmus+ -projektissa, joka jatkaa Creative Museum -projektin työtä luovia toimintatapojen parissa. Osana projektia järjestetään Making Museomix -koulutus, jonka tarkoitus on perehdyttää Museomix-konseptiin sekä yhteisöllisiin ja luoviin työtapoihin museokontekstissa.


Eduskunnan puhemies Paula Risikko Kutsu poliitikko museoon -kampanjaan
Eduskunnan puhemies Paula Risikko ja kansanedustaja, valtiovarainvaliokunnan asumis- ja ympäristöjaoston puheenjohtaja Timo Heinonen ovat varmistuneet Kutsu poliitikko museoon -kampanjaan. 


Koululaisten museoviikko uudistuu
Koululaisten ja opiskelijoiden Mennään museoon -viikko muuttuu Opi museossa -viikoksi. Viikkoa vietetään 10. kertaa museoissa eri puolilla Suomea 2.–5.10.2018. Teemaviikolla on myös uusi graafinen ilme, jota museot voivat vapaasti hyödyntää. 


Lobataan yhdessä – kutsutaan poliitikot museoon
Kutsu poliitikko museoon -kampanjaviikkoa vietetään elokuun lopussa 27.–31.8.2018. Suomen museoliitto kehottaa kaikkia yhteiseen poliitikkojen lobbausrintamaan ja kutsumaan poliitikkonsa tutustumaan museoon. 


Outi Alanko-Kahiluoto jatkaa Museoliiton puheenjohtajana
Kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto on valittu yksimielisesti kolmannelle kaudelle Suomen museoliiton puheenjohtajaksi Vaasassa järjestetyssä liiton 95. vuosikokouksessa 24.5.2018. 


Vuoden museo 2018 on Espoon modernin taiteen museo EMMA
Vuoden 2018 museopalkinnot jaettiin tänään 24.5. Museopalkintogaalassa Vaasassa. Vuoden museo 2018 -tittelin voitti EMMA – Espoon modernin taiteen museo. Vuoden erikoispalkinnon sai Aineen taidemuseo Torniosta. Vuoden museojulkaisuksi palkittiin Suomen kansallismuseon Julkinen ja kätketty Suomi.


Museoliiton ansiomitalit jaettiin Museopalkintogaalassa Vaasassa
Suomen museoliiton hallitus on myöntänyt ansiomitalit museotyön hyväksi tehdystä työstä sekä museoalalla saavutetuista ansioista entiselle museonjohtaja Leena Hiltulalle, taidekeräilijä Lars Swanljungille ja professori emeritus Nils Erik Villstrandille. 


Tänään alkavilla Museopäivillä pohditaan museoiden tulevaisuutta
Valtakunnalliset museopäivät alkavat tänään Vaasassa. Yli 250 museoalan ammattilaisen ja vaikuttajan vuotuisten tapahtumapäivien teema on Euroopan ajankohtaisimmat museot 2030? Ohjelmassa on Vuoden museon 2018 palkitseminen, ajankohtaisia puheenvuoroja, keskustelutilaisuuksia sekä Suomen museoliiton 95. vuosikokous.


Museo-lehti 2/2018: Kulttuuriperintö tekee meistä ihmisiä
Vuoden toinen Museo-lehti ilmestyi tänään. Lehti sukeltaa museotyön ytimeen, kulttuuriperintöön, sen merkityksiin, vaalimiseen sekä näkymiseen niin arjessa kuin museoissakin.


Yli 250 museoalan ammattilaista ja vaikuttajaa Museopäiville Vaasaan
Valtakunnalliset museopäivät järjestetään Vaasassa 23.–25.5. Yli 250 museoalan ammattilaisen ja vaikuttajan vuotuisilla tapahtumapäivillä kuullaan vaikuttavaa museoasiaa teemalla Euroopan ajankohtaisimmat museot 2030? Ohjelmassa on Vuoden museon palkitseminen, ajankohtaisia puheenvuoroja, keskustelutilaisuuksia sekä Suomen museoliiton 95. vuosikokous.


Museoväki '18 -kysely – vastausaika päättyy 15.6.
Museoväki '18 -kysely on avoinna 15.6. asti. Suomen museoliitto toteuttaa neljättä kertaa Museoväki-kyselyn, joka on tarkoitettu kaikille museoiden työntekijöille, jotka ovat työskennelleet yhtäjaksoisesti museoalalla vähintään puoli vuotta. Museoväki-kysely on tehty aiemmin vuosina 2003, 2008 ja 2013.


Museoviikkoa vietetään ensi viikolla – paljon tapahtumia ja ilmaispäiviä
20. kertaa järjestettävää Museoviikkoa vietetään museoissa eri puolella Suomea 15.–20.5. Tänä vuonna viikon teema on Verkostot esille. Museoviikon kohokohta on Kansainvälinen museopäivä 18.5.


Museoiden näyttelypalkkiohaku päättyy 15.6.
Suomen museoliitto, Ornamo ja Suomen Taiteilijaseura kannustavat museoita hakemaan rahoitusta näyttelypalkkioihin opetus- ja kulttuuriministeriön näyttelypalkkiohaun kautta. Hakuaika päättyy 15.6.  


Museo-lehti myyntiin museoihin
Museo-lehteä saa taas myyntiin museoihin!


Kutsu poliitikko museoon -kampanja käynnistyy jälleen
Museoliitto järjestää 27.–31.8.2018 Kutsu poliitikko museoon -viikon. Tarkoituksena on, että mahdollisimman moni museo kutsuu viikon aikana itselleen tärkeän poliitikon tutustumaan päiväksi museon toimintaan.


Uudistunut Museo-lehti valloittaa
Uudistuneita ja uusia näyttelyitä avautuu museoissa kuukausittain ympäri Suomen. Museokävijät ovat entistä kiinnostuneempia myös museoiden tapahtumista, luennoista ja esitelmistä. Näistä kertoo Museo-lehti.


Hallituksen esitys tietosuojalaiksi vaarantaa kirjastojen, arkistojen ja museoiden toiminnan
Kirjastojen, arkistojen ja museoiden juridiikkatyöryhmä (KAM-ryhmä) on jättänyt eilen 28.3.2018 eduskunnan hallintovaliokunnalle lausunnon, jossa tuodaan esiin huoli 25.5.2018 voimaan tulevan tietosuojalain vaikutuksista muistiorganisaatioiden perustoiminnalle.


Vuoden museojulkaisu -kilpailun finaaliin viisi teosta
Vuoden museojulkaisu -kilpailun finaaliin on valittu viisi teosta: Ainolasäätiön Ainola, Suomen kansallismuseon Julkinen ja kätketty Suomi, Hotelli- ja ravintolamuseon Nautinnon nälkä, Espoon modernin taiteen museo EMMAn Rut Bryk – Elämän taide ja Tekniikan museon Tekniikan maa.


Euro enemmän museokauppatuloa per kävijä vuoteen 2022 mennessä
Suomen museoliitto on käynnistänyt museokauppojen kehittämishankkeen Euro enemmän, joka tähtää museokauppojen liikevaihdon ja kannattavuuden nostamiseen. Hanke toteutetaan Suomen museoliiton, Museoviraston ja FMA Creations Oy:n yhteistyönä ja kohdistetaan kaikille ammatillisesti hoidetuille museoille.


Vielä ehtii osallistua Museums in Short -videokilpailuun!
Eurooppalaisten museoiden oma videokilpailu Museums in Short on jälleen ajankohtainen. Osallistujia kaivataan myös Suomesta.


Verkostot esille seuraavalla Museoviikolla toukokuussa
Museoviikkoa vietetään tänä vuonna 15.–20.5. teemalla Verkostot esille. Viikko on osa Kulttuuriperinnön eurooppalaista teemavuotta. Kansainvälistä museopäivää vietetään Museoviikon keskellä 18.5.


Suomen suurin taidenäyttely kasvaa verkossa
Suomen museoliitto ja Kuvasto ovat löytäneet ratkaisun taideteosten verkkonäyttämisen ongelmaan: tekijänoikeuskysymyksiin ja -korvauksiin. Museoiden taidekokoelmia avataan nyt verkkoon ennätystahtia ja taiteilijat saavat korvauksen ilman, että jokaisen museon tarvitsisi maksaa yksittäin jokaiselle taiteilijalle.


Kaikkien aikojen Museopäivät Vaasassa
Kevään tärkein museotapahtuma, Valtakunnalliset museopäivät ja Suomen museoliiton 95. vuosikokous, järjestetään Vaasassa 23.–25.5.2018. Ohjelmassa on keskusteluja, puheenvuoroja, tulevaisuuden visiointia, verkostoitumista, tuote- ja hanke-esittelyjä, Vuoden museo -palkinnon ja ansiomitalien jako, illanviettoja ja retkiä. Teemana on Euroopan ajankohtaisimmat museot 2030?


Museo-lehti: Sisällissota herkistää museot
Museo-lehden vuoden ensimmäinen numero on ilmestynyt. 56-sivuinen lukupaketti tarjoaa antoisaa luettavaa ja taustatietoa niin sisällissodasta kuin siihen liittyvistä näyttelyistäkin. Mukana ovat Vuoden museo -finalistien esittelyt ja reportaasi rakkausbussimatkalta museoihin.


Kookos-kokoelmahallinta mukana TAKO:n kevätseminaarissa 14.2.2018
Ammatillisten museoiden tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkoston (TAKO) kevätseminaarin toisen päivän (14.2.2018) teemana ovat museoiden kokoelmahallintajärjestelmät.


Museo-lehti myyntiin museoihin
Viimeisempien tutkimusten (Pasi Holm, Taloustutkimus) mukaan ihmiset ovat tyytyväisiä museoiden sisältöihin ja museoissa käydään paljon. Vielä enemmän museoissa käytäisiin, jos niistä kirjoitettaisiin mediassa ja niistä tiedettäisiin enemmän. Tutkimustulosten mukaan museot viestivät lähinnä omista näyttelyistään, vaikka yleisö kaipaisi museokäynnillään vinkkiä myös lähimuseon näyttelyihin.


Vuoden museo 2018 -finalistit on valittu
Vuoden museo 2018 -kilpailun finaaliin on valittu Aineen taidemuseo Torniosta, Muumimuseo ja Pelimuseo Tampereelta, Suomen Ilmailumuseo Vantaalta, EMMA – Espoon modernin taiteen museo sekä Suomen kansallismuseo Helsingistä.


Tietoa vuoden 2018 teemaviikoista
Myös vuonna 2018 vietetään sekä Museoviikkoa että Kutsu poliitikko museoon -viikkoa. Mennään museoon! -viikko puolestaan muuttuu Opi museossa -viikoksi.


Vuoden museoksi hakee 17 museota
Vuoden museo 2018 -palkintoa on hakenut 17 museota eri puolilta Suomea. Vuoden museojulkaisu -palkintoa hakee 21 museota. 

2017


Museoliiton koulutusohjelma vuodelle 2018 julkaistu
Museoliiton koulutustilaisuudet tarjoavat mahdollisuuksia museoammattilaisten osaamisen kehittämiseen ja koulutusta monista eri teemoista. Ohjelmassa on monipuolisesti koulutustarjontaa museoalan ammattilaisille.


Museo-lehden uudistunut ja entistä helpompi ilmoitusten varaus nyt netissä
Museo-lehden ilmoitusmyynti on uudistettu. Nyt ilmoitustilan varaaminen Museo-lehden näyttelyliitteestä onnistuu entistäkin helpommin suoraan netistä.


Miksi museot tarvitsevat Kookos-kokoelmahallintaa?
Suomen museoliiton tuottamassa Kookos-videossa kerrotaan, miten museoiden kokoelmat pysyvät järjestyksessä ja miksi se on tärkeää.


Museoliiton joulukirje kansanedustajille
Suomen museoliitto lähetti joulun alla kansanedustajille kirjeen, jossa muisteltiin kohta päättyvää Suomen 100-vuotisjuhlavuotta ja suuntauduttiin kohti ensi vuotta, joka sekin on tärkeä muistovuosi Suomelle. Kirjeen mukana toimitettiin Museo-lehti 4/2017 sekä I love museums -parkkikiekko.


Taloustutkimus: yleisö on tyytyväinen museoihin, mutta kaipaa lisää tietoa
Suomen museoliiton ja Suomen Kulttuurirahaston Taloustutkimukselta tilaamassa selvityksessä käy ilmi, että ihmiset ovat yleisesti hyvin tyytyväisiä museoihin. Museoissa käytäisiin useammin, jos niistä kirjoitettaisiin mediassa ja tiedettäisiin enemmän. Museokortin tuntee jo yli 80 prosenttia suomalaisista.


Marraskuun Museo-lehti on täynnä muotiasiaa museoista
Tänään ilmestynyt vuoden neljäs Museo-lehti on kaunis kuin muoti ja monipuolinen kuin museot. Tuhti 48-sivun lukupaketti pitää sisällään juttuja muodista museoissa, muotisuunnittelijan museosuhteesta ja pukusuunnittelijan työstä museossa.


Making Museum jatkaa Creative Museum -projektin työtä
Museoliitto on partnerina syyskuussa käynnistyneessä Making Museum Erasmus+ -projektissa, joka on suoraa jatkoa elokuussa päättyneelle Creative Museum -projektille.


Kimmo Levä Euroopan museoliittojen hallitukseen
Suomi sai merkittävän nimityksen eurooppalaiseen vaikuttajaorganisaatioon, kun Suomen museoliiton pääsihteeri Kimmo Levä valittiin Euroopan museoliittojen keskusjärjestö NEMOn hallitukseen. NEMO on merkittävä museoalan puolestapuhuja EU:n päätöksenteossa.


Nyt haetaan Vuoden museo 2018 -kandidaatteja
Suomen museoliitto ja ICOM Suomen komitea kutsuvat museot hakemaan arvostettua ja paljon näkyvyyttä tuovaa Vuoden museo -titteliä. Lisäksi haussa on Vuoden museojulkaisu.


Tarinat peliin -hanke selvitti: pelit ja virtuaalisuus kiinnostavat museoita
Suomen museoliiton ja Kajaanin ammattikorkeakoulun yhteinen Tarinat peliin -hanke toteutti kesän 2017 aikana kyselyn museoiden kokemuksista peliprojektien ja virtuaali- ja mallinnusteknologian parissa. Kyselyyn vastasi 20 museoiden työntekijää.


Museokeskus Vapriikki on Vuosisadan museo
Tampereella sijaitseva Museokeskus Vapriikki on kruunattu Vuosisadan museoksi. Muusikko A.W. Yrjänä palkitsi Vapriikin Turun Logomossa eilen 18.10. järjestetyssä Vuosisadan Kulttuurigaalassa.


Uudistuneen Museo-lehden ensimmäinen vuosi on ollut menestys!


Children in Museums -palkinto Tukholmaan
EMA jakoi 11.10.2017 vuoden 2017 Children in Museums -palkinnon Hands On! -konferenssissa Tšekin Pilsenissä. Voittajaksi tuomaristo valitsi Tukholman Tekniska museetin.


Lea Rintala aloitti KULTA-hankkeen selvittäjänä
Lea Rintala on aloittanut KULTA-hankkeen selvittäjänä 9.10.2017. Hän tekee projektissa selvitystyötä määräaikaisena 31.1.2018 asti.


Museoiden työntekijät suunnittelivat pelejä Tarinat peliin -hankkeen ensimmäisessä pelityöpajassa
28.9.2017 järjestettiin Tarinat peliin -hankkeen aloitusseminaari ja sen yhteydessä hankkeen ensimmäinen pelityöpaja museoiden työntekijöille. Työpajassa syntyi 8 peli-ideaa, joissa museo-osaaminen pääsi oikeuksiinsa.


A.W. Yrjänä palkitsee Vuosisadan museon ensi viikolla
Vuosisadan Kulttuurigaala järjestetään ensi viikolla 18.10.2017 Turun Logomossa. A.W. Yrjänä palkitsee juhlassa valitsemansa Vuosisadan museon kuuden finalistin joukosta: Aboa Vetus & Ars Nova, Ateneum, Museokeskus Vapriikki, Serlachius-museot, Suomen kansallismuseo ja Visavuoren museo.


Museopalkintojen hakuilmoitus 2018
Nyt on aika hakea Vuoden museo ja Vuoden museojulkaisu 2018 -palkintoja!Suomen museoliitto ja ICOM Suomen komitea jakavat vuosittain kaksi museoalan tunnustuspalkintoa: Vuoden museo -palkinnon ja vuorovuosin jaettavan Vuoden museojulkaisu- ja Vuoden museoviestintäteko -palkinnon. Lisäksi palkintolautakunta voi halutessaan jakaa Vuoden erikoispalkinnon.


Digiloikka suomalaiseen taiteeseen! Taidekokoelmat verkkoon -sopimus allekirjoitettavissa
Suomen museoliitto ja Kuvasto tekivät viime keväänä sopimuksen, joka mahdollistaa museoiden kokoelmissa olevien suomalaisten taiteilijoiden teosten esittämisen museon hallitsemilla verkkosivuilla ja sovelluksissa ilman teos- tai tekijäkohtaisia sopimuksia ja maksuja.


Nina Repo aloitti suunnittelijana Museoliiton Kookos-kokoelmahallinnassa
Museoliiton Kookos-kokoelmanhallinnassa toimii suunnittelijana Nina Repo 1.10.2017 alkaen.


Suomen museoliitto Turun kirjamessuilla 6.–8.10.2017
Turun kirjamessujen ohjelmakokonaisuus ”Yksi maa – monta ääntä” on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa. Kirjallisuuden kulttuuritapahtuma kerää yli 25 vuoden kokemuksella yhteen noin 700 esiintyjää, 450 ohjelmanumeroa ja satoja näytteilleasettajia.


Huomenna alkaa Mennään museoon! -viikko
Koululaisten ja opiskelijoiden Mennään museoon! -viikkoa vietetään tällä viikolla 3.–6.10.2017. Viikon aikana 32 Suomen museossa on ohjelmaa sekä useimpiin vapaa pääsy koululaisille ja opiskelijoille.


Syyskuun Museo-lehdessä tuoksuu ruoka
Tänään ilmestynyt vuoden kolmas Museo-lehti maistuu ja tuoksuu – onhan lehden teema ruoka. Lehdessä on juttuja ruoasta museoissa, ruokamuseoista ja museokahviloista. Lue myös mitä presidentti Kekkonen söi aamiaiseksi.


Creative Museum edisti luovia työskentelytapoja ja kannusti yhteistyöhön
Suomen museoliitto oli partnerina kolmivuotisessa Creative Museum -projektissa, joka on juuri tullut päätökseensä. Projektia rahoitettiin EU:n Erasmus+ ohjelmasta.


Kulttuurirahastolta suurtuki museoille
Suomen Kulttuurirahasto tukee museoiden näyttelytoiminnan uudistamista suurilla apurahoilla. Museovisio-hankkeen tavoitteena on saada lisää kävijöitä museoihin ja parantaa kävijäkokemusta. Kaksivaiheisessa apurahahaussa museoiden on mahdollista saada satojen tuhansien eurojen apurahoja uudistumistyöhönsä.


Ilmoita museosi ohjelma Mennään museoon! -viikon tapahtumakalenteriin
Koululaisten ja opiskelijoiden Mennään museoon! -viikko järjestetään 3.–6.10.2017. Viikon erityisteemana on vuodesta 2014 saakka ollut mediakasvatus. Museot voivat ottaa teeman huomioon viikon ohjelmassa, mutta osallistua voi hyvin myös toiminnalla, joka ei liity mediakasvatukseen.


NCK etsii ehdotuksia pedagogisen palkinnon saajaksi
Pedagoginen palkinto on NCK:n (Kulttuuriperintöpedagogiikan Pohjoismainen Keskus) vuosittainen tunnustus henkilölle, joka on vaikuttanut kulttuuriperintöpedagogiikan alalla ja innostanut alan ulkopuolisia toimijoita kulttuuriperintöpedagogiikan pariin.


Kaksi uutta julkaisua Museoliiton julkaisusarjaan Kulttuuriperinnön pelastuksen ABC -hankkeelta
Kuinka varmistua siitä, että yritysten kulttuuriperintö tulee tallennetuksi tarvittavissa määrin, kun teknologia kehittyy ja arvot muuttuvat? Sitä lähti selvittämään usean Tako-museon yhteishanke Kulttuuriperinnön pelastuksen ABC. Hankkeen tuloksena julkaistaan kaksi verkkojulkaisua: pelastusdokumentoinnin käytäntöihin pureutuva Pelastusdokumentoinnin parhaat käytännöt ja yrityksille tarkoitettu Yritys – tallenna toimintasi!.


Museoliiton hallituksen varapuheenjohtajaksi Tiina Merisalo
Suomen museoliiton hallituksen kokouksessa 1.9.2017 nimettiin hallituksen varapuheenjohtajaksi Helsingin kaupunginmuseon museonjohtaja Tiina Merisalo. Lisäksi nimettiin työryhmät kaudelle 2017–2018.


Lausunto: Museoiden poikkeavat oikeudet turvattava uudessa tietosuojalaissa
Suomen museoliitto antoi 5.9.2017 lausunnon kansallisesta tietosuojalaista. Museoliitto kehottaa myös museoita antamaan oman lausuntonsa. Yksittäiset museot voivat antaa lausuntonsa 8.9.2017 mennessä lausuntopalvelun kautta. Museoita koskevat poikkeukset ovat lakiluonnoksen luvussa 5: Tietojen käsittelyn erikoistilanteet.


Signe ja Ane Gyllenbergin säätiö teki sopimuksen Kookos-kokoelmahallinnan käyttöönotosta
Suomen museoliitto ja Signe ja Ane Gyllenbergin säätiö ovat solmineet 22.8.2017 palvelusopimuksen Kookos-kokoelmahallinnan käyttöönotosta ja ylläpidosta.


Euroopan kulttuuriperintöpalkinnot 2018 haettavina – Vielä kuukausi aikaa!
Euroopan unionin ja Europa Nostran vuoden 2018 kulttuuriperintöpalkinnot ovat haettavissa. Hakuaika päättyy 1. lokakuuta 2017.


Vuoden 2018 EMA- ja Children in Museums -palkintokilpailut ovat käynnissä
European Museum Academy (EMA) etsii parhaillaan ehdokkaita kilpailemaan vuoden 2018 EMA- ja Children in Museums -palkinnoista. Molempiin kilpailuihin voivat osallistua myös suomalaiset museot.


A.W. Yrjänä valitsee Vuosisadan museon kuuden finalistin joukosta
Vuosisadan museon tittelistä kisaavat Aboa Vetus & Ars Nova, Ateneum, Museokeskus Vapriikki, Serlachius-museot, Suomen kansallismuseo ja Visavuoren museo. 


Museoliiton Kimmo Levä Veikkauksen edunvälittäjien verkoston puheenjohtajaksi
Suomen museoliiton pääsihteeri Kimmo Levä valittiin 21.8.2017 Veikkauksen edunvälittäjien verkoston puheenjohtajaksi. Varapuheenjohtajaksi valittiin SOSTEn pääsihteeri Vertti Kiukas.


Museoiden valtionosuuksiin korotus
Valtiovarainministeriön torstaina 10.8.2017 julkaisema budjettiesitys ei sisällä merkittäviä yllätyksiä museoiden rahoitukseen. Myönteisintä on, että se katkaisee toteutuessaan museoiden valtionosuuksien vuosia jatkuneet leikkaukset.


Syyskauden ensimmäinen Museo-lehti on tekeillä
Seuraava Museo-lehti ilmestyy syyskuun 22. päivä. Vuoden 2017 aikana Museo-lehdestä tehdään museoiden yhteinen asiakaslehti.


NEMOn selvitys Museoiden yö -tapahtumista Euroopassa
NEMO toteutti jäsentensä parissa kyselyn Museoiden yö -tapahtumista. Eri maiden tapahtumien tiedot on nyt koottu yhteen tiedostoon.


Kookos-kokoelmahallinnalle visuaalinen ilme
Suomen museoliiton Kookos-kokoelmahallinnalle on valmisteltu uusi visuaalinen ilme, joka tullaan ottamaan käyttöön kaikessa Kookos-kokoelmahallinnan viestinnässä.


Ilmoittautuminen avoinna NEMOn vuosikonferenssiin
NEMOn 25. vuosikonferenssi järjestetään Ghentissä, Belgiassa 9.–12.11.2017. Konferenssin teemana on “Open Heart Surgery – The Value of Museum Collections”.


Nelli Korpi Museoliiton viestintäpäälliköksi
Museoliiton viestintäpäällikkönä toimii Nelli Korpi 1.8.2017 alkaen.


Tietosuoja-asetus tekee museoiden kokoelmatoiminnasta mahdotonta
Valmisteilla oleva tietosuoja-asetus vaarantaa muistiorganisaatioiden perustehtävän toteuttamisen. Suomen museoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto on nostanut hallitukselle ja oikeusministerille kohdennetulla kirjallisella kysymyksellään esiin tietosuoja-asetukseen liittyviä useita ongelmakohtia, jotka vaikuttavat merkittävällä tavalla museoiden toimintaan. 


Tarinat peliin -hanke selvittää museoiden kokemuksia peleistä ja virtuaali- ja mallinnusteknologiasta
Suomen museoliiton ja Kajaanin ammattikorkeakoulun yhteinen Tarinat peliin -hanke toteuttaa kesän aikana kyselyn, jossa kartoitetaan museoiden kokemuksia peliprojekteista sekä virtuaalisen todellisuuden ja mallinnusteknologian hyödyntämisestä osana museotyötä.


Nuoret taidetestaajat etsivät innostavia käyntikohteita – hakuaika elokuussa
Taidetestaajat etsii eri puolilta Suomea vierailukohteita lukuvuodeksi 2018–2019. Taidetestaajat on Suomen historian suurin nuorten kulttuurihanke, jossa kaikille Suomen kahdeksasluokkalaisille tarjotaan kolmena lukuvuonna kaksi ikimuistoista taide-elämystä.


Museoliiton kesäkirje kansanedustajille
Suomen museoliitto lähetti kansanedustajille kesäkirjeen, jossa kerrottiin museoiden kasvaneista kävijämääristä ja pääsymaksutuloista. Kirjeen yhteydessä vastaanottajille toimitettiin Museo-lehti 2/2017.


Postimuseo teki sopimuksen Kookos-kokoelmahallinnan käyttöönotosta
Suomen museoliitto ja Postimuseo ovat solmineet 6.6.2017 palvelusopimuksen Kookos-kokoelmahallinnan käyttöönotosta. Palvelusopimus pitää sisällään kaksi kokonaisuutta: MuseumPlus RIA -kokoelmahallintajärjestelmän käyttöönottoprojektin ja käyttöönoton jälkeisen ylläpitovaiheen.


Tulossa: Tarinat peliin -hankkeen aloitusseminaari ja hyötypelityöpaja
Tarinat peliin -hankkeen aloitusseminaari ja hyötypelityöpaja 28.9.2017, Helsinki


Museoiden pääsymaksutulot vahvassa kasvussa
Museoviraston juuri julkaisema Museotilasto 2016 kertoo museoiden näyttelytoiminnan olevan vahvassa kasvussa myös pääsymaksutulojen osalta. Aikaisemmin julkaistujen tietojen mukaan museoiden kävijämäärä nousi vuonna 2016 miljoonalla asiakkaalla. Museoiden pääsymaksutulojen nousu puolestaan oli 5,1 miljoonaa euroa.


Äänestä Vuosisadan museota!
Satavuotias Suomi juhlii itsenäisyyden ajan kulttuurin tekijöitä ja kulttuuritekoja Vuosisadan Kulttuurigaalassa ensi syksynä. Gaalassa palkitaan eri kulttuurin- ja taiteenalojen parhaimmistoa. Yksi palkittavista on Vuosisadan museo, jonka valintaan tarvitaan yleisön ja museoammattilaisten apua.


Haussa suomalainen kulttuurimatkailun tähtikohde
Kesäkuun alussa kolmatta kertaa käynnistyvässä EDEN-kilpailussa etsitään suomalaistakulttuurimatkailun tähteä. Kilpailun voittaja pääsee osaksi eurooppalaista EDEN-verkostoa, joka edistää nousevien matkailukohteiden näkyvyyttä Euroopassa.


Uusi Museo-lehti on ilmestynyt!
Graafiselta ilmeeltään uudistunut Museo-lehti 2/2017 on ilmestynyt. Lehden teemana on taide.


Ilmainen hyötypeleihin tutustuttava verkkokurssi tarjolla museoiden työntekijöille
Suomen museoliitossa käynnistyi toukokuussa ESR-rahoitteinen hanke nimeltään Tarinat peliin – toimintamalli museosisältöjen tarinallistamiseen, tuotteistamiseen ja yhteistyöhön. Osana hanketta museoiden työntekijät pääsevät tutustumaan pelialan toimintaan muun muassa verkkokurssin ja hyötypelityöpajojen avulla.


Kutsu poliitikko museoon -teemaviikkoa vietetään 5.–9.6.2017
Kutsu poliitikko museoon -viikon (5.–9.6.2017) aikana museot avaavat ovet kulissien taakse. Museot ovat kutsuneet itselleen tärkeitä poliitikkoja tutustumaan museon toimintaan mahdollisimman käytännönläheisesti. Toista kertaa järjestettävän viikon aikana vieraina on erityisesti uusia kunnanvaltuutettuja.


Kansainvälistä #MuseumWeek-tapahtumaa vietetään kesäkuussa
#MuseumWeek on kansainvälinen sosiaalisen median tapahtuma, joka järjestetään 19.–25.6.2017. Tapahtuman jokaiselle päivälle on julkistettu oma teema ja hashtag.


Raportti Euroopan kulttuuriperinnön yhteiskunnallisesta merkityksestä
Cultural Heritage Counts for Europe -hankkeen raportti esittelee kulttuuriperinnön merkityksen taloudellisena ja matkailullisena vetovoimatekijänä, joka tuo kansalaisille sosiaalista pääomaa. 


Tarinat peliin ESR-hanke käynnistyi
Suomen museoliitto on käynnistänyt hankkeen nimeltään Tarinat peliin - toimintamalli museosisältöjen tarinallistamiseen, tuotteistamiseen ja yhteistyöhön.  Hanke toteutetaan yhdessä Kajaanin ammattikorkeakoulun kanssa, joka tuo hankkeeseen pelialan osaamista. Hanke kestää vuoden 2018 loppuun saakka ja sitä rahoitetaan Hämeen ELY-keskuksen myöntämänä Luovaa osaamista ESR-ohjelmasta.


Museoliiton vuosikertomus 2016 luettavissa verkossa
Raumalla järjestetty Suomen museoliiton 94. vuosikokous on hyväksynyt viime vuoden vuosikertomuksen.


Työpaikkailmoitus: Viestintäpäällikön sijainen Suomen museoliittoon
Suomen museoliitto etsii viestintäpäällikön sijaista ajalle 1.8.2017-31.7.2018.


Museot viettävät Museoviikkoa 16.–21.5.2017
Perinteistä Museoviikkoa vietetään jälleen toukokuun kolmannella viikolla. Museoviikon ohjelmaa on tarjolla useissa museoissa ympäri Suomen.


Helsingin kaupunginmuseo on Vuoden museo
Museoalan parhaimmistoa palkittiin Raumalla järjestetyssä Museogaalassa tiistaina 9.5.2017. Merkittävimmän tunnustuksen sai Helsingin kaupunginmuseo, joka valittiin Vuoden museoksi 2017. Vuoden viestintäteko on Rakkauden tiloja -tapahtuma- ja näyttelykokonaisuus. Erikoispalkinto myönnettiin Vantaan taidemuseo Artsille.


Museoliiton mitalit museotoiminnan puolesta toimineille
Suomen museoliiton hallitus on myöntänyt Kauko Räsäsen suunnitteleman Suomen museoliiton 50-vuotisjuhlamitalin museonjohtaja Heikki Aranteelle ja sosiaalineuvos Pekka Saarenmaalle museotyön hyväksi tehdystä työstä sekä museoalalla saavutetuista ansioista. Mitalit luovutettiin Valtakunnallisten museopäivien yhteydessä järjestetyssä Museopalkintogaalassa Raumalla 9.5.2017.


Museoliiton hallitus kaudelle 2017-2018 valittu
Kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto on valittu toiselle kaudelle Suomen museoliiton puheenjohtajaksi Raumalla järjestetyssä liiton 94. vuosikokouksessa 9.5.2017.


Museoliiton vuosikokouksen julkilausuma: Ollaan uteliaita!
Suomen museoliiton vuosikokous on antanut julkilausuman Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Sen tarkoituksena on kannustaa kaikkia suomalaisia suhtautumaan uteliaisuudella menneisyyttä, nykyisyyttä ja tulevaisuutta kohtaan. 


Museoalan ammattilaiset kohtaavat Valtakunnallisilla museopäivillä Raumalla 8.-10.5.2017
Yli 200 museoalan ammattilaista ja luottamushenkilöä saapuu Raumalle Valtakunnallisille museopäiville 8.-10.5.2017. Tilaisuus huipentuu tiistaina 9.5. Rauman Juhlahovissa järjestettävään Museopalkintogaalaan, jossa palkitaan museoiden parhaimmistoa.


Museopoliittisen ohjelman lausuntoaikaa pidennetty
Opetus- ja kulttuuriministeriö lähetti 24.3.2017 lausuntopyynnön ehdotuksesta museopoliittiseksi ohjelmaksi. Lausuntoaikaa on nyt pidennetty 30.6.2017 saakka.


Museo-lehti uudistuu: uusi graafinen ilme ja ilmoitustilavaraukset
Museo-lehden uudistuminen jatkuu. Uusi Graafinen ilme näkyy kesäkuun 2. päivä ilmestyvässä numerossa 2/2017.


Taidekokoelmat verkkoon -sopimus allekirjoitettavissa
Taidekokoelmat verkkoon -sopimus tarjoaa rajattomat verkkovälitysoikeudet kaikkiin museokokoelmissa oleviin, suomalaisten taiteilijoiden teoksiin. Yleiset sopimusehdot ja sopimus on julkaistu ja tulostettavissa Museoliiton verkkosivuilla.


Suomen museoliiton ja Kuvaston välinen sopimus
Suomen museoliitto ja Kuvasto allekirjoittivat 29.3.2017 sopimuksen, joka mahdollistaa kokoelmissa olevien suomalaisten taiteilijoiden teosten esittämisen museon hallitsemilla verkkosivuilla ja sovelluksissa ilman teos- tai tekijäkohtaista sopimusta.


Museoiden digiloikka vie taidekokoelmien saavutettavuuden eurooppalaiseen eturiviin
Suomen museoliiton ja Kuvaston välinen sopimus tarjoaa rajattoman mahdollisuuden esitellä suomalaisten taiteilijoiden museokokoelmiin kuuluvia taideteoksia verkossa.


Suomen ja Namibian museoliitot yhteistyössä ICOMin koulutuksen komitean vuosikonferenssissa
ICOMin koulutuksen komitea (International Council of Museums – International Committee for the Training of Personnel) järjestää vuosikonferenssinsa 11.–13.10.2017 Windhoekissa, Namibiassa. Konferenssin yhtenä partnerina on Suomen museoliitto, ja konferenssi on osa Namibian museoliiton ja Suomen museoliiton yhteistyöohjelmaa.


Museums in Short -kilpailu käynnissä
Vuodesta 2012 saakka järjestetty museoiden oma videokilpailu Museums in Short on jälleen ajankohtainen. Kilpailussa etsitään vuoden parasta museon tuottamaa videota kahdessa eri kategoriassa. Kansainvälinen kilpailu on avoin kaikille museoille.


Ajankohtaisia kuulumisia Museoliiton kokoelmapalvelusta
MuseumPlus RIA -kokoelmahallintajärjestelmän hyväksymisvaihe päättyy maaliskuun puolenvälin jälkeen. Hyväksymisvaiheen jälkeen Suomen museoliitto ja zetcom ltd solmivat MuseumPlus RIA -kokoelmahallintajärjestelmän tuki- ja ylläpitosopimuksen. Suomen museoliitto käy vielä tähän sopimukseen liittyen viimeisiä neuvotteluja zetcom ltd:n kanssa eräistä sopimusta koskevista tarkemmista yksityiskohdista.


Opetus- ja kulttuuriministeriö julkaisi ehdotuksen museopoliittiseksi ohjelmaksi
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen vastaanotti ehdotuksen museopoliittiseksi ohjelmaksi 13. maaliskuuta. Ohjelma nostaa museot esiin asiantuntijoina, kumppaneina ja mahdollistajina. Tavoitteena on, että vuonna 2030 Suomessa on Euroopan ajankohtaisimmat museot ja innostuneimmat asiakkaat.


Ilmoittautuminen suomalais-saksalaiseen museofoorumiin Berliinissä on käynnissä
Suomalais-saksalainen museofoorumi Inclusion as a Strategy for the Future Museum järjestetään Berliinissä 16.–17.10.2017. Museoiden on mahdollista hakea avustusta osallistumiseen.


Suomen Taiteilijaseura kampanjoi: #taidevaalit
Suomen taiteilijaseura on käynnistänyt kampanjan, jonka tavoitteena on nostaa taide yhdeksi vaaliteemaksi huhtikuussa järjestettävissä kuntavaaleissa. Yksi kampanjan teemoista on taidemuseoiden toiminnan turvaaminen muuttavassa kuntakentässä.


Aalto-yliopiston opiskelijat museokauppoja kehittämässä
Noin 50 Aalto-yliopiston Capstone: Product and Brand Management -opintokokonaisuuden opiskelijaa aloitti 21.2.2017 professori Pekka Mattilan johdolla museokauppojen arvioinnin ja kehitysideoinnin.


Uusi Museo-lehti on ilmestynyt!
Museo-lehden 1/2017 teema on pelit. Lehden teemaan johdattelee laaja pelaamisen historiaan pureutuva teksti. Museoiden kokoelmien kautta kuvataan pelaamisen muutosta pitkällä aikavälillä. Lisäksi lehti sisältää menovinkkejä erilaisiin pelikulttuuriin liittyviin museoihin ja näyttelyihin.


Luova Eurooppa -ohjelman julkinen kuuleminen on avautunut
Ohjelman seitsenvuotiskausi on tulossa puoliväliin, ja vuoden 2017 loppuun mennessä toteutetaan Luova Eurooppa -ohjelman väliarviointi. Tähän liittyen on nyt käynnistetty julkinen kuuleminen, joka on avoin kaikille asiasta kiinnostuneille.


Kulttuuripalvelujen käyttö kasvaa ja kulttuuriin halutaan investointeja
Viime viikkoina museot ovat kertoneet huomattavasti kasvaneista kävijämääristä. Samalla museoiden aluetaloudellinen merkitys kasvaa. Suomalaiset myös arvostavat kulttuuripalveluja.


Viisi uutta jäsentä Museoliittoon
Suomen museoliiton hallitus on hyväksynyt kokouksessaan 6.2.2017 viisi uutta jäsenyhteisöä. Samalla Museoliiton toiminta laajenee Ahvenanmaalle.


Kutsu poliitikko museoon -viikon ilmoittautuminen avattu
Kerrotaan yhdessä monipuolisesta museotoiminnasta päättäjille!


Kulttuurin rahoitusjärjestelmän uudistus etenee
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen asetti elokuussa 2016 asiantuntijatyöryhmän pohtimaan museoiden, orkestereiden ja teattereiden – mukaan lukien tanssi ja sirkus – rahoitusjärjestelmän uudistamista. Syksyn aikana käyty keskustelu on kiteytetty teeseiksi ja rahoituksen periaatteiksi, jotka ohjaavat uudistustyön toista vaihetta.


Museoliitto osallistui Educa-messuille
Museoliiton osastolla esiteltiin opimuseossa.fi-sivustoa, jaettiin Museo-lehteä ja kirjallisuutta sekä tehtiin kysely koulujen ja museoiden yhteistyömahdollisuuksista.


Tule tapaamaan Museoliiton väkeä Educa-messuille Helsingin Messukeskukseen!
Museoliitto osallistuu opetus- ja kasvatusalan suurimpaan tapahtumaan Educa-messuille perjantaina ja lauantaina 27.-28.1.2017. 


Vuoden museo- ja Vuoden museoviestintäteko -palkintofinalistit valittu
Vuoden museo 2017 -palkintoa tavoitteli yhdeksän ehdokasta, ja Vuoden museoviestintäteoksi oli ehdolla kuusi kokonaisuutta. Ehdokkaiden joukosta valittiin finalisteiksi neljä museota ja kolme viestintätekoa.


Juhlavuosi käynnistyi museoissa vilkkaana
Museot avasivat itsenäisyyden juhlavuoden loppiaisviikonlopun tapahtumalla, johon osallistui yhteensä 156 museota 96 paikkakunnalla. Suomen museoliiton ja Suomen kotiseutuliiton haastamina museot tarjosivat kävijöilleen teeman mukaisesti kahvia ja kulttuuria.


Ilmoitus Museo-lehdessä kannattaa
Uudistuva Museo-lehti tarjoaa mahdollisuuden tavoittaa museoiden asiakkaat neljä kertaa vuodessa. Museo-lehti ilmestyy vuonna 2017 helmikuun 24. päivä (teemana pelit), 2.6. (teemana taide), 22.9. (teemana ruoka) ja 24.11. (teemana muoti). Joka lehdessä on ajankohtainen näyttelyliite. Ilmoitusmyynti on parhaillaan käynnissä vuoden ensimmäiseen numeroon.


Museoliitto mukana Vuosisadan Kulttuurigaalassa 18.10.2017
Vuosisadan Kulttuurigaala juhlistaa Suomen laajaa kulttuuritarjontaa. Gaalassa palkitaan ja huomioidaan suomalaisia taiteilijoita, artisteja, kulttuurin tekijöitä sekä tapahtumia.


Nuoret museoon Suomi100-vuoden kunniaksi
Suomen museoliitto ja Eurooppalainen nuorisokortti tiivistävät yhteistyötä vuonna 2017 kannustaakseen yhä useammat nuoret tutustumaan museoiden näyttelyihin. Tule museonne kanssa mukaan tarjoamaan edullisempaa sisäänpääsyä Eurooppalaisella nuorisokortilla!


Museo-lehti uudistuu
Museo-lehti profiloituu vuoden 2017 aikana entistä enemmän museoiden yhteiseksi asiakaslehdeksi, joka tarjoaa luettavaa kaikille museoiden palveluista kiinnostuneille. Lehti tuo aikaisempaa vahvemmin esiin museoiden monipuolisen näyttely- ja tapahtumatarjonnan unohtamatta kuitenkaan taustalla tehtävää kokoelma- ja tutkimustyötä.


150 museota käynnistää itsenäisyyden juhlavuoden loppiaisviikonloppuna 6.-­8.1.2017
Museot juhlistavat itsenäisyyden juhlavuoden avausta monipuolisella ohjelmalla loppiaisviikonloppuna 6.–8.1.2017. Tapahtumaan osallistuu 150 museota eri puolilla Suomea.


Museoliitto Educa 2017 -messuilla Helsingin Messukeskuksessa 27.–28.1.2017
Educa on johtava opetus- ja kasvatusalan tapahtuma. Vuoden 2017 ohjelma rakentuu otsikon Suomi 100 vuotta – Oppimista ja sivistystä alle. Ydin on opettajan jokapäiväisessä työssä. Laaja ohjelma esittelee opetusalan uusimmat välineet ja tekniset ratkaisut.

2016


Ilmoittautuminen auki NCK:n kevätkonferenssiin 2017
NCK (Kulttuuriperintöpedagogiikan Pohjoismainen Keskus) järjestää vuosikonferenssinsa 8.–9.2.2017. Tämän vuoden teemana on svåra samtal.


MuseumPlus RIA -kokoelmahallintajärjestelmän kuulumisia
Museoliiton koulutus- ja kehittämispalveluiden MuseumPlus RIA -tiimi siirtyy joulukuun aikana Museoliiton tiloihin. Kokoelmahallintajärjestelmän pilottivaihe on viimein päättymässä.


Museoliiton joulukirje kansanedustajille
Suomen museoliitto lähetti joulun alla kansanedustajille kirjeen, jossa kerrottiin museoiden muuttuvasta roolista yhteiskunnassa sekä museoiden rahoituksesta. Kirjeen mukana toimitettiin Museo-lehti 4/2016.


Museot tarjoavat itsenäisyyden juhlavuoden maistiaisia loppiaisviikonloppuna 6.–8.1.2017
Yli 140 museota ympäri Suomen pitää ovensa avoinna Museoiden loppiaisviikonloppuna 6.–8.1.2017. Viikonlopun tapahtumat antavat esimakua museoiden runsaasta juhlavuoden ohjelmasta.


Kuuden suomalaisen museon yhteisen kokoelmapoistohankkeen julkaisu saatavilla englanniksi
Museoliiton julkaisusarjassa ilmestyneiden verkkojulkaisujen Kokoelmapoistojen hyvät käytännöt ja Kokoelmapoistojen yhteiset käytännöt sisällöt on koottu yhdeksi julkaisuksi ja käännetty englanniksi.


EMYA 2017 -palkintoehdokkaat on julkaistu
European Museum of the Year 2017 -palkinnosta kisaa 46 ehdokasta, joiden joukossa on myös kolme suomalaista museota.


Muistathan päivittää juhlavuoden ohjelmasi museo100.fi-sivustolle!
Museoiden tuottamat itsenäisyyden juhlavuoden näyttelyt ja tapahtumat löytyvät nyt osoitteesta www.museo100.fi. Ohjelmaa kerätään sivustolle vielä joulukuussa 2016 sekä läpi juhlavuoden 2017.


MuseumPlus RIA -kokoelmahallintajärjestelmän käyttöönotto lähestyy
Museoliiton koulutus- ja kehittämistiimin koordinaattori Leena Furu-Kallio kertoo MuseumPlus RIA -kokoelmahallintajärjestelmän viimeisimmät kuulumiset.


MuseoTalvi-lehden teema on pyhyys
Museo-lehti 4/2016 kertoo pyhyyden kokemuksista ja pyhistä museoesineistä. Lehden yhteydessä ilmestyy myös runsas museoiden talvinäyttelyliite.


Taide- ja kulttuurilaitosten valtionosuusrahoitus vuonna 2017
Vuoden 2017 alusta valtionosuuden piiriin on hyväksytty kaksi uutta museota: Järvenpään taidemuseo ja Naantalin museo. Samalla museoiden vos-rahoitus kuitenkin pienenee.


Yle Kulttuuri pyytää kuvia museoista ja museokokoelmiin viimeksi tallennetuista esineistä
Yle Kulttuurin toteuttama TV-dokumentti tulevaisuuden museoista on edennyt, ja nyt dokumentin tekijät keräävät museoilta valokuvamateriaalia dokumenttia varten.


Uusi esitys Guggenheim Helsinki -museosta julkaistu
Vuodesta 2011 suunniteltu Guggenheim Helsinki -hanke etenee. Uudessa suunnitelmassa tuodaan esiin yksityisen rahoituksen roolin kasvu sekä lisenssimaksun aleneminen. Lisäksi museon rakentamisesta vastaisi kiinteistöosakeyhtiö, jonka omistajiksi tulisivat Helsingin kaupunki ja Guggenheim Helsingin Tukisäätiö.


Museoliiton jäsenmuseot verkossa
Lista Museoliiton jäsenmuseoista on lisätty osaksi Museoliiton verkkosivuja. Nyt toivomme museoiden tarkistavan jäsenlistan tiedot.


MuseumPlus RIAn pilotoinnin toinen migraatiotestauskierros on saatu päätökseen
MuseumPlus RIA -järjestelmän pilotoinnissa on saatu valmiiksi toinen migraatiotestauskierros. Neljä viikkoa kestäneen migraatiotestausjakson aikana testattiin samanaikaisesti kaikkien pilottimuseoiden aineistoja. Jakso päättyi 20. lokakuuta.


Museopalkintojen 2017 hakuilmoitus
Vuoden 2017 museopalkintojen hakuaika on alkanut.


Kutsu poliitikko museoon -viikon aineistot ladattavissa verkossa
Kutsu poliitikko museoon -viikon (31.10.–4.11.2016) aikana museot avaavat ovet kulissien taakse. Museot ovat kutsuneet itselleen tärkeitä poliitikkoja tutustumaan museon toimintaan mahdollisimman käytännönläheisesti.


Kutsu poliitikko museoon -teemaviikkoa vietetään 31.10.–4.11.2016
Kutsu poliitikko museoon -viikon (31.10.–4.11.2016) aikana museot avaavat ovet kulissien taakse. Museot ovat kutsuneet itselleen tärkeitä poliitikkoja tutustumaan museon toimintaan mahdollisimman käytännönläheisesti.


Itsenäisyyden juhlavuoden loppiaistapahtuman 6.-8.1.2017 valmistelut ovat käynnistyneet
Suomen museoliiton koordinoima Yhteinen perintö -hanke haastaa museot ympäri Suomen osallistumaan itsenäisyyden juhlavuoden 2017 avaukseen. Toteutamme loppiaisviikonloppuna 6.–8.1.2017 museoiden yhteisen tapahtuman "Hetki kulttuurin ja kahvin parissa". Tapahtuman avulla tarjoamme yleisölle mahdollisuuden uppoutua heti juhlavuoden alussa näyttelyiden ja tarinoiden pariin eri puolilla Suomea.


Ilmoitustilaa varattavissa MuseoTalvi-lehdestä
Museoliiton marraskuussa järjestettävän Tiedottajapäivän teema on Yhdessä enemmän. Tule tekemään sanoista totta ja ilmoita museosi näyttelyistä ja tapahtumista Museo-lehden yleisönumerossa MuseoTalvi!


Aika päivittää Museoliiton Näyttelykalenteri!
Suomen museoliitto ylläpitää Näyttelykalenteria jäsenmuseoidensa ajankohtaisista näyttelyistä ja tapahtumista osoitteessa www.museot.fi/nayttelykalenteri. Nyt on aika päivittää näyttelytietoja talvikauden osalta.


MuseumPlus RIA -kokoelmahallintajärjestelmän pilotointi etenee
MuseumPlus RIA -kokoelmahallintajärjestelmän pilottivaihe etenee vakaasti kohti päätöstään. Järjestelmä on tarkoitus saada käyttöön vuoden lopussa.


Suomen museoliiton suositus: Museovieraiden avustajille vapaa sisäänpääsy
Osa museovierasta tarvitsee käyntinsä aikana avustajana toimivan henkilön. Monissa museoissa käytäntönä on, että avustajalta ei peritä pääsymaksua. Käytännöissä on kuitenkin jonkin verran vaihtelua. Siksi Suomen museoliitto suosittelee, että kaikissa sen jäsenorganisaatioiden ylläpitämissä museoissa on vapaa sisäänpääsy toimintaesteisten ihmisten avustajille, oppaille ja tulkeille.


Ilmoittautuminen avoinna NEMO:n konferenssiin
NEMO:n 24. vuosittainen konferenssi järjestetään Karlsruhessa, Saksassa 10.-12.11.2016.Teemana on “Money Matters: The Economic Value of Museums”.


Ensi viikolla vietetään Mennään museoon! -viikkoa
Viikon erityisteemana on vuodesta 2014 lähtien ollut mediakasvatus. Viikon aikana 4.–7.10. lähes neljässäkymmenessä museossa järjestetään koululaisille ja opiskelijoille suunnattua ohjelmaa.


Museo-lehden 3/2016 teema on mielihyvä
Museoista mielihyvää? Museo-lehti kertoo, miten mielihyvä ja hyvinvointi yhdistyvät museoiden toiminnassa. 


Uusi museopalkintolautakunta valittu
ICOM Suomen komitea ja Suomen museoliitto ovat valinneet jäsenet Museopalkintolautakuntaan vuosille 2017-2019. Lautakunnan tehtävänä on valita Vuoden museo –palkintojen saajat.


Kulttuuritoimijoiden valtionosuudet leikkautuvat
Leikkausten perusteena on kilpailukykysopimus. Valtionosuusmäärärahojen 1,2 miljoonan euron lisäleikkauksen kohdentamisesta ei ole vielä päätetty.


EMA-palkintojen hakuaika siirtyy
Vuodesta 2009 järjestetty EMA:n konferenssi siirtyy keväästä syksyyn. Samalla EMA:n palkintojen hakuaika muuttuu.


Suomen museoliitto Turun Kirjamessuilla 30.9.–2.10.2016
Kirjamessujen pääteemoina ovat tänä vuonna Saksa ja Satakunta.


Picture this! -konferenssin ilmoittautuminen alkaa pian


MuseumPlus RIAn pilotoinnin loppuaikataulussa muutoksia
Kokoelmahallintajärjestelmä MuseumPlusRIAn pilotointi etenee Museoliiton koulutus- ja kehittämispalveluissa yhteistyössä järjestelmäntoimittaja zetcom Ltd:n kanssa. Pilotointivaihe päättyy tarkistetun projektiaikataulun mukaan joulukuun lopussa 2016.


Museoiden ystäväyhdistysten vuositapaaminen 10.9.2016
Museoiden ystäväyhdistysten vuositapaaminen järjestetään tänä vuonna lauantaina 10.9.2016 Designmuseossa Helsingissä.


Ilmoita museosi ohjelma Mennään museoon! -viikon tapahtumakalenteriin
Koululaisten ja opiskelijoiden Mennään museoon! -viikko järjestetään 4.–7.10.2016. Viikon erityisteemana on vuodesta 2014 saakka ollut mediakasvatus. Museot voivat ottaa teeman huomioon viikon ohjelmassa, mutta osallistua voi hyvin myös toiminnalla, joka ei liity mediakasvatukseen.


Budjettiesitykset leikkaavat museoiden valtionosuuksia 1,8 %
Valtionvarainministeriö sekä opetus- ja kulttuuriministeriö julkaisivat budjettiesityksensä viime perjantaina. Esitysten mukaan valtionosuudet tulevat vuonna 2017 laskemaan 1,8 prosenttia verrattuna vuoteen 2016.


Haetaan osallistujaa Making Museomix -koulutukseen
Suomen museoliitto on partnerina 3-vuotisessa Creative Museum Erasmus+ -projektissa  jossa kartoitetaan ja kehitetään luovia toimintatapoja museoissa. Osana projektia järjestetään Making Museomix -koulutus, jonka tarkoitus on perehdyttää Museomix-konseptiin sekä yhteisöllisiin ja luoviin työtapoihin museokontekstissa.


Yle Kulttuuri etsii yhteistyökumppaneita TV-dokumenttiin
Yle Kulttuuri on tekemässä syksyn aikana tv-dokumenttia, jossa pohditaan museoiden uusia toimintatapoja ja tulevaisuutta. Ohjelman toimitus kerää elokuun ajan museoilta tietoja, kuvia ja tarinoita ohjelmaa varten.


Brexitin vaikutukset museoihin
The Museums Association julkaisi 29.6.2016 tiedotteen Brexitin mahdollisista vaikutuksista Britannian museokenttään.


Informaatiotilaisuus valtionavustusten haun uudistumisesta
Valtionavustustoiminta uudistuu vuoden 2017 aikana. Opetus- ja kulttuuriministeriö järjestää uudistuvista valtionavustushauista infotilaisuuden taiteen ja kulttuurin sidosryhmille keskiviikkona 31.8.2016.


Kutsu poliitikko museoon -teemaviikko
Museoliitto järjestää 31.10.-4.11.2016 Kutsu poliitikko museoon -viikon. Tarkoituksena on, että mahdollisimman moni museo kutsuu viikon aikana itselleen tärkeän poliitikon tutustumaan museon toimintaan päiväksi.


MuseumPlus RIA -kokoelmahallintajärjestelmän hinnoittelu
MuseumPlus RIA -kokoelmahallintajärjestelmä on edennyt hinnoitteluvaiheeseen. Tiistaina 21.6.2016 järjestetyssä kokouksessa päätettiin järjestelmän hinnoitteluperiaatteista.


Creative Museum -projektin kuulumisia
Creative Museum on kolmivuotinen Erasmus+ -projekti,  jossa kartoitetaan ja kehitetään luovia toimintatapoja museoissa. Suomen museoliitto on yksi projektin yhdeksästä partnerista. Kesäkuun alussa projektin partnerit kokoontuivat Helsinkiin. Samalla järjestettiin myös Creative Museum - a Gamified Conference for Makers, Museums and Independent Minds -tapahtuma.


Tulossa marraskuussa: kansainvälinen konferenssi kuvista ja kuvaamisesta museoissa
Suomen museoliitto, Kansallisgalleria ja Suomen valokuvataiteen museo järjestävät 24.-25.11.2016 kansainvälisen museokuvaamista käsittelevän konferenssin otsikolla Picture this! International Conference on Photography and Videos in Museums Today. Konferenssin tapahtumapaikkoina ovat Ateneum ja Kiasma.


Vielä mahdollisuus päästä tavoittelemaan vuoden 2017 EMA-palkintoja
EMA etsii parhaillaan ehdokkaita kilpailemaan Micheletti- ja DASA-palkinnoista. Osallistua voivat myös suomalaiset museot. Kilpailuun osallistuminen tarjoaa hyvän tilaisuuden saada kansainvälistä näkyvyyttä omalle museolle.


Tänään on uusien museoiden superpäivä
Perjantaina 17.6. avataan kolme uutta museota. Museo Skogster, Lenin-museo ja Rallimuseo avaavat uusia näkökulmia suomalaiseen kulttuuriin ja historiaan. 


Museoliiton kesäkirje kansanedustajille
Suomen museoliitto lähetti kansanedustajille kesäkirjeen, jossa kerrottiin museoiden positiivisista vaikutuksista matkailuun ja kansantalouteen sekä muistutettiin museoihin investoimisen tärkeydestä. Kirjeen yhteydessä heille toimitettiin MuseoKesä 2016 -lehti ja I love museums -tuotesarjaan kuuluvat kengännauhat.


Valmistaudu syksyn Mennään museoon! -viikkoon
Koululaisten ja opiskelijoiden Museoviikko järjestetään 4.–7.10.2016. Viikon erityisteemana on vuodesta 2014 saakka ollut mediakasvatus.


Museoliitto haluaa museoiden rahoituksesta entistä tasapuolisempaa
Opetus- ja kulttuuriministeriö käynnisti 3.6.2016 valtionosuusjärjestelmän uudistamiseen tähtäävän työn yhdessä taide- ja kulttuurisektorin kanssa. Sidosryhmille suunnatun keskustelutilaisuuden tavoitteena oli selvittää, miten ja millä perusteilla museoiden, teattereiden ja orkestereiden toimintaa tulisi tulevaisuudessa rahoittaa. Kehittämistyö jatkuu syksyllä vastaavilla sidosryhmätilaisuuksilla.


EMA palkitsi eurooppalaisia museoita
European Museum Academy (EMA) jakaa vuosittain useita kansainvälisiä palkintoja museoille. 23.5.2016 järjestetyssä tilaisuudessa myönnettiin kolme eri palkintoa: Luigi Micheletti -palkinto, DASA-palkinto ja EMA-palkinto.


Museoliiton vuosikertomus 2015 luettavissa verkossa
Inarissa järjestetty Suomen museoliiton 93. vuosikokous on hyväksynyt viime vuoden vuosikertomuksen.


Ålands sjöfartsmuseum är Årets museum
De bästa museerna fick pris i Museigalan som anordnades i Enare torsdagen den 26 maj 2016. Det förnämsta erkännandet fick Ålands sjöfartsmuseum i Mariehamn, som blev Årets museum 2016. Årets museipublikation är verket ”Kolme tehdasta, yksi kunta – Kuusankosken kaavoitus- ja rakennusperintö 1850–1959”, som ges ut av Kouvola stadsmuseum. Årets specialpris delades ut till Nystads museum för sin moderniserade bildarkivverksamhet.


Ålands sjöfartsmuseum on Vuoden museo
Museoalan parhaimmistoa palkittiin Inarissa järjestetyssä Museogaalassa torstaina 26.5.2016. Merkittävimmän tunnustuksen sai Maarianhaminassa sijaitseva Ålands sjöfartsmuseum, joka valittiin Vuoden museoksi 2016. Vuoden museojulkaisu on Kouvolan kaupunginmuseon kustantama teos ”Kolme tehdasta, yksi kunta – Kuusankosken kaavoitus- ja rakennusperintö 1850–1959”. Erikoispalkinto myönnettiin Uudenkaupungin museolle kuva-arkistotoiminnasta.


Museoliiton mitalit myönnettiin museoiden puolesta toimineille
Suomen museoliiton hallitus on myöntänyt Kauko Räsäsen suunnitteleman Suomen museoliiton 50-vuotisjuhlamitalin dosentti Marja-Liisa Rönkölle ja museonjohtaja (ent.) Tarmo Jomppaselle museotyön hyväksi tehdystä työstä sekä museoalalla saavutetuista ansioista. Mitalit luovutettiin Valtakunnallisten museopäivien yhteydessä järjestetyssä Museopalkintogaalassa Inarissa 26.5.2016.


Outi Alanko-Kahiluoto on Suomen museoliiton hallituksen uusi puheenjohtaja


Museoalan ammattilaiset kohtaavat Valtakunnallisilla museopäivillä Inarissa 25.-27.5.2016
Lähes 200 museoalan ammattilaista ja luottamushenkilöä saapuu Inariin Valtakunnallisille museopäiville 25.-27.5.2016. Tilaisuus huipentuu torstaina 26.5. Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa järjestettävään Museopalkintogaalaan, jossa palkitaan museoiden parhaimmistoa.


Museo-lehden 2/2016 teema on luonto
Kesän Museo-lehti kertoo luonnon, kulttuurin ja museoiden suhteesta.


MuseumPlus RIAn palvelinympäristön hankinta ja tuotteistaminen
Museoliiton koulutus- ja kehittämispalveluiden kokelmahallintapalveluiden MuseumPlus RIA etenee toukokuussa palvelinympäristön hankinnan ja tuotteistamisen osalta.


KDK:n selvitys Nimitietopalvelusta julkaistu
Kansallisen digitaalisen kirjaston (KDK) Tietoarkkitehtuuriryhmä on julkaissut selvityksen kirjastojen, arkistojen ja museoiden yhteisestä Nimitietopalvelusta.


Osallistu SPECTRUM 5.0 -standardin päivitystyöhön
Museoiden luettelointiohjeenkin perustana olevaa SPECTRUM-standardia ollaan päivittämässä Collections Trust -säätiön johdolla kansainvälisessä yhteistyössä.


Museoviikon 16.-22.5.2016 ohjelma julki
Ensi viikolla (16.-22.5.2016) Suomen museoissa vietetään Museoviikkoa teemalla Kulttuurimaisema. Museoviikolle löytyy runsaasti erilaista ohjelmaa.


Uusi Opimuseossa.fi-sivusto on avautunut
Opimuseossa.fi on verkkosivusto, joka tarjoaa ideoita mediakasvatukseen museoissa.


Museokortti kasvattaa maksullisten museokävijöiden määrää
Museoviraston keräämien tietojen mukaan museoiden kävijämäärät jatkavat kasvuaan. Museotilastoon perustuvien ennakkotietojen mukaan ammatillisissa museoissa vierailtiin vuonna 2015 yhteensä 5 605 431 kertaa. Kasvua edelliseen vuoteen oli 2,9 %. Kokonaismäärästä ilmaiskäyntien osuus oli 52,4 %.


Valmistaudu Nenäpäivä-kampanjaan NenäNetworkissa 12.5.2016


Museot ja kulttuurimaisema esillä Museoviikolla
Museoviikkoa vietetään 16.-22.5.2016 teemalla Kulttuurimaisema. Museot ovat jo ilmoittaneet viikon tapahtumia Museoviikko-portaaliin. Tässä niistä esimakua.


MuseumPlus RIAn pilotoinnin loppuaikataulu varmistunut
Kokoelmahallintajärjestelmä MuseumPlus RIAn pilotointi edistyy Museoliiton koulutus- ja kehittämispalveluissa yhteistyössä järjestelmäntoimittaja zetcom Ltd:n kanssa. Pilotointivaihetta on jäljellä noin puoli vuotta.


Vierailut Vuoden museo -kilpailun finalistimuseoissa tehty
Vuoden museo -kilpailu on edennyt vaiheeseen, jossa raati on vieraillut kaikissa kilpailun finalistimuseoissa.


Hae Suomen kulttuurirahaston Taidetestaajat-hankkeen kulttuurikohteeksi
Kulttuurirahaston Taidetestaajat-hankkeessa tavoitteena on saada suomalaiset nuoret kokemaan taidetta - myös sellaista, johon moni ei muuten saa kosketusta.


Vuoden museojulkaisu 2016 -kilpailun finalistit on valittu
Vuoden museo -palkintoihin kuuluvan Vuoden museojulkaisun loppukilpailuun päässeet on valittu. Kilpailuun esitettiin 23 julkaisua. Museopalkintolautakunta valitsi loppukilpailuun neljä painettua julkaisua ja yhden digitaalisen julkaisun. Kilpailun voittaja julkistetaan Inarissa Valtakunnallisilla museopäivillä Museopalkintogaalassa 26.5.2016.


Vuoden museojulkaisu 2016 -kilpailun finalistit on valittu
Vuoden museo -palkintoihin kuuluvan Vuoden museojulkaisun loppukilpailuun päässeet on valittu. Kilpailuun esitettiin 23 julkaisua. Museopalkintolautakunta valitsi loppukilpailuun neljä painettua julkaisua ja yhden digitaalisen julkaisun. Kilpailun voittaja julkistetaan Inarissa Valtakunnallisilla museopäivillä Museopalkintogaalassa 26.5.2016.


Museoviikko-portaali on avattu
Museoviikkoa vietetään tänä vuonna 16.-22.5.2016 teemalla Kulttuurimaisema. Omia tapahtumia voi jo ilmoittaa Museoviikko-portaaliin.


Museums in Short -kilpailu on käynnissä
Vuodesta 2012 saakka järjestetty museoiden oma videokilpailu Museums in Short on jälleen ajankohtainen. Kilpailussa etsitään vuoden parasta museon tuottamaa videota neljässä eri kategoriassa. Kansainvälinen kilpailu on avoin kaikille museoille Euroopassa.


Aika päivittää Museoliiton Näyttelykalenteri Museo-lehteä varten!
Suomen museoliitto ylläpitää Näyttelykalenteria jäsenmuseoidensa ajankohtaisista näyttelyistä ja tapahtumista osoitteessa www.museot.fi/nayttelykalenteri. Vuosittain kalenterista löytyy satoja näyttelyitä. Näyttelykalenterin perusteella kootaan myös Museo-lehdessä julkaistavat näyttely- ja tapahtumatiedot.


Ideoita ja ilmiöitä - avoimet aineistot opetukseen 4.4. klo 15-17 Kansallismuseon auditoriossa
Suomen museoliitto ja Linkki - museot mediakasvattajiksi -hanke on mukana järjestämässä opettajille suunnattua infotilaisuutta, jossa esitellään erilaisia tapoja käyttää museoiden avoimia aineistoja opetuksessa. Linkki-hanke esittelee tilaisuudessa huhtikuussa avautuvan opimuseossa.fi -sivuston.


Ilmoitustilaa tarjolla Museo-lehden näyttelyliitteisiin
Museo-lehden yleisönumeroissa MuseoKesä ja MuseoTalvi julkaistaan näyttelyliitteet, joihin kutsumme museoita ilmoittamaan näyttelyistään ja tapahtumistaan.


Uusi NEMO-julkaisu: Revisiting the Educational Value of Museums - Connecting to Audiences
NEMO on julkaissut artikkelikokoelman, jonka aiheena on museot ja oppiminen. Kokoelman tekstit ovat puheenvuoroja, jotka kuultiin NEMOn vuosikonferenssissa Tšekin Pilsenissä marraskuussa 2015.


Osallistu Museoviikon viettoon toukokuussa 2016
Museoviikkoa vietetään tänä vuonna 16.-22.5.2016 teemalla Kulttuurimaisema.


Museoliiton kokoelmahallintapalveluiden kuulumisia
MuseumPlus RIA -järjestelmän pilotissa valmistaudutaan uuteen migraatiokierrokseen ja testataan järjestelmän toiminnallisuuksia.


#MuseumWeek-tapahtuman seitsemän teemaa on julkistettu
#MuseumWeek on kansainvälinen Twitter-tapahtuma, joka järjestetään 28.3.-3.4.2016. Tapahtuman jokaiselle päivälle on nyt julkistettu oma teema ja hashtag.


European Museum Academy -palkinnot ovat uudistuneet
European Museum Academy on uudistanut vuosittaisia palkintojaan. Vuoden 2017 palkinnoissa on mukana DASA:n (Deutsche Arbeitswelt Ausstellung) jakama palkinto Micheletti-palkinnon ohella. Lisäksi palkintojen hakuaika on muuttunut.


Kunnille apua kulttuurikasvatussuunnitelman tekoon
Uusi kulttuurikasvatussuunnitelma.fi-verkkopalvelu ja valtakunnallinen Kulttuuria kouluun -työpajakiertue tukevat kuntia suunnitelmien laadinnassa.


Suomen museoliiton toiminta arvonlisäverolliseksi
Suomen museoliiton toiminta on muuttunut arvonlisäverolliseksi liiketoimintatyyppisten palvelujen osalta 1.2.2016 alkaen. Muutoksen taustalla on 16.2.2016 päivätty, verottajan antama vero-ohjaus.


Jäsenkysely Suomen museoliiton sähköisestä viestinnästä
Museoliitto toteuttaa 22.2.-2.3.2016 välisenä aikana jäsenkyselyn sähköisestä viestinnästään. Kyselyn taustalla ovat sähköisen viestinnän roolin kasvaminen ja kevään aikana toteutettava verkkosivu-uudistus.


Museo-lehden 1/2016 teema on kokoelmat ja turvallisuus
Tuore Museo-lehti keskittyy kokoelmiin ja turvallisuuskysymyksiin.


Raportti museoiden ja taiteilijoiden sopimuskäytäntöjen kehittämisestä valmistunut
Kuvataiteilijoiden toimeentulon on todettu jääneen jälkeen muista taidealoista. Opetus- ja kulttuuriministeriö asetti työryhmän 17.3.2015 selvittämään taidenäyttelyiden järjestämiseen liittyviä sopimus- ja korvauskäytäntöjä. Työryhmän mietintö on valmistunut ja se luovutettiin opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasoselle 18.2.2016.


Nenäpäivä-kampanja käynnistyy jälleen lokakuussa
Nenäpäivä on Nenäpäivä-säätiön vuosittain loka-marraskuussa järjestämä valtakunnallinen varainhankinta- ja tiedotuskampanja, joka pyrkii parantamaan kehitysmaiden lasten oloja viihteen voimalla.


Uusi verkkojulkaisu: Kokoelmapoistojen yhteiset käytännöt
Mikä yhdistää kulttuurihistoriallisten museoiden ja taidemuseoiden kokoelmapoistoja? Entä miten kokoelmapoistotarpeet ja käytännöt eroavat erityyppisissä museoissa?


Suomen museoliitto aloittaa yhteistyön Namibian museoliiton kanssa
Suomen ja Namibian museoliitot ovat solmineet kolmevuotisen Memorandum of Understanding -sopimuksen, joka edistää maiden välistä kulttuurivaihtoa.


Museoliiton koulutus- ja kehittämispalveluiden Museo 2015 -jatkohanke esittäytyy
Museoviraston alaisuudessa toiminut Museo 2015 -hanke sai vuoden alussa uuden kodin Museoliitosta. Hankkeen työntekijöistä kolme siirtyi Museoliiton palvelukseen osaksi koulutus- ja kehittämistiimiä, ja kesään saakka he työskentelevät Museo 2015 -jatkohankkeena. Kaikkien kolmen työntekijän kevät kuluu pääasiassa MuseumPlus RIA -kokoelmahallintajärjestelmän pilotoinnin parissa.


Museokortti kasvaa: nyt mukaan 5 uutta museota!
Yhdeksässä kuukaudessa on hankittu lähes 50 000 Museokorttia.


Uusi vuosi, uudenlainen Museoliitto
Vuoden alusta Museoliitossa on tapahtunut muutoksia niin organisaatiorakenteen kuin henkilökunnan osalta.


Museoetiikka 2.0. innostaa eettiseen keskusteluun
Museoetiikka on tarkoitettu museotyön ohjaajaksi, vahvistajaksi ja innoittajaksi. Ammattieettiset säännöt ovat ammatillisen yhteisön velvollisuuksia, jotka varmistavat että yhteisö säilyy, kehittyy ja toimii oikein. Etiikan avulla voidaan tukea käsitystä yhteisestä tehtävästä ja lisätä ammattiyhteisön keskinäistä luottamusta.


Viisi museota valittu Vuoden museo -finalisteiksi
Aboa Vetus & Ars Nova, Didrichsenin taidemuseo, HAM Helsingin taidemuseo, Postimuseo ja Ålands sjöfartsmuseum on valittu jatkoon tavoittelemaan Vuoden museo 2016 -palkintoa.


Tekniikan tarinamatolla -verkkojulkaisu saatavilla ruotsiksi/Teknikens sagomatta finns nu på svenska


Ansioituneiden työntekijöiden ja vapaaehtoistyöntekijöiden palkitseminen
Hae Museoliiton hopeisia ja kultaisia ansiomerkkejä ja palkitse pitkäaikaisia ja ansioituneta työntekijöitä. Muista myös museonne vapaaehtotyöntekijöitä uudella museoalan vapaaehtoistyön ansiomerkillä.


Kulttuuriperintöpolitiikan kansainvälinen ulottuvuus -julkaisu saatavilla
Kansainvälinen kulttuuriperintöala on vahvassa muutoksessa, ja kulttuuriperintöpolitiikka ja sen merkitys on vahvistumassa yhteiskunnallisessa keskustelussa ja päätöksenteossa.


Kulttuuriperintöorganisaatiot digitaalisessa maailmassa -raportti luettavissa
Vuoden 2015 loppumetreillä julkaistiin Perässä luovijoita vai avoimuuden airueita? Suomalaiset kulttuuriperintöorganisaatiot digitaalisessa maailmassa -raportti, joka esittelee suomalaisten muisti- ja kulttuuriorganisaatioiden avoimen digitaalisen kulttuurin ja osallistavan toiminnan tasoa.


Messukeskuksen Antiikki-messuille syksyllä 2016
Habitare-messujen yhteydessä järjestettävä Messukeskuksen Antiikki-tapahtuma tarjoaa Museoliiton jäsenmuseoille yhteistyömahdollisuuden.

2015


Museoliiton joulukirje kansanedustajille
Suomen museoliitto lähetti joulun alla kansanedustajille kirjeen, jossa kerrottiin museoiden taloudellisesta vaikuttavuudesta sekä historian ja kulttuurin merkityksestä näkymättömän pääoman tekijöinä. Samalla heille toimitettiin Museo-lehti 4/2015 ja I love Museums -heijastimet.


Museoliiton koulutuskalenteri vuodelle 2016 on julkaistu
Museoliiton koulutustilaisuudet tarjoavat mahdollisuuksia museoammattilaisten osaamisen laajentamiseen ja koulutusta monista eri teemoista, kuten museoiden palveluiden tuotteistamisesta, museoista monikulttuurisina kohtaamispaikkoina, fasilitoinnin taidoista ryhmien ohjaamisessa ja museokuvaamisen erityiskysymyksistä.


Taiteen hyvinvointivaikutusten kehitystoiminnalle yhteyspiste
Taiteen edistämiskeskus myönsi 30 000 euroa Taiteen hyvinvointivaikutuksien yhteyspistetoiminnan käynnistämiseen. Avustus oli jaossa ensimmäistä kertaa ja se myönnettiin Turun ammattikorkeakoululle, joka toteuttaa hanketta yhdessä laaja-alaisen työryhmän kanssa.


Museot pilottina kulttuurimatkailuindikaattorien testaamisessa
Oliko museonne mukana kesällä 2014 Itä-Suomen yliopiston tekemässä kyselytutkimuksessa? Raportti tutkimuksesta on nyt valmistunut.


Tutkimus: Joka toinen suomalainen käy vuosittain museossa
Onko museo synonyymi pitkästyttävälle, tarpeettomalle ja elitistiselle? Tuore tutkimus kertoo suomalaisten olevan tyytyväisiä museopalveluihin ja vierailevan museoissa säännöllisesti.


Suomalais-venäläisen kulttuurifoorumin yhteistyökumppanihaku on alkanut
Tartu tilaisuuteen 26.2.2016 mennessä!


Hae Vuoden museoksi! Ilmoita museonne tai yhteistyökumppaninne kanssa tuotettu teos Vuoden museojulkaisuksi!
Haku Vuoden museoksi ja Vuoden museojulkaisuksi on avoinna 31.12.2015 asti.


Uusi NEMO-julkaisu museoiden ja luovien alojen yhteistyömahdollisuuksista


Lahden ja Mikkelin museot mukaan: Museokortti käy jo reilusti yli 200 museossa
Toukokuussa käyttöön otettuja Museokortteja on myyty jo yli 30 000 kpl.


Uudistuksia Suomen museoliiton mitalin ja ansiomerkkien myöntämisessä
Museoliitto on uudistanut museoalan hyväksi toimineille myönnettävien mitalien ja ansiomerkkien perusteita. Uutena ansiomerkkinä käyttöön on otettu vapaaehtoistyön ansiomerkki, jolla voidaan palkita museoalan vapaaehtoisia.


Museot ja mediakasvatus -julkaisu kannustaa yhteistyöhön mediakasvatuksessa
Uusi Museot ja mediakasvatus -julkaisu on suunnattu museoammattilaisille, opettajille ja mediakasvattajille. Museoammattilaisille julkaisu tarjoaa inspiraatiota museon mediakasvatustyön käynnistämiseen, ja opettajille ja mediakasvattajille se antaa välineitä yhteistyöhön museoiden kanssa. Julkaisu on sekä pohdiskeleva että käytännönläheinen, ja toiveenamme on, että se toimisi innoittajana sekä työkaluna käytännön työssä. Julkaisun on tuottanut opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama Linkki - museot mediakasvattajiksi -hanke. Hankkeen toteuttajia ovat Suomen museoliitto ja Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura.


MuseoTalvi-lehden teema on futurismi
Museo-lehti 4/2015 kertoo museoiden tulevaisuudesta. Mitkä tekijät siihen vaikuttavat ja miten museot voivat itse vaikuttaa tulevaisuuteensa? Museo-lehden yhteydessä ilmestyy myös runsas museoiden talvinäyttelyliite.


Joulutapahtumia museoissa 2015
Museoissa on tarjolla monenlaisia joulutapahtumia heti ensimmäisestä adventtiviikonlopusta lähtien. Tapahtumalista on koottu osoitteesta museot.fi/nayttelykalenteri.


Museokortti kasvaa: 5 museota Mikkelistä mukaan joulukuussa, kortteja myyty lähes 30 000 kpl
Yritykset ovat innostuneet Museokorteista joululahjoina. Toukokuussa käyttöön otettuja Museokortteja on myyty lähes 30 000 kpl ja museokohteiden määrä kasvaa joulukuussa yli kahteensataan.


Tekniikan tarinamatolla -verkkojulkaisu saatavilla englanniksi


Vuoden 2016 MuseumNext-konferenssi järjestetään Dublinissa 18.-20.4.2016
MuseumNext on kattava eurooppalainen konferenssi, joka tarjoaa museoammattilaisille tilaisuuden tutustua museoiden tulevaisuuteen. Konferenssi järjestetään nyt kahdeksannen kerran, ja tällä kertaa paikkana on Dublin.


Maahanmuutto ja kulttuurin monimuotoisuuden huomioiminen museotyössä
Saksan museoliitto on julkaissut ohjenuoran kulttuurisen monimuotoisuuden ja maahan muuttamisen huomioimisesta museotyössä.


Ainoastaan elokuvat voittavat museot kävijämäärissä
Museot ovat Suomen toiseksi suosituin kulttuuriharrastus. Tämä käy ilmi Ylen tekemästä selvityksestä, jossa vertailtiin eri kulttuuritapahtumien yleisömääriä vuoden ajalta. Vain elokuvat menivät vertailussa museoiden edelle.


Tekniikan tarinamatolla -verkkojulkaisu antaa eväitä museoiden yleisötyöhön
Tekniikan tarinamatolla on Tekniikan museon Pienten paja -hankkeessa kehitetty toimintamalli, joka antaa museoiden yleisötyöhön ja varhaiskasvattajille eväitä esi- ja alkuopetusikäisten teknologiakasvatukseen. Toimintamallin käyttöä kuvataan uudessa verkkojulkaisussa.


Kutsu: Suomen musiikkimuseo ry:n syysseminaari
Itsenäisyyspäivän alla, Sibeliuksen juhlavuoden lähestyessä huipennustaan on aika kysyä, millaisen musiikkimuseon Suomi ansaitsee. Meillä kun ei edelleenkään ole kansallista musiikkimuseota monista yrityksistä huolimatta, ja kokoelmat ovat pieniä, hajallaan ja osin vaarassa hävitä.


Taiteen edistämispäivänä 1.12. keskustellaan taiteesta ja kulttuurista
Taiteen edistämiskeskus haastaa museot, orkesterit ja teatterit paljastamaan olemassaolonsa ympäri Suomea Taiteen edistämispäivänä. Päivän teemana on valo. Museoiden toivotaan valaisevan rakennuksensa ja tuovan esille taiteen merkitystä osana teemapäivän ohjelmaa.


Taide- ja kulttuurilaitosten valtionosuuskohteet vuonna 2016
Vuoden 2016 alusta valtionosuuden piiriin hyväksyttiin kaksi uutta museota: Suomen ortodoksinen kirkkomuseo Riisa ja Rauman merimuseo


Suomalaiset museoammattilaiset esillä näkyvästi INTERCOMin konferenssissa
ICOMin johtamiseen erikoistunut komitea INTERCOM järjestää vuosikonferenssin "Leadership for a sustainable museum" Washingtonissa 28.-31.10.2015. Puhujina on kolme suomalaista museoammattilaista.


Vuoden 2015 Children in Museums -palkinnon voittajat on julkistettu
EMA (European Museum Academy) on julkistanut vuoden 2015 Children in Museums -palkinnon voittajat Amsterdamissa 14.10.2015. Tänä vuonna palkinto jaettiin poikkeuksellisesti kahden museon kesken.


Museoviikko 2016 - Kulttuurimaisema
Kansainvälinen museoneuvosto ICOM esittää vuoden 2016 Kansanvälisen museopäivän teemaksi ´Kulttuurimaisema.´ Kansainvälistä museopäivää vietetään 18.5.2016.


Museoliitto toivoo museoilta rohkeita avauksia moniarvoisen yhteiskunnan puolesta
Museoiden tärkeä tehtävä on sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ja tasa-arvon edistäminen. Viime kuukausien aikana lisääntynyt Suomeen suuntautuva turvapaikanhakijoiden virta on herättänyt myös museokentän pohtimaan, millä tavoilla voimme ottaa kantaa moniarvoisen yhteiskunnan puolesta.


Suomalainen museo haussa Maker-in-Residence-ohjelmaan
Museoliitto on partnerina Creative Museum EU -hankkeessa, jonka yksi osa on Maker-in-Residence-ohjelma. Etsimme ohjelmaan suomalaista isäntä- tai emäntämuseota.


Tervetuloa Museoliiton Nenäaamiaiselle 5.11. klo 9-10.30
Museoliitto kutsuu vanhat ja uudet ystävät koolle Nenäpäivän merkeissä!


Jussi Kilpinen aloitti Museokortin asiakaskoordinaattorina


Museot tempaisevat Nenäpäivän merkeissä kehitysmaiden lasten hyväksi
Useat museot eri puolilla Suomea osallistuvat loka-marraskuussa Nenäpäivä-kampanjaan, joka huipentuu Nenäpäivään 6.11. Vuosittain järjestettävä kampanja kerää varoja kehitysmaiden lasten auttamiseksi. Kampanjan tavoitteena on Suomi, jossa jokainen edistää kehitysmaiden lasten ihmisarvoisen elämän toteutumista. Tätä tavoitetta kohti kuljetaan viihteen ja yhteisen kansanliikkeen voimalla.


Museopalkintojen hakuilmoitus 2016
Suomen museoliitto ja ICOM Suomen komitea jakavat vuosittain kaksi museoalan tunnustuspalkintoa: Vuoden museo -palkinnon ja vuorovuosin jaettavan Vuoden museojulkaisu- ja Vuoden museoviestintäteko -palkinnon. Lisäksi palkintolautakunta voi halutessaan jakaa Vuoden erikoispalkinnon.


Museokorttia käytetty jo huimat 100 000 kertaa
Sadastuhannes Museokortti-vierailu tehtiin Gallen-Kallelan museoon lauantaina. Myös korttikohteiden lista kasvoi jälleen, kun mukaan liittyi museo Milavida.


Aika päivittää Museoliiton Näyttelykalenteri!
Suomen museoliitto ylläpitää Näyttelykalenteria jäsenmuseoidensa ajankohtaisista näyttelyistä ja tapahtumista osoitteessa www.museot.fi/nayttelykalenteri. Nyt on aika päivittää näyttelytietoja talvikauden osalta.


Mennään museoon! Koululaisten ja opiskelijoiden museoviikko 6.-9.10.2015
Viidessäkymmenessä museossa Helsingistä Sallaan vietetään koululaisten ja opiskelijoiden museoviikkoa. Viikon erityisteemana on mediakasvatus. Viikon aikana useaan museoon on vapaa pääsy ja tarjolla on työpajoja, teemaopastuksia sekä mobiilikierroksia.


Museoiden valtionosuudet pienenevät 4,4 %
Hallitus esitti eilen 28.9.2015 julkistetussa budjettiesityksessä museoiden valtionosuuksiin käytettäväksi yhteensä 34,5 miljoonaa euroa. Summasta katetaan veikkausvoittovaroista 56 % ja loput valtion budjettivaroista.


Museo-lehden 3/2015 teema on paremmat palvelut
Minkälaisia palveluja museoista saa? Museo-lehti 3/2015 keskittyy museopalveluihin.


Näyttelyidea: kirjailijamuotokuvat yhdeksi näyttelyksi
Suomen Kirjailijaliitto on lähestynyt Museoliittoa näyttelyidealla, jossa kustantamojen ja säätiöiden kirjailijamuotokuvakokoelmat koottaisiin yhdeksi näyttelyksi.


Suomen museoliitto ja Museokortti mukana Turun Kirjamessuilla 2015
Suomen museoliitto osallistuu lokakuun alussa Turun Kirjamessuille yhteisellä osastolla paikallisten turkulaisten museoiden kanssa. Messuosastoa isännöivät tänä vuonna Turun taidemuseo ja Forum Marinum.


Micheletti-palkinnon hakuaikaa jatkettu


Kulttuuriperintö vaarassa: opetus- ja kulttuuriministeriö esittää merkittäviä leikkauksia museoiden rahoitukseen
Opetus- ja kulttuuriministeriö esittää hallitukselle muutoksia kulttuurialan valtionosuuksiin liittyvään lainsäädäntöön. Esityksen tavoitteena on leikata kulttuurin kokonaisrahoitusta noin 20 miljoonalla eurolla. Museoille muutokset tarkoittavat huomattavia leikkauksia valtionosuusrahoitukseen. Leikkaukset ovat täysin ristiriidassa hallituksen aiempiin esityksiin, joiden mukaan kulttuuriin ei kohdisteta uusia leikkauksia.


Museokortti kasvaa: HAM Helsingin taidemuseo mukaan perjantaina - 22 000 korttia myyty
Museokortti on lähes 200 museon yhteinen vuosilippu. Vuoden mittainen kulttuurimatka maksaa 54€.


Seminaarikutsu - Unescon yleissopimus kulttuuri-ilmaisujen moninaisuudesta 10 vuotta
Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Suomen Unesco-toimikunta järjestävät seminaarin Unescon vuonna 2005 valmistuneen kulttuuri-ilmaisujen moninaisuuden suojelemista ja edistämistä koskevan yleissopimuksen (ns. diversiteettisopimuksen) juhlavuoden kunniaksi.


Suomen itsenäisyyden juhlavuosi museoissa


Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu lapsille ja nuorille
Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailussa lapsia ja nuoria kannustetaan tutkimaan teollisesti tuotettuja esineitä. Otsikolla "Kerro tuotteen tarina" kulkevassa kilpailussa tarkastellaan tuttua tuotetta ja sen matkaa tuotannosta koululaisen omaan arkeen.


NEMO:n vuosikonferenssin ilmoittautuminen käynnissä
Euroopan museoliittojen verkoston, NEMO:n vuosittainen konferenssi järjestetään tänä vuonna Pilsenissä, Tšekissä 5.-7. marraskuuta.


Kulttuurimatkailupainotteinen tuotekehittäjän koulutus Edupolissa
Kulttuurimatkailupainotteinen tuotekehittäjän koulutus alkaa Edupolissa lokakuussa. Hakuaika päättyy 15.9.2015.


Museoliiton uudet työntekijät
Museoliitossa aloitti syyskuun alussa kaksi uutta työntekijää: koordinaattori Leena Tornberg ja tiedottaja Tanja Salonen.


Museoliiton matkassa Matkailumessuille: alustava kiinnostus?


Yllättävät lisäleikkaukset kylmää kyytiä Suomen museoille
Museoiden valtionosuudet romahtavat valtiovarainministeriön talousarviossa lähes kahdeksan prosenttia, vaikka ministeri Sanni Grahn-Laasonen lupaili muuta.


Museopäivien keskeisin sisältö julkaistu verkossa
Valtakunnalliset museopäivät järjestettiin Lappeenrannassa 18.-20.5.2015 teemalla museoiden kansainvälistyminen. Verkko-Juliukseen on koottu päivien keskeisin sisältö.


Uuden museopoliittisen ohjelman laatiminen alkaa elokuussa
Opetus- ja kulttuuriministeriö on asettanut työryhmän laatimaan uuden museopoliittisen ohjelman. Sen tavoitteena on lisätä kaikkien väestöryhmien osallistumisen mahdollisuuksia museoalaan ja kulttuuriperintöön sekä vahvistaa museoalan vaikuttavuutta yhteiskunnassa. Työryhmä tulee kiinnittämään huomiota erityisesti lapsille ja nuorille suunnattuun toimintaan ja palveluiden saatavuuteen.


Seinätön museo -mobiiliopastepalvelu on esillä SuomiAreenan Kansalaistorilla
Suomen museoliitto rakentaa Seinätön museo -mobiiliopastepalvelua, joka tarjoaa museoille helpon, tyylikkään ja käytännöllisen tavan toteuttaa älypuhelimilla käytettävää sisältöä.


Suomen museoliitto mukana SuomiAreena-tapahtumassa Porissa 11.-17.7.
10. kerran järjestettävän SuomiAreenan pääteemat ovat tänä vuonna opetus ja kulttuuri. Suomen Museoliitto ja Satakunnan Museo järjestävät tapahtumassa museoiden tulevaisuutta käsittelevän paneelikeskustelun. Seinätön museo -palvelu ja Museokortti ovat esillä SuomiAreenan Kansalaistorin teltoilla.


Museokortilla entistäkin useampaan museoon: EMMA ja koko Weegee mukaan heinäkuussa
Museokortti on lähes 200 museon yhteislippu, joka on voimassa vuoden ajan ensimmäisestä käyttökerrasta alkaen. Kortti maksaa 54 €. Nyt mukaan liittyy uusia kohteita.


Uusi matkailijoiden verkkopalvelu julkaistu - mukana myös kattava otos museoita
Finterest.fi on uusi verkkopalvelu matkailijoille. Se yhdistää yhteen sivustoon ja karttapalveluun Suomen kiinnostavimmat vierailukohteet ja aktiviteetit sekä noin 45 teemareittiä. Myös suomalaiset museot ovat kattavasti mukana. Tiedot museoista on kerätty Museoliiton Museot.fi-tietokannasta.


Museotilasto 2014: museotoiminta entistä näyttelypainotteisempaa
Museoiden kiinteistö- ja näyttelytoiminnan menot kasvavat nopeasti. Sen sijaan kokoelmatyöhön käytetään entistä vähemmän resursseja. Museoliiton pääsihteeri Kimmo Levä tulkitsee Museotilastoa.


Kysely taidemuseoille taiteilijoiden kanssa tehtävien sopimusten ja korvausten käytännöistä
Suomen museoliitto on mukana Opetus- kulttuuriministeriön asettamassa taidenäyttelyiden korvauskäytäntöjä selvittävässä työryhmässä. Työryhmän tehtävänä on selvittää nykyiset taiteilijoiden ja näyttelynjärjestäjien väliset sopimus- ja korvauskäytännöt sekä näyttelyiden kustannusten jakautuminen osapuolten kesken.


Useat museot tempaisevat syksyllä kehitysmaiden lasten hyväksi - vielä ehtii mukaan Nenäpäivään!
Museoliitto haastaa kaikki Suomen museot viettämään Nenäpäivää. Poimi omalle museollesi sopiva idea tai tule mukaan syksyllä jatkuvalle ideointikiertueelle.


Ulkomaisten rahapelien markkinointi Suomessa on laitonta
Ulkomaiset rahapeliyhtiöt voivat olla yhteydessä myös museo- ja kulttuurisektorin toimijoihin. Suomen museoliitto haluaa muistuttaa jäseniään ulkomaisten rahapeliyhtiöiden kumppanuustarjousten lainvastaisuudesta.


Museoliiton strategia vastaa toimintaympäristön muutoksiin
Taloustekijät ja digitaaliset palvelut muuttavat museoiden toimintaa tulevina vuosina. Suomen museoliitto on julkaisut uuden strategiansa ja toimintaympäristöanalyysin vuosille 2015-2020.


Tule mukaan järjestämään Mennään museoon -viikkoa!
Koululaisten ja opiskelijoiden Museoviikko järjestetään tänä vuonna 6.-9.10.2015. Viime vuoden tapaan myös tänä syksynä viikon erityisteemana on mediakasvatus. Teema liittyy Museoliiton koordinoimaan Linkki - museot mediakasvattajiksi -hankkeeseen. Museot voivat ottaa teeman huomioon viikon ohjelmassa, mutta osallistua voi hyvin myös toiminnalla, joka ei liity mediakasvatukseen.


Museokortilla huippusuosio: 4 500 korttia myyty alle kolmessa viikossa


Serlachius-museo Gösta on Vuoden museo - museoiden parhaimmistoa palkittiin Museogaalassa
Museoalan parhaimmistoa palkittiin Lappeenrannassa järjestetyssä Museogaalassa tiistaina 19.5.2015. Merkittävimmän tunnustuksen sai Mänttä-Vilppulassa sijaitseva Serlachius-museo Gösta, jolle myönnettiin Vuoden museo -palkinto. Vuoden museoviestintäteko-palkinnolla palkittiin Oulun museo- ja tiedekeskus Luuppi. Erikoispalkinnon sai Rauman merimuseo.


Janne Vilkuna on Suomen museoliiton hallituksen uusi puheenjohtaja
Professori Janne Vilkuna on valittu Suomen museoliiton hallituksen puheenjohtajaksi Lappeenrannassa järjestetyssä liiton 92. vuosikokouksessa.


Museoliiton mitalit jaettiin Etelä-Karjalan ja Ylitornion museotoiminnan puolesta toimineille
Suomen museoliiton hallitus on myöntänyt Kauko Räsäsen suunnitteleman Suomen museoliiton 50-vuotisjuhlamitalin kahdeksalle henkilölle tai yhteisölle museotyön hyväksi tehdystä työstä sekä museoalalla saavutetuista ansioista. Mitalit luovutettiin Valtakunnallisten museopäivien avajaisten yhteydessä Lappeenrannassa 18.5.2015.


MuseoKesä-lehden teema on rakkaus
Museo-lehti 2/2015 on ilmestynyt teemalla rakkaus. Lehti kertoo ihmisistä, joiden intohimoinen suhde museoihin tulee esiin joko työssä tai harrastuksena.


Hyvän elämän eväät veikkausvoittovaroilla
Veikkausvoittovarojen edunvälittäjät, Suomen museoliitto mukaan lukien,toimivat ihmisten ja yhteiskunnan elinvoiman, innovatiivisuuden jakilpailukyvyn hyväksi. Edunvälittäjien tavoitteena on hallitusohjelma, joka turvaa suomalaisen rahapelien yksinoikeusjärjestelmän ja edistää kansalaistoiminnan elinvoimaisuutta.


Museoviikko 16.-23.5.2015
Museoviikkoa vietetään tänä vuonna teemalla "Museot kestävän yhteiskunnan rakentajina," "Museer för ett hållbart samhälle". Teemalla tunnistetaan museoiden tehtävä lisätä tietoa vähemmän kuluttavasta yhteiskunnasta, yhteistoiminnallisuudesta ja yhteiskunnasta, joka kunnioittaa elinympäristöä.


Valtakunnalliset museopäivät kokoavat museoalan ammattilaiset Lappeenrantaan 18.-20.5.2015
Yli 200 museoalan ammattilaista ja luottamushenkilöä saapuu Lappeenrantaan Valtakunnallisille museopäiville 18.-20.5.2015. Tilaisuus huipentuu tiistaina 19.5. Linnoituksen Kehruuhuoneella järjestettävään Museogaalaan, jossa palkitaan museoiden parhaimmistoa.


Vuoden museoviestintäteko ­-palkinnon finalistit esittäytyvät Museoliiton blogissa
Vuoden museo- ja Vuoden museoviestintäteko -palkinnot julkistetaan Museopalkintogaalassa Lappeenrannassa 19.5.2015 Museopäivien yhteydessä. Vuoden museoviestintäteko -palkinnon finalistit esittäytyvät etukäteen Museoliiton blogissa.


Luova Eurooppa -ohjelman hakutuloksia ja seminaari yleisötyöstä
Luova Eurooppa -ohjelman toisen hakukierroksen tulokset on julkistettu. Suomi menestyi kierroksella: hankerahoitusta tuli Suomeen kuudenneksi eniten koko Euroopassa. Mukana ei kuitenkaan ole yhtään suomalaista museota.


Toimintaohjeet Museokortti-museoille to 30.4. ja ma 4.5.
Huomenna eli torstaina Museokortti-museoihin saapuu postilähetys Esa Print -painotalosta. Lähetys sisältää ao. listan tuotteet, joiden kanssa toimitaan näiden ohjeiden mukaisesti. On tärkeää, että museokävijät saavat positiivisen kokemuksen Museokortista heti tiistaina 5.5.


Museokortilla 200 museoon 5. toukokuuta alkaen
Museokortin ansiosta museoon pääsee vaikka joka päivä. Vuoden mittaisen kulttuurimatkan saa 54 eurolla.


Museokortti-materiaalit saapuvat torstaina


Vastauksia kysymyksiin Museokortti-myyntien laskutuksesta ja arvonlisäverosta


Uusi verkkojulkaisu: Kokoelmapoistojen hyvät käytännöt
Aiheuttavatko kokoelmapoistot päänvaivaa? Verkkojulkaisu tarjoaa poistopoliittisia argumentteja suomalaisten museoiden käyttöön ja hälventää kokoelmapoistoihin liittyviä epäselvyyksiä.


Kutsu medialle: Museokortti julkistetaan Ateneumissa 28.4. klo 12
Museokortti on 200 museon yhteislippu, jolla pääsee museoon vaikka joka päivä. Vuoden mittainen kulttuurimatka maksaa 54 euroa toukokuun 5. päivästä alkaen. Tervetuloa Museokortin julkistustilaisuuteen tiistaina 28.4. klo 12-13.30 Ateneum-saliin Helsinkiin.


Museoliitto partnerina Creative Museum EU-hankkeessa
The Creative Museum on kolmivuotinen Erasmus+ -projekti, jossa kartoitetaan ja kehitetään luovia toimintatapoja museoissa. Erityishuomiota kiinnitetään digitaaliteknologian tarjoamiin mahdollisuuksiin luoda uudenlaisia yhteyksiä museoiden ja muiden toimijoiden välillä.


Ilmoittaudu mukaan ideoimaan museoiden Nenäpäivää!
Suomen museoliitto on tänä vuonna mukana Nenäpäivässä ja haastaa kaikki Suomen museot mukaan auttamaan kehitysmaiden lapsia. Nenäpäivä on Nenäpäivä-säätiön vuosittain loka-marraskuussa järjestämä valtakunnallinen varainhankinta- ja tiedotuskampanja, joka viihteen voimalla pyrkii parantamaan kehitysmaiden lasten oloja.


Museokortti käyttöön 5. toukokuuta — tietopaketti museoiden edustajille


Aika päivittää Museoliiton Näyttelykalenteri Museo-lehteä varten!
Suomen museoliitto ylläpitää Näyttelykalenteria jäsenmuseoidensa ajankohtaisista näyttelyistä ja tapahtumista osoitteessa www.museot.fi/nayttelykalenteri. Vuosittain kalenterista löytyy satoja näyttelyitä. Näyttelykalenterin perusteella kootaan myös Museo-lehdessä julkaistavat näyttely- ja tapahtumatiedot.


Museopalkinnot julkistetaan Museopalkintogaalassa 19.5.2015
Suomen museoliitto ja ICOM Suomen komitea palkitsevat Vuoden museon ja Vuoden viestintäteon 2015 Valtakunnallisilla museopäivillä Lappeenrannassa toukokuussa. Palkinnot luovuttaa Vuoden museo 2014 -palkinnon voittaneen Forssan museon museonjohtaja Kati Kivimäki.


Suomen museoliitto mukana taidenäyttelyiden korvauskäytäntöjä selvittävässä työryhmässä
Kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen on asettanut työryhmän selvittämään taidenäyttelyiden järjestämiseen liittyviä sopimus- ja korvauskäytäntöjä.


Museoliiton uusi verkkojulkaisu johdattaa merkitysanalyysin käyttöön
Verkkojulkaisu antaa avaimia merkitysanalyysin hyödyntämiseen ja kertoo esimerkein, miten museot voivat parantaa kokoelmiensa käytettävyyttä.


Museoiden juhlaa Twitterissä - #MuseumWeek 2015
#MuseumWeek -viikkoa vietetään 23.-29.3.2015 museoaiheisten hashtagien voimin. Seitsemän päivää ja seitsemän erilaista hashtagia, joiden avulla museot ympäri maailman kutsutaan mukaan jakamaan tietoa itsestään ja toiminnastaan.


Valtakunnalliset museopäivät ja Suomen museoliiton 92. vuosikokous 18.-20.5.2015
Vuoden 2015 museopäiville kokoonnutaan Lappeenrantaan, joka on kansainvälinen yliopisto- ja matkailukaupunki logistisesti merkittävällä alueella noin 200 km etäisyydellä sekä Helsingistä että Pietarista.


Uusi Matkailutilinpito: Matkailun merkitys kansantaloudelle kasvanut
Matkailun merkitys Suomen kansantaloudelle on matkailutilinpidon lukujen valossa kasvanut viime vuosina. Alan osuus bruttokansantuotteesta on noussut viidessä vuodessa 2,3 prosenttiyksiköstä 2,5 prosenttiyksikköön. Matkailun kokonaiskysyntä oli 14,4 miljardia euroa vuonna 2013. Tiedot ilmenevät 20.3.2015 julkaistusta TEM:n Matkailutilinpidosta.


Museoiden julkaisuvaihtolistoja päivitetty
Museoliiton jäsenmuseot voivat liittyä julkaisuvaihtorenkaisiin, joihin kuuluvat museot ovat sitoutuneet toimittamaan julkaisunsa vaihtokappaleina toisilleen. Listoja on päivitetty, joten toivomme julkaisuvaihtoon osallistuvia museoita tulostamaan uudet postituslistat.


Ilmoitustilaa tarjolla Museo-lehden näyttelyliitteisiin
Museo-lehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa ja lehden yleisönumerot MuseoKesä ja MuseoTalvi julkaistaan myös selattavina verkkojulkaisuina. Molemmissa yleisönumeroissa julkaistaan näyttelyliitteet, joihin kutsumme museoita ilmoittamaan näyttelyistään ja tapahtumistaan.


Veikkauksen edunvälittäjät myönteisiä rahapelijärjestelmän kehittämiselle
Tänään perjantaina 13.3. luovutettiin sisäministeri Päivi Räsäselle selvitys ja ehdotukset suomalaisen rahapelijärjestelmän vaihtoehtoisista toteutusmalleista. Selvityksessä todetaan, että rahapelaamisen toimintaympäristön muutoksen aiheuttamat uhkakuvat voidaan torjua parhaiten sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä nykyisen kolmen peliyhtiön mallin sijaan yhden peliyhtiön mallilla. Veikkauksen edunvälittäjät suhtautuvat myönteisesti järjestelmän kehittämiseen esitettyyn suuntaan. Tarkemman analyysin tekemiseksi edunvälittäjät vaativat, että selvityksen yhteydessä tehdyt laskelmat saavutettavista taloudellisista hyödyistä julkaistaan vähintään yleisellä tasolla.


Suomen museoliiton eduskunta- ja hallitusohjelmatavoitteet
Eduskuntavaalit järjestetään 19.4.2015. Nyt on aika vaikuttaa eduskuntavaaliehdokkaisiin ja tuoreisiin kansanedustajiin, jotta museoalalle ajankohtaiset teemat ovat esillä myös tulevalla hallituskaudella.


Museoiden taloudellinen vaikuttavuus
Museot ovat ennen kaikkea kulttuurikohteita, mutta ne ovat myös kulttuurimatkailukohteita. Museoilla on merkittävä rooli niiden sijaintialueen talouden kannalta. Museoiden aluetaloudellinen vaikutus perustuu niiden oman taloudellisen toiminnan lisäksi niiden kävijäkunnan kulutukseen museomatkojen yhteydessä. Monille matkailijoille museot ovat ensisijainen tutustumiskohde ja ilman niiden olemassaoloa moni matka jäisi toteutumatta tai se toteutettaisiin lyhyempänä.


Kulttuurin ja taiteen yhteiset hallitusohjelmatavoitteet 2015: Taide ja kulttuuri ovat hyvinvoinnin perusta
Kulttuurilla on keskeinen asema yhteiskunnallisessa muutoksessa. Taide ja kulttuuri ovat perusasioita, joiden uutta luova vaikutus säteilee elämän kaikille alueille, myös terveyteen ja talouteen. Eteenpäin katsova kulttuuripolitiikka luo tasapuoliset mahdollisuudet saada elämyksiä, oppia ja inspiraatioita kaikkialla Suomessa ja kaikille väestöryhmille. Kulttuuri on kannattava investointi henkisen, terveydellisen, taloudellisen ja yhteiskunnallisen hyvinvoinnin ylläpitämiseen ja parantamiseen.


TrendsWatch 2015 tuo esiin museomaailman tulevaisuuden trendit
Center for the Future of Museums on julkaissut neljännen vuosittaisen katsauksensa museomaailman tulevaisuuteen. TrendsWatch 2015 tuo esiin kuusi tutkimusten ja analysoinnin kautta esiin noussutta museoalalle merkittävää ilmiötä.


Haku osallistamalla osaamista ja luovaa osaamista ESR-toimenpidekokonaisuuksiin avattu
Opetus- ja kulttuuriministeriön valtakunnallisten ESR-hankkeiden haku on alkanut. Osaamisen teemassa on haettavana avustusta luovaa osaamista ja osallistamalla osaamista kokonaisuuksista.


ICOM Suomen komitean matka-apurahat 2015
ICOM - Suomen komitea tukee suomalaisten jäsentensä osallistumista ICOM:in kansainvälisten komiteoiden kokouksiin myöntämällä matka-avustuksia.


Ilmoittautuminen vuoden 2015 Micheletti-palkintoseremoniaan ja konferenssiin avoinna
Luigi Micheletti perusti säätiönsä ja EMAn (European Museum Academy) tuomarit kokoontuvat joka vuosi päättämään palkinnon saajasta Italian Bresciassa, jossa järjestetään ensimmäistä kertaa myös vuoden 2015 Micheletti-palkintoseremonia. Samalla juhlitaan 20-vuotista palkintoa.


Museokortin kehityspäälliköksi Seppo Honkanen


Muista päivittää näyttelykalenteri!
Suomen museoliitto ylläpitää Näyttelykalenteria jäsenmuseoidensa ajankohtaisista näyttelyistä ja tapahtumista osoitteessa: www.museot.fi/nayttelykalenteri. Vuosittain kalenterista löytyy satoja näyttelyitä. Näyttelykalenterin perusteella kootaan myös Museo-lehdessä julkaistavat näyttelytiedot. Kesänäyttelyiden ja -tapahtumien lähestyessä aiemmin syötettyjä tietoja kannattaa tarkentaa, lisätä ja päivittää.


EMYA-seminaarin ja -palkintogaalan ilmoittautuminen avoinna
European Museum Forumin (EMF) vuosittainen kokoontuminen järjestetään 13.-16.5.2015 Glasgowssa, Skotlannissa. Teemana on "What matters in museums today". Samassa yhteydessä järjestetään myös European Museum of the Year Award (EMYA) -palkintogaala.


Valtio tukee kulttuuritilojen peruskorjaamista ja rakentamista 5,4 miljoonalla eurolla
Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt tukea kulttuuritilojen perustamiskustannuksiin ja peruskorjauksiin tälle vuodelle yhteensä 5 430 000 euroa.


Museoviikon 2015 teema: Museot kestävän yhteiskunnan rakentajina
Museoviikkoa vietetään tänä vuonna 16.-23.5. teemalla Museot kestävän yhteiskunnan rakentajina. Teemalla tunnistetaan museoiden tehtävä lisätä tietoa vähemmän kuluttavasta yhteiskunnasta, yhteistoiminnallisuudesta ja yhteiskunnasta, joka kunnioittaa elinympäristöä. Tule mukaan järjestämään Museoviikon ohjelmaa!


Museokortti-koulutuskiertue huhtikuussa
Museokortin valtakunnallinen myynti- ja markkinointikoulutuskiertue järjestetään 8.-14.4.2015.


Veikkauksen ja RAY:n edunsaajat yhdistävät voimansa kansalaisyhteiskunnan puolesta
Veikkauksen edunvälittäjät ja RAY:n edunsaajat käynnistävät yhteisen EU-edunvalvontahankkeen. Hankkeessa seurataan eurooppalaista rahapelipolitiikkaa ja valvotaan liikunnan, tieteen, taiteen ja nuorisotyön toimijoiden sekä sosiaali- ja terveysjärjestöjen etuja muuttuvassa toimintaympäristössä.


Museokävijöiden määrän kasvu näyttää taittuneen
Suomen museoliitto tutki 40 suurimman museon kävijämäärät vuodelta 2014. Otokseen valituissa museoissa vierailee reilut 70 % suomalaisista museokävijöistä. Otoksen perusteella vuodesta 2011 jatkunut kävijämäärien kasvu taittui vuonna 2014.


Ystävänpäivänä 14.2. museoon
Etsitkö tunnelmallista paikkaa, jossa tavata kulttuurista ja taiteesta kiinnostuneita ihmisiä? Lähde ystävänpäivänä museoon!


Museoliitossa uusi työntekijä
Museoliitto sai uuden työntekijän helmikuun alussa, kun Salla Hänninen aloitti Museokortin ja Yhteinen perintö -hankkeen tuottajana.


Neljä museota valittu Vuoden museo -finalisteiksi
Lappeenrannan museot, Sagalundin museo, Serlachius-museo Gösta ja Torniolaakson maakuntamuseo - Tornedalens museum on valittu jatkoon tavoittelemaan Vuoden museo 2015 -palkintoa.


Pohjoismainen museotapaaminen Kööpenhaminassa 27.-29.8.2015
Skandinaavinen museoliitto on Tanskan, Färsaarten, Grönlannin, Islannin, Norjan, Ruotsin,Suomen ja Ahvenanmaan taide- ja kulttuurihistoriallisissa sekä luonnontieteellisissä museoissa työskentelevien, museoammatillisen koulutuksen saaneiden yhdyselin.


Museoita mukana Kirjan vuodessa
Vuonna 2015 vietetään ensimmäistä kertaa Kirjan vuotta. Kirjan vuonna nostetaan kirjat esiin ilon ja elämysten lähteenä!


Elävä aineeton kulttuuriperintö - kysely toimijoille
Suomi ratifioi Unescon yleissopimuksen aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta vuonna 2013. Museovirasto valmistelee parhaillaan sopimuksen toimeenpanoa Suomessa.


Museokortille on avattu oma Facebook-sivu!
Käy tykkäämässä sivusta ja pysyt mukana kortin matkassa ideasta konkreettiseksi kortiksi!


Slogan-kilpailu! Haemme Museokortille parasta iskulausetta!
Suomen museoliitto etsii toukokuussa myyntiin tulevalle Museokortille iskevää iskulausetta!


Museot esillä opetusalan EDUCA-messuilla 23.-24.1.
Suomen museoliiton ja Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran yhteishanke Linkki - museot mediakasvattajiksi on mukana EDUCA-messujen Mediakasvatuksen torilla.


Viitanen myönsi museoille, orkestereille ja teattereille 3,7 miljoonaa työllisyyden edistämiseen
Kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen on myöntänyt valtionosuutta saaville museoille, orkestereille ja teattereille yhteensä 3 709 000 euroa avustuksina.

2014


Ehdota uusia museoalan asiasanoja!
Mikä asiasana mielestäsi puuttuu MASAsta tai MAOsta? Vastaa kyselyyn 16.1.2015 mennessä ja osallistu sanastojen päivittämiseen.


Museo-lehden johtajuuskysely museoalan ammattilaisille
Helmikuussa ilmestyvän Museo-lehden 1/2015 teema on johtajuus. Lehteen kootaan juttua, jossa käsitellään museoalan johtajuutta museoissa työskentelevien näkökulmasta. Aineistoa kerätään sähköisellä kyselyllä.


Suomen laajin luetteloinnin koulutuskiertue päättyi
Luettelointiohjeen koulutuskiertue onnistui yli odotusten. Kaikkiaan 279 museoalan ammattilaista osallistui kevään ja syksyn 2014 aikana Museo 2015 -hankkeen ja Museoliiton järjestämään Uusi Museoiden luettelointiohje tutuksi -koulutukseen. Museoalalla poikkeuksellisen laaja koulutuskiertue herätti paljon kiinnostusta ja se sai myös mainiot palautteet.


Museokortti Suomeen vuonna 2015!
Koko Suomen kattava Museokortti toteutuu! Suomen museoliiton hallituksen 11.12.2014 tekemän päätöksen johdosta Museokortti-järjestelmä rakennetaan. Tähän mennessä yhteensä 155 museota ympäri Suomen on lähtenyt mukaan koko museokenttää hyödyttävään museokorttijärjestelmään.


Museokortista museoiden yhteinen pääsylippu
Museokortilla sisäänpääsy 155 museoon 64 paikkakunnalla!


Museikortet ger inträde till många museer
Museikortet är en gemensam inträdesbiljett till finländska museer. Med en årsavgift på 54 euro kan man gå på museum så ofta man vill. Kortet lanseras i maj 2015.


Veikkauksen edunvälittäjät: Uuden mallin on turvattava edunsaajien rahoitus vähintään nykytasolla
Helsingin Sanomat uutisoi 2.12.2014 hallituksen valmistelevan Veikkauksen, Raha-automaattiyhdistyksen (RAY) ja Fintoton yhdistämistä.


Seitsemän suomalaishanketta Europa Nostra -palkintoehdokkaana
Suomesta lähetettiin seitsemän ehdotusta kilpailemaan vuoden 2015 Euroopan unionin ja Europa Nostran yhteisistä kulttuuriperintöpalkinnoista Europa Nostra Awards. Lisäksi Alvar Aallon suunnitteleman Viipurin kirjaston, pitkälti suomalaisten suunnittelemalle, restaurointihankkeelle on haettu palkintoa konservointikategoriassa. Hanke luetaan venäläiseksi.


Janne Vilkuna jatkaa Peuran museosäätiön hallituksessa
Peuran museosäätiön hallitus on pyytänyt Suomen museoliittoa nimeämään ehdokkaan hallituksen jäseneksi kolmivuotiskaudeksi 2015-2017.


Hae The Children in Museums -palkintoa!
The Children in Museums -palkinto on European Museums Academyn ja Hands On! -järjestön yhteinen tunnustus, joka jaetaan vuosittain innovatiiviselle ja luovalle lapsille tai maksimissaan 14-vuotiaille nuorille suunnatulle näyttelylle tai projektille.


Kuinka museonne menestyi kannustusmittaristossa?
Vuosien 2012-2014 aikana valtionosuusmuseoille ja muille valtionosuutta saaville kulttuurilaitoksille on kehitetty kannustavuusmittaristoa. Hankkeen taustalla on hallitusohjelmaan kirjattu tavoite valtionosuusjärjestelmän kehittämisestä ja kannustavuuden lisäämisestä.


Museo-lehti 4/2014 julkaistu!
Kenelle museoiden palvelut on tarkoitettu? Kuka ja miten niihin voi osallistuja? Ja mikä muuten on museovinkkaaja…?


Vuosittainen Heritage in Motion -multimediakilpailu
Heritage in Motion myöntää palkintoja ja juhlii parhaita erilaisien luovien ja innovatiivisten keinojen kautta tuotettuja multimediasaavutuksia ja -tuotteita herättääkseen huomiota eurooppalaisen kulttuuri- ja luonnonperinnön moninaisiin näkökulmiin ja arvoihin.


Opetus- ja kulttuuriministeriön asetus orpoteosten käyttämisestä
Opetus- ja kulttuuriministeriön asetus orpoteosten käyttämisestä on julkaistu 28.10.2014 säädöskokoelmassa (846/2014). Asetus tuli voimaan 29.10.2014.


Museoviikko 2015 - Museot kestävän yhteisön ja ympäristön puolesta
Kansainvälinen museoneuvosto ICOM esittää vuoden 2015 Kansanvälisen museopäivän teemaksi 'Museums for a sustainable society'. Kansainvälistä museopäivää vietetään 18.5.2015.


Pääosa museoiden pääsymaksuista arvonlisäverottomia
Arvonlisävero tuli Suomessa voimaan vuonna 1994. Tuolloin pääosa museoista hakeutui ja myös jäi arvonlisäveron ulkopuolelle joko kokonaan tai osittain.


Museokortti-järjestelmään liittymisen sopimukset museoille
Suomen museoliitto rakentaa ja organisoi Museokortti-järjestelmää. Suomen museoliiton hallitus hyväksyi kokouksessaan 22.10.2014 Museokortti-järjestelmään liittymisen yleiset sopimusehdot.


Palautetta Mennään museoon -viikolta 7.-10.10.2014
Mennään museoon -viikkoa vietettiin tänä vuonna 67 museossa. Viikon aikana useat museot järjestivät opastuksia, työpajoja ja muita erityisesti koululaisille suunnattuja tapahtumia. Viikon erityisteemana oli museot ja mediakasvatus.


OKM:n hallinnonalan valtakunnallisten ESR-toimenpidekokonaisuuksien haku
Opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan valtakunnallistenESR-toimenpidekokonaisuuksien haku on käynnistynyt. Haku päättyy 8.12.2014.


Museon kokoelmien arvottamisen kuusi askelta
Alankomaiden Cultural Heritage Agency on kehittänyt kuuden kohdan menetelmän museoiden kokoelmien arvioimiseksi ja arvottamiseksi. Assessing Museum Collections. Collection valuation in six steps on käytännönläheinen opas museoesineiden ja kokoelmien erilaisten arvojen määrittämiseen. Opas on suunnattu jokaiselle kokoelmatyön parissa työskentelevälle.


Museopalkintojen hakuilmoitus 2015
Suomen museoliitto ja ICOM Suomen komitea jakavat vuosittain kaksi museoalan tunnustuspalkintoa: Vuoden museo -palkinnon ja vuorovuosin jaettavan Vuoden museojulkaisu- ja Vuoden museoviestintäteko -palkinnon. Lisäksi palkintolautakunta voi halutessaan jakaa Vuoden erikoispalkinnon.


Osaamisella ja luovuudella hyvinvointia. Opetus- ja kulttuuriministeriön tulevaisuuskatsaus 2014.
Ministeriöiden tulevaisuuskatsaukset julkistettiin Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan, valtioneuvoston kanslian järjestämässä Uudistuva Suomi -keskustelutilaisuudessa 3.10.2014.


Aika päivittää Museoliiton Näyttelykalenteri!
Suomen museoliitto ylläpitää Näyttelykalenteria jäsenmuseoidensa ajankohtaisista näyttelyistä ja tapahtumista osoitteessa www.museot.fi/nayttelykalenteri. Vuosittain kalenterista löytyy satoja näyttelyitä. Näyttelykalenterin perusteella kootaan myös Museo-lehdessä julkaistavat näyttelytiedot.


Opetus- ja kulttuuriministeriön avustus museoiden työllisyyttä edistäviin hankkeisiin
Opetus- ja kulttuuriministeriö on julistanut haettavaksi erityisavustuksen teattereiden, orkestereiden ja museoiden työllisyyttä edistäviin hankkeisiin. Hakuaikaa on lokakuun loppuun.


Mennään museoon 7.-10.10.2014!
Koululaisten ja opiskelijoiden museoviikkoa vietetään kuudetta kertaa 7.-10.10. Viikkoon osallistuu yli 50 museota eri paikkakunnilta. Tänä vuonna viikon erikoisteemana on mediakasvatus.


Museobarometri 2014
Suomen museoliitto teki syksyllä 2014 museobarometrin, jolla kartoitettiin jäsenmuseoiden odotuksia talouden ja toiminnan suhteen vuosille 2015-2016.


Museot mukana kirjamessuilla
Syksy tuo tullessaan myös vuosittaiset kirjamessut! Lokakuussa kirjallisuuden ystäviä hemmotellaan sekä Turun että Helsingin kirjamessuilla. Museoväen iloksi näiden kirjallisuuden kulttuuritapahtumien näytteilleasettajien joukossa on mukana myös museoita.


Rakennerahastojen uusi ohjelmakausi käynnistynyt
Rakennerahastojen uusi ohjelmakausi on käynnistynyt ja ensimmäiset hankehaut ovat käynnissä. Ohjelmakauden tavoitteita ja toimenpiteitä kuvataan ohjelma-asiakirjassa Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020.


Ilmoitustilaa tarjolla MuseoTalvi-lehteen
Nyt on aika varata ilmoitustilaa MuseoTalvi-lehdestä, joka ilmestyy 21.11.2014. Lehden teemana on osallistava museo.


Kysyttävää Museokortista? Osallistu webinaariin!
Suomen museoliiton hallitus päätti 12.9.2014 pitämässään kokouksessa perustaa Museokortti-järjestelmän ja siirtyä Museokortin suunnittelusta toteutusvaiheeseen. Museoliitto järjestää kaksi webinaaria, joissa keskustellaan Museokortista museoalan kesken.


Janne Vilkunan merkkipäivän kunniaksi perustettu juhlasivusto
Jyväskylän yliopiston museologian professori, yliopiston tiedemuseon johtaja Janne Vilkuna täytti 8.8.2014 60 vuotta.


Museot mukana Suomi 100 -juhlissa teemalla Yhteinen perintömme
Suomen itsenäistymisestä tulee kuluneeksi sata vuotta vuonna 2017. Juhlavuoden pääteemaksi on valittu Yhdessä. Myös museot osallistuvat näkyvästi juhlintaan.


Budjettiesitys ei lupaa hyvää museoille
Valtioneuvoston 15.9.2014 julkaisema budjettiesitys kiristää museoiden taloutta entisestään. Valtionvarainministeriön aiemmin julkistama ehdotus oli museoiden näkökulmasta hiukan lupaavampi. Nyt museoiden perusrahoituksen leikkauksia on kuitenkin lisätty reilulla puolella miljoonalla eurolla.


Kiinteistömenot ja ilmaisten kävijöiden määrä kasvussa
Museoviraston viime viikolla julkaisema Museotilasto 2013 nostaa esiin monia huolestuttavia piirteitä museoiden kehityksessä, mutta myös muutamia positiivisia signaaleja.


Museo 2015 -hankkeessa uusi suunnittelija
FM Sampsa Heinonen on aloittanut suunnittelijana Museo 2015 -hankkeessa.


Seppo Honkanen opintovapaalle, viestintäpäällikön tehtäviä hoitaa Tuuli Rajavuori


Yhdellä Museokortilla kaikkiin Suomen museoihin jo ensi vuonna
Hollannissa myydään miljoona Museokorttia vuodessa. Suomen museot ottavat käyttöön valtakunnallisen Museokortin — yhteisen pääsylipun — vuonna 2015.


Ylen Elävän arkiston sisältöjä voi nyt käyttää museoiden verkkosivuilla
Museot pääsevät hyödyntämään Ylen arkistosisältöjä omilla sivuillaan.


Hae European Museum Academyn museopalkintoja!
European Museum Academyn (EMA) vuoden 2015 Micheletti -palkinto sekä The Children in Museums -palkinto ovat nyt haettavissa. Osallistu rohkeasti eurooppalaiseen museokilpailuun!


Vielä ehtii ilmoittautua Mennään museoon -viikolle!
Mennään museoon -viikkoa vietetään kuudetta kertaa 7.-10.10.2014. Tänä vuonna viikon erityisteemana on mediakasvatus. Teema liittyy Museoliiton koordinoimaan Linkki - museot mediakasvattajiksi -hankkeeseen. Museot voivat ottaa teeman huomioon viikon ohjelmassa, mutta osallistua voi hyvin myös toiminnalla, joka ei liity mediakasvatukseen.


Opetushallituksen uusi ohjeistus mahdollistaa entistä useamman koulun museoretken
Opetushallitus ja Kilpailu- ja kuluttajavirasto ovat uudistaneet ohjeistustaan markkinoinnista ja sponsoroinnista kouluissa ja oppilaitoksissa. Päivitetyt ohjeet koskevat myös yhteistyötä järjestöjen ja yhteisöjen kanssa. Ohjeistuksessa tarkennetaan myös, miten kouluretkiin mahdollisesti tarvittavat varat kerätään.


Museoliitossa uusi yhteistyökoordinaattori
Museoliiton yhteistyökoordinaattoriksi on valittu FM, ylioppilasmerkonomi Larissa Raudas.


Valtionosuuksiin esitetään huomattavaa leikkausta


Valtionvarainministeriö leikkaa museoiden perusrahoitusta


Oman edun tavoittelu heikentää yhteistä tulosta


Oman edun tavoittelu heikentää yhteistä tulosta


Syyskuun ICOM:n kansainvälisen näyttelyvaihtokomitean konferenssin puhujat julkaistu


Museot.fi uudistus myös kuuluu
Uudistuneet Museot.fi -sivut avattiin 23.6.2014.


Museot.fi opastaa museoihin


Säästöt vievät museoita ahdinkoon Englannissa
Museoiden julkinen rahoitus Englannissa on vähentynyt. Leikkaukset kohdentuvat erityisesti henkilöstön ja muun toiminnan kehittämiseen.


Museoiden kävijämäärä kasvaa edelleen


Museo 2015 -hanke etenee
Museo2015 -hanke tapasi äskettäin valitun järjestelmätoimittajansa zetcomin kesäkuun alussa Helsingissä. Pilottipäivät polkaisivat vihdoin käyntiin hankkeen uuden vaiheen. Nyt hankkeessa keskitytään uuden kokoelmahallintajärjestelmän pilotointiin ja lopulta käyttöönottoon. Hankkeessa suunnitellaan modernia järjestelmää, jolla suomalaiset museot pitävät kokoelmansa järjestyksessä ja hallinnoivat kohteille tehtäviä toimenpiteitä.


Ensimmäiset Museoalan johtajakoulutusohjelman suorittaneet valmistuivat
Management Institute of Finland, MIF ja Suomen museoliitto järjestivät kaksi vuotta kestäneen museoalan johtajille suunnatun koulutusohjelman. Ensimmäinen 23 opiskelijan vuosikurssi valmistui juhannusviikolla. Yritysjohtamisen erikoisammattitutkintoon (YJEAT) johtavien opintojen tavoitteena on kehittää omaa johtajuutta ja museon toimintatapoja.


Tervetuloa ostoksille Museoliiton uudistettuun verkkokauppaan!
Museoliiton myyntituotteiden verkkokauppa on uudistunut. Osa tuotteista on myös saanut uuden, edullisemman hinnan.


Museoiden mediakasvatusta kehitetään syksyn työpajoissa
Linkki - museot mediakasvattajiksi -hanke ja MobiiliMetkaa Museossa - iloa ja oppimista mediavälineiden avulla -hanke yhdistävät voimansa syksyn työpajoissa. Luvassa on kolme kaksipäiväistä kokonaisuutta Helsingissä, Jyväskylässä ja Rovaniemellä.


Muistathan Mennään museoon! -viikon
Koululaisten ja opiskelijoiden Mennään museoon -viikkoa vietetään kuudetta kertaa 7.-10.10.2014. Tervetuloa mukaan ideoimaan ohjelmaa!


Uusi kulttuurimatkailustrategia julkaistu
Matkailun edistämiskeskus on toimittanut kulttuurimatkailun kehittämisstrategian, joka ulottuu vuoteen 2018. Sen laatimiseen on osallistunut laaja asiantuntijapiiri sekä kulttuurin että matkailun sektoreilta.


Kerro näkemyksesi kulttuuriperinnöstä!
Suomi valmistelee parhaillaan Faron sopimuksen ratifiointia. Kulttuuriperinnön yhteiskunnallista merkitystä käsittelevä sopimus korostaa kansalaisten oikeuksia monimuotoiseen kulttuuriperintöön arkielämässä ja velvollisuuksia siitä huolehtimiseen. Museovirasto ja Suomen Kotiseutuliitto keräävät kansalaisten näkemyksiä sopimuksen valmistelua varten.


Museot innostuivat saksalaiskaupan kampanjasta: vastauksena grillaava museomaisteri


Kokemuksia Museoviikolta
Museoviikkoa vietettiin 91 museossa 12.-18.5.2014. Museoviikon, Museoiden yön ja Kansainvälisen museopäivän tarkoituksena on tavoittaa uusia kävijöitä ja kehittää paikallistunnetta. Tänä vuonna museoiden yö oli lauantaina 17.5. ja Kansainvälinen museopäivä 18.5. osui sunnuntaille. Sopivat päivät innostivat museoyleisön liikkeelle. ICOMin teema museopäivälle oli Museum collections make connections. Suomessa teemana oli Kokoelmien ihmeet.


Guggenheim Helsinki -museon arkkitehtuurikilpailu käynnistyi


Museokortille vahva kannatus Museoliiton vuosikokouksessa
Suomen museoliiton 91. vuosikokous järjestettiin 22.5.2014 Savonlinnasalissa. Kokouksessa Museoliiton hallitus esitteli Museokortti-hankkeen, jonka kannatuksesta järjestettiin suuntaa-antava äänestys.


Tutkimukset: Jos käyt museossa, elät onnellisempana pidempään
Tutkimusten mukaan kulttuuriharrastukset antavat enemmän lisävuosia elämään kuin liikunta. Lisäksi kulttuuriaktiivien elinvuodet ovat onnellisempia. "Kolesterolin alentamiseen satsataan valtavasti, vaikka kulttuuriharrastuksilla olisi yhtä suuri vaikutus terveyteen", pohtii neurologian dosentti Markku T. Hyyppä.


Tule mukaan järjestämään Mennään museoon -viikkoa!
Koululaisten ja opiskelijoiden Museoviikko järjestetään tänä vuonna 7.-10.10.2014. Tänä vuonna viikon erityisteemana on mediakasvatus. Teema liittyy Museoliiton koordinoimaan Linkki - museot mediakasvattajiksi -hankkeeseen. Museot voivat ottaa teeman huomioon viikon ohjelmassa, mutta osallistua voi hyvin myös toiminnalla, joka ei liity mediakasvatukseen.


I Love Museums -tuoteperhe laajenee korvakuulokkeilla
Museoliitto laajentaa suosittujen I Love Museums -tuotteiden valikoimaa. Uusin museokauppatuote on korvakuulokkeet ääniopasteiden ja muiden äänitteiden kuunteluun.


Forssan museosta Vuoden museo — museoiden parhaimmistoa palkittiin Museogaalassa
Vuoden museo -palkinnot jaettiin ensimmäistä kertaa. Palkinnot ojensi voittajille valtioneuvos Riitta Uosukainen Olavinlinnan Museogaalassa.


Museoliiton mitalit jaettiin Etelä-Savon museotoiminnan puolesta toimineille
Suomen museoliiton hallitus on myöntänyt Kauko Räsäsen suunnitteleman Suomen museoliiton 50-vuotisjuhlamitalin kuudelle henkilöille tai yhteisölle museotyön hyväksi tehdystä työstä sekä museoalalla saavutetuista ansioista. Mitalit luovutettiin Valtakunnallisilla museopäivillä Savonlinnassa 21.5.2014.


Valtakunnalliset museopäivät kokoavat museoalan ammattilaiset Savonlinnaan


NEMO:n konferenssijulkaisu käsittelee museoita digitaalisessa maailmassa
NEMO:n vuosikonferenssin 2013 esitelmät on koottu verkkojulkaisuun, jonka teemana on ajankohtaisia teemasta digitaalistuvassa maailmassa. Esiin otettiin myös museoiden rooli aktiivisen kansalaisuuden kehittämisessä. Lisäksi raportissa luodaan katsaus EU:n kulttuuristrategiaan.


HY:n uusi museologian yliopistonlehtori esittäytyy
Helsingin yliopiston museologian oppiaineen yliopistonlehtorina on aloittanut huhtikuun alussa tohtori Suzie Thomas. Hän vieraili Museoliitossa kertomassa museologian opetuksesta ja suunnitelmista sen kehittämiseksi.


Museoviikkoa vietetään 80 museossa 12.-18. toukokuuta
Museoviikkoa vietetään ainakin 80 museossa ympäri Suomen 12.—18. toukokuuta. Museoiden yö on lauantaina 17. toukokuuta ja kansainvälinen museopäivä sunnuntaina 18. toukokuuta.


Opaskirja museoiden ja luovien alojen yritysten yhteistyöhön
Pohjois-Irlannin museoneuvosto on julkaissut opaskirjasia, jossa kannustetaan museoita yhteistyöhön luovan alan yrittäjien kanssa.


Muutoksia Museot kulttuurimatkailun kärkeen -hanketiimissä
Museoliiton ja Matkailun edistämiskeskuksen yhteisessä Museot kulttuurimatkailun kärkeen -hankkeessa on aloittanut uusi työntekijä hankeassistentti Salla Hänninen. Projektikoordinaattorina Leena Tornbergin sijaisena työskentelee Elina Björkqvist.


Vuoden museo palkitaan Olavinlinnassa järjestettävässä Museogaalassa
Vuoden museo -kiertopalkinto on kuvanveistäjä Pekka Kauhasen pronssinen Esko-veistos.


Sirkushevoset sairastaa -hanke on vuoden museopedagoginen teko 2014
Suomen museopedagoginen yhdistys Pedaali ry on myöntänyt Vuoden museopedagoginen teko -palkinnon Sirkushevoset sairastaa - Pedagoginen konservointihanke -projektille. Sirkushevoset sairastaa on Keravan taidemuseon ja Metropolia Ammattikorkeakoulun esinekonservointilinjan pedagoginen hanke julkisten veistosten konservoinnista. Hankkeen yhteistyökumppanina toimii Keravan Kaupunkitekniikka -liikelaitoksen kaupunkiympäristöyksikkö.


Kannustavuusmittariston käyttöönotto siirtyy
Opetus- ja kulttuuriministeriön valmistelema uudistus, jonka mukaan osa museoiden valtionosuuksista maksetaan kannustavuusmittariston tuloksen perusteella, siirtyy vähintään vuodella eteenpäin. Ministeriö jatkaa mittariston valmistelua saadun palautteen ja koetulosten perusteella.


TrendsWatch kertoo museomaailman tulevaisuuden trendit
Center for the Future of Museums on julkaissut vuosittaisen katsauksen museomaailman tulevaisuuteen. Vuonna 2014 trendejä ovat sosiaalinen yrittäjyys, moniaistiset kokemukset, big data, yksityisyys, sharing economy eli "jakamistalous" sekä robotit.


Vuoden museo -kiertopalkinnoksi Pekka Kauhasen veistos Esko
Suomen museoliiton ja ICOM Suomen komitean Vuoden museo -palkinto myönnetään ensimmäisen kerran Museopäivillä Savonlinnassa. Palkinnon jakaa valtioneuvos Riitta Uosukainen.


Mobius-ohjelman osallistujat valmiina liikkumaan
MOBIUS-liikkuvuusohjelman ensimmäiset osallistujat kokoontuivat Museoliittoon valmistautumaan pian alkavia vaihtojaksoja varten.


Museoviikon teemana on kokoelmien ihmeet
Museoviikkoa vietetään 12.-18.5.2014. Vielä ehtii ilmoittautua mukaan! Museot voivat esimerkiksi tarjota ilmaisen sisäänpääsyyn tai Kokoelmien ihmeet -teemaan liittyviä tapahtumia.


Ensimmäiset viestinnän koulutuspolun opiskelijat valmistuivat
Museoliiton ensimmäinen koulutuspolku järjestettiin viestinnän teemalla. Koulutuspolkuun kuului viisi erillisistä moduulia noin vuoden aikana. Opintopolkuja suunnitellaan myös tuleville vuosille ja niiden kehittämiseksi palautetta kerättiin kokonaisuuden suorittaneilta.


Laskuri paljastaa, kauanko Museopäivien alkamista pitää vielä odottaa
Taakse ovat jääneet ne ajat, jolloin piti vaivata laskupäätään selvittääkseen kauanko Museopäivien alkamista pitää vielä odottaa. ATK:ta hyödyntävä elektronisten sähköaivojen laskelma paljastaa jäljellä olevan odotusajan pituuden.


Muista päivittää näyttelykalenteri!
Suomen museoliitto ylläpitää näyttelykalenteria jäsenmuseoidensa ajankohtaisista näyttelyistä ja tapahtumista osoitteessa www.museot.fi/nayttelykalenteri Kesänäyttelyiden ja -tapahtumien lähestyessä aiemmin syötettyjä tietoja kannattaa tarkentaa, lisätä ja päivittää.


OKM: Saavutettavuus ja moninaisuus otettava huomioon taide- ja kulttuuripalveluissa
Opetus- ja kulttuuriministeriön Taiteen ja kulttuurin saavutettavuus -työryhmä esittää loppuraportissaan kaikkiaan 56 toimenpidettä oman kielen ja kulttuurin ylläpitämisen ja kehittämisen sekä taiteen ja kulttuurin saavutettavuuden ja moninaisuuden edistämiseksi.


Veikkauksen edunvälittäjät: Hyviä päätöksiä kehysriihessä
Veikkauksen edunvälittäjäverkoston puheenjohtaja Olli Joensuu kiittää hallitusta veikkausvoittovaroja koskevista viisaista kehysriihipäätöksistä. "Veronkorotukset eivät onneksi kohdistuneet arpajaisveroon. Valtion kassaan menee jo tällä hetkellä liian suuri määrä Veikkauksen tuotosta arpajaisveron muodossa. Suomalainen rahapelimalli on juuri sen vuoksi kansalaisten kannattama ja laajasti hyväksymä, että pelieurot kulkeutuvat edunvälittäjien kautta hyviin kohteisiin."


Museoiden taloudellinen vaikuttavuus -tukimus on käännetty englanniksi
Economic impact of museums -julkaisua voi selata näppäränä näköisversiona tai ladata sen omalle koneelle pdf-versiona. Se sopii kansainväliseen levitykseen.


Kuinka museot voivat osallistua eurooppalaiseen aikuiskoulutusyhteistyöhön?
ERASMUS+ Aikuiskoulutus tarjoaa museoille mahdollisuuksia kansainvälistymiseen liikkuvuuksien ja kumppanuushankkeiden kautta.


Varaa ilmoitustilaa MuseoKesä-lehden näyttelyliitteeseen!
Kutsumme kaikkia Suomen museoliiton jäsenmuseoita ilmoittamaan näyttelyistään ja tapahtumistaan MuseoKesä-lehden näyttelyliitteeseen 25.3.2014 mennessä.


Museoihmeistä pääsee nyt kertomaan — ohjeet
Museoille on tarjolla helppo mahdollisuus kertoa poikkeuksellisista esineistään tai museoon liittyvistä jännittävistä tarinoista.


Kulttuuriorganisaatiot: Museot vapautettava kiinteistöverosta ja julkisten kiinteistöyhtiöiden tuottotavoitteista
Kiinteistömenojen kasvu kurjistaa yleishyödyllisten organisaatioiden toimintaedellytyksiä. Menoja ei saa lisätä hallinnollisilla päätöksillä, vaatii Veikkauksen edunvälittäjät -verkosto.


Museot kulttuurimatkailun kärkeen -hankkeessa uusi työntekijä
Museot kulttuurimatkailun kärkeen -hankkeen hankeassistentiksi on valittu FM Elina Björkqvist.


Museoviikko 2014: Kokoelmien ihmeet
Museoviikkoa vietetään 12.-18. toukokuuta. Teemana on Kokoelmien ihmeet. Kokoelmien ihmeet voivat olla ICOMin kansainvälisen teeman mukaisesti yhdistäviä. Ne voivat myös innostaa tarinan kertomiseen ja kokemuksien jakamiseen. Tule mukaan järjestämään Museoviikon ohjelmaa!


Uusi tutkimus: Hyvinvointia kulttuuri- ja liikuntapalveluista
Kulttuuri- ja liikuntapalvelut koetaan tärkeiksi, ne ovat haluttuja ja niitä käytetään runsaasti. Palvelujen arvioidaan ylläpitävän ja edistävän kansalaisten kaikinpuolista hyvinvointia ja ehkäisevän sosiaalisia ongelmia. Niiden keskittäminen, rajalliset käyttöajat sekä hintojen korotukset heikentävät kuitenkin palvelujen laajapohjaista käyttöä, todetaan Jyväskylän yliopiston tutkimuksessa, jonka rahoitti Kunnallisalan kehittämissäätiö.


Pienryhmäkoulutuksissa tutustutaan Seinätön museo -opasteisiin
Koskaan aikaisemmin museot eivät ole päässeet yhtä lähelle kävijöitä — heidän taskuihinsa. Seinätön museo -opasteet toimivat kaikilla älypuhelimilla ja tableteilla ilman erillisten sovellusten lataamista.


Museoiden luettelointiohje julkaistu
Museoiden luettelointiohjeen noudattaminen edistää kokoelmien saavutettavuutta, näkyvyyttä ja käytettävyyttä. Se myös auttaa tietojen siirtämistä Finna-palveluun.


Hae museo- ja taidealan MOBIUS-liikkuvuusohjelmaan New Yorkiin!
Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutti ja Suomen Lontoon instituutti ovat aloittaneet kolmivuotisen taide-, museo- ja arkistoalan ammattilaisille kohdennetun liikkuvuusohjelman. MOBIUS-ohjelma mahdollistaa suomalaisille asiantuntijoille työskentelyjaksoja yhdysvaltalaisissa, brittiläisissä ja irlantilaisissa instituutiossa, ja vastaavasti ulkomaisille asiantuntijoille mahdollisuuden vierailla suomalaisissa museoissa ja muissa taideorganisaatioissa.


Suomalaista rahapelimonopolia vahvistetaan
Talouspoliittinen ministerivaliokunta linjasi kokouksessaan tiistaina 25. helmikuuta toimenpiteitä rahapelimonopolin vahvistamiseksi. Tarkoituksena on turvata suomalaisille laillisille rahapeliyhtiöille mahdollisuudet kehittää vastuullisesti toimintaansa, jotta niiden pelitarjonta uudistuu ja pysyy kiinnostavana voimakkaasti muuttuvassa ja digitalisoituvassa toimintaympäristössä.


Miljoona euroa kulttuuriperinnön digitointihankkeisiin
Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt miljoonaa euroa kulttuuriperinnön digitointihankkeisiin, jotka työllistävät nuoria. Hankkeissa digitoidaan kulttuuriperintöaineistoja ja tuodaan niitä saataville kirjastojen, arkistojen ja museoiden yhteisen Finna-asiakasliittymän kautta.


Ensimmäiset MOBIUS-hankkeen osallistujat lähdössä vaihtoon
Ensimmäiset osallistujat Suomen Lontoon instituutin ja Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutin organisoimaan museo-, arkisto- ja taidealan ammattilaisten kansainväliseen liikkuvuushankkeeseen on valittu. MOBIUS - Fellowship for Visual Arts, Museums and Archives Professionals on kolmivuotinen hanke, joka edistää suomalaisten taidealan ja muistiorganisaatioiden ammattilaisten liikkuvuutta.


Museoiden julkaisuvaihtolistoja päivitetty
Museoliiton jäsenmuseot voivat liittyä julkaisuvaihtorenkaisiin, joihin kuuluvat museot ovat sitoutuneet toimittamaan julkaisunsa vaihtokappaleina toisilleen. Listoja on päivitetty, joten toivomme julkaisuvaihtoon osallistuvia museoita tulostamaan uudet postituslistat.


Ehdotus lastenkulttuuripoliittiseksi ohjelmaksi valmistunut
Vuosille 2014-2018 laaditun lastenkulttuuripoliittisen ohjelman tavoitteena on saada taide ja kulttuuri nykyistä tasavertaisemmin lasten ulottuville, omaksuttavaksi ja osallistuttavaksi.


I love museums -tuotteet museokauppoihin
Varmista, että miljoona uutta asiakasta löytävät museokaupastanne sopivan I love Museums -tuotteen, jolla voi tunnustaa rakkautensa museoihin.


Sagalundin museosta lastenkulttuurikeskus
Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki on myöntänyt yhteensä 1 308 000 euroa avustuksia 15 lastenkulttuurikeskukselle ympäri Suomea. Avustusta myönnettiin myös Sagalundin museolle.


Museo 2015 -hankkeen uusi projektipäällikkö
Museo 2015 -hankkeen projektipäälliköksi on valittu FM, konservaattori (AMK) Eero Ehanti.


Kulttuuriorganisaatiot kriittisiä kannustavuusmittaristolle
Noin 100 museon, teatterin ja orkesterin edustajaa kokoontui opetus- ja kulttuuriministeriöön 12.2.2014 kuulemistilaisuuteen, jossa OKM valtiosihteeri Jarmo Lindénin johdolla halusi palautetta tekeillä olevasta valtionosuusuudistuksesta. Kulttuuriorganisaatiot olivat tyytyväisiä valmistelun avoimuuteen, mutta valmistelun tulosta arvioitiin erittäin kriittisesti.


Propagandaprojektin voittoon kiri Aineen taidemuseo, Sinebrychoffille hopeaa


Kannustavuusmittaristokokeilun tulokset julkaistu
Opetus- ja kulttuuriministeriö on julkaissut ensimmäiset tulokset suunnitteilla olevan kannustavuusmittariston toiminnasta ja vaikutuksista museoiden valtionosuuteen.


Työsuojelurahaston hanke-esittelyt: taiteesta työhyvinvointia
Nykytaidetta vanhuspalvelun kotihoidon työntekijöille, improvisaatioteatterikoulutusta organisaation kehittäjille ja työelämätutkimukseen pohjautuva teatteriesitys. Miten taidetta voidaan hyödyntää työhyvinvoinnin lisäämisessä?


Seinätön museo 2.0 -mobiiliopasteet pian tarjolla kaikille jäsenmuseoillemme
Museot pääsevät pian rakentamaan helppokäyttöisiä, edullisia mobiiliopasteita, jotka toimivat kaikilla älypuhelimilla käyttöjärjestelmästä riippumatta.


Raati valitsi neljä museota jatkoon tavoittelemaan Vuoden museo -palkintoa


Raati valitsi neljä museota jatkoon tavoittelemaan Vuoden museo -palkintoa


Uusia museoita tekijänoikeuden rajoituksen piiriin
Valtioneuvostossa on hyväksytty tekijänoikeusasetuksen muutos, jolla tekijänoikeuden rajoitus laajennettiin kattamaan myös yliopistojen museot, valtionosuuden edellytykset täyttävät museot sekä uusi Kansallisgalleria.


Luova Eurooppa -ohjelman lanseeraus ja hakemustyöpajat
EU:n Luova Eurooppa -ohjelman lanseeraustilaisuus keräsi lähes 300 osallistujaa Mediakeskus Lumeen. Vuoteen 2020 saakka kestävä Luova Eurooppa yhdistää entiset Kulttuuri- ja Media-ohjelmat. Museoalalle olennainen Kulttuuri-alaohjelma kuitenkin tunnetaan edelleen tutulla nimellään ja neuvontaa antavana viranomaisena jatkaa CIMOssa toimiva yhteyspiste.


Taloudellinen vaikuttavuus -tutkimus saatavilla myös painettuna
Museoiden positiiviset talousvaikutukset ovat saaneet kiitettävän paljon huomiota Vaasan yliopiston tutkimuksen ansiosta. Tutkimusraportteja saa nyt myös laadukkaasti painettuina 63-sivuisina paperiversioina.


Linkki - museot mediakasvattajiksi -hanke käynnistynyt
Suomen museoliitto toteuttaa yhdessä Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran kanssa museoihin ja mediakasvatukseen liittyvän, kaksivuotisen opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittaman hankkeen.


Iso-Britannian kulttuurirahoitus keskittyy Lontooseen
Museums Journalin joulukuun 2013 numerossa tutkitaan yhteiskunnan maksamien kulttuuriavustusten jakautumista Lontoon ja maan muiden alueiden välillä.


Uusi museoiden luettelointiohje tutuksi -koulutukset
Museoiden luettelointiohje on museoiden yhteinen luettelointityökalu ja se soveltuu erilaisten aineistojen luettelointiin kaikissa museoissa. Luettelointiohje julkaistaan 27.2.2014. Museo 2015 -hanke järjestää yhteistyössä Museoliiton kanssa vuoden 2014 aikana maksuttomia koulutuksia, joissa opastetaan uuden luettelointiohjeen käyttöönotossa.

2013


Tietopäivä videoitiin: puheenvuorot ovat kuunneltavissa
Kansallismuseossa järjestetyn Suomen museoliiton Tietopäivän puheenvuorot videoitiin. Ne voi katsoa, ja etenkin kuunnella, myös jälkikäteen.


Museoviikko 2014: Museum collections make connections
Museoviikkoa vietetään 12.-18.5.2014. Kansainvälistä museopäivä on sunnuntai 18.5.2014. Varaathan päivät kalenteriin jo nyt!


Luova Eurooppa -ohjelman hakuajat
Vuonna 2014 käynnistyvä Luova Eurooppa -ohjelma korvaa EU:n nykyiset Kulttuuri-, Media- ja Media Mundus -ohjelmat. Luovan Euroopan ensimmäiset haut on nyt avattu. Ohjelma sopii hyvin muun muassa museoiden kansainvälisten hankkeiden rahoittamiseen.


Tutkimustulos: Museot ovat yllättävän hyviä sijoituksia
Museot kasvattavat lähialueidensa taloutta sadoilla miljoonilla euroilla vuodessa, todistaa laajin suomalaisten museoiden talousvaikutuksista tehty tutkimus.


Erasmus+ -ohjelmasta tukea kansainvälistymiseen
Koulutuksen ja nuorison EU-ohjelmien uusi ohjelmakausi alkaa vuoden 2014 alussa. Erasmus+ yhdistää elinikäisen oppimisen alaohjelmat, nuoriso-ohjelman sekä urheilun saman otsikon alle. Vanhat tutut nimet kuten Grundtvig, Comenius, Leonardo da Vinci ja Youth in Action kuitenkin säilyvät alaohjelmien käytössä.


Muista hakea museopalkintoja vuoden loppuun mennessä!
Vuoden museo -palkinto jaetaan vuonna 2014 ensimmäisen kerran. Palkinto myönnetään museolle, joka on edistänyt museoalan tai museotoiminnan näkyvyyttä tai vaikuttavuutta tai museon toiminta on tuonut erilaisia ideoita ja ajatuksia museoalalle. Vuoden museopalkintoa voi hakea museo itse tai joku muu voi tehdä esityksen palkinnon saajaksi.


Museoalan ammattiliiton seminaarissa puhuttiin rahasta
Museoiden talouteen liittyvät kysymykset ovat aina tärkeitä, mutta viime aikoina valtion- ja kuntatalouden kiristyessä aihe ollut erityisen ajankohtainen. Kun rahoitus vähenee, "good spirit" on koetuksella. Vaikka museoiden tarjoamia kulttuuripalveluja tarvitaan ja arvostetaan, saattaa työn ilo kärsiä. Museotaloutta ja museoammattilaisia käsiteltiin Museoalan ammattiliiton 22.11. järjestämässä seminaarissa "Rahat ja henki".


CREA.M-hankkeen mentorointikirjanen julkaistu
Museoliitto on kehittänyt yhdessä seitsemän eurooppalaisen kumppanin kanssa kulttuurialalle suunnatun mentorointiohjelman osana CREA.M-hanketta. Hankkeen päättyessä mentorointiohjelman työkalut on julkaistu sähköisenä kirjasena. Englanninkielistä kirjasta voi tilata myös painettuna.


Euroopan parlamentti hyväksyi Luova Eurooppa -ohjelman
Euroopan parlamentti hyväksyi 19.11. Luova Eurooppa -ohjelman, joka tuo lisää tukea eurooppalaiselle kulttuurille ja av-alalle. Ohjelman talousarvio seuraavalle seitsemälle vuodelle on 1,46 miljardia euroa, eli 9% nykyistä enemmän. Kulttuuri-alaohjelman kaikki ensimmäiset haut avataan todennäköisesti ehdollisina joulukuussa ja ne päättyvät maaliskuun 2014 alussa.


EU lopetti Suomen rahapelijärjestelmästä nostetun rikkomuskanteen käsittelyn
Museoiden ja muiden Veikkauksen edunsaajien edustajat ovat tyytyväisiä päätökseen, joka tukee kansalaisyhteiskunnan ylläpitoa ja kehittämistä.


Suomen ja Venäjän museoliitot vahvistavat yhteistyötään


Dosentti Marja-Liisa Rönkön juhlaseminaarissa määriteltiin lempimuseo
Helsingin yliopiston museologian oppiaineen museonlehtori dosentti Marja-Liisa Rönkön eläkkeelle jäämisen yhteydessä Helsingin yliopistomuseossa Arppeanumissa järjestettiin juhlaseminaari "Lempimuseoni". Tilaisuuteen oli kutsuttu Marja-Liisan urallaan kohtaamia ihmisiä, jotka määrittelivät, minkälainen on heidän lempimuseonsa.


Kerro meille ehdotuksesi Museot.fi:n uudistamiseksi


Ensimmäiset museopalkinnot haettavana
Suomen museoliitto ja ICOM Suomen komitea jakavat vuosittain kaksi museoalan tunnustuspalkintoa: Vuoden museo -palkinnon ja vuorovuosittain jaettavan Vuoden museojulkaisu- ja Vuoden museoviestintäteko -palkinnon. Lisäksi palkintolautakunta voi halutessaan jakaa Vuoden erikoispalkinnon. Palkinnot jaetaan ensimmäisen kerran vuoden 2014 Museopäivillä, jotka järjestetään Savonlinnassa 21.-23.5.2014. Vuosittain jaettavat palkinnot myönnetään hakemuksen perusteella. Vuoden erikoispalkinnosta palkintolautakunta tekee itsenäisen päätöksen.


Kymmenet museojoukkueet heittäytyivät kokeilemaan uudenlaista verkkokampanjointia
Propagandaprojektin paras suoritus valitaan Facebook-äänestyksen perusteella.


De första priserna för museibranschen kan nu sökas
Finlands museiförbund och ICOM Finska nationella kommittén delar årligen ut två priser i museibranschen: Priset Årets museum, och priserna Årets museipublikation och Årets kommunikationsgärning inom museibranschen, som delas ut turvis vartannat år. Dessutom kan prisnämnden efter eget övervägande utdela Årets specialpris. Priserna delas ut för första gången på Museidagarna 2014, som ordnas i Nyslott 21-23.5.2014. De årliga priserna beviljas på ansökan. Om Årets specialpris fattar prisnämnden självständigt beslut.


Museoiden säästöt Iso-Britanniassa kohdistuneet erityisesti lapsiin ja saavutettavuuteen
Museums Journal -lehden lokakuun 2013 numerossa käsitellään tutkimusta, jossa on selvitetty museoihin kohdistuneiden säästöjen vaikutusta museoihin. Vaikka Iso-Britannian taloustilanne on viime aikoina kehittynyt ainakin lievästi positiiviseen suuntaan, museoiden talous ei ole kohentunut samassa tahdissa. Viime vuosien taloustilanne on vaikuttunut erityisesti museoiden pedagogiseen toimintaan ja saavutettavuuteen.


Kokemuksia ja palautetta Mennään museoon! -viikolta
Koululaisten ja opiskelijoiden museoviikkoa vietettiin viidennen kerran 8.-11.10.2013. Viikon viettoon osallistui yli 50 museota eri paikkakunnilla. Koululaisille ja opiskelijoille oli tarjolla teemaopastuksia, työpajoja ja erilaisia pelejä sekä taidetta katsomalla, kokemalla ja tekemällä. Useisiin museoihin oli koululaisille ja opiskelijoille vapaa pääsy. Viikon jälkeen Museoliitto keräsi palautetta ja vinkkejä tapahtumaan osallistuneilta museoilta.


Museobarometri 2013
Suomen museoliitto teki kuluvana syksynä jäsenistölleen kartoituksen museoiden talouden ja toiminnan odotuksista vuosille 2014-2015. Kyselyyn vastasi 70 museota. Lue, mitä museot odottavat tulevaisuudelta!


Propagandaprojektiin osallistuneiden kesken arvottiin viisi Ipadia
Propagandaprojektin yleisöäänestys on käynnissä Facebookissa.


Arkistojen, kirjastojen ja museoiden yhteinen hakukone Finna julkistettu
Lokakuussa avattu Finna-käyttöliittymä tarjoaa pääsyn kymmenien arkistojen, kirjastojen ja museoiden digitaalisiin aineistoihin ja palveluihin. Finnasta voi muun muassa etsiä tietoa kirjastojen ja arkistojen kokoelmista, katsella kuvia museoesineistä ja taideteoksista sekä ladata asiakirjoja ja vanhoja kirjoja. Museoilla on Finnassa myös oma museonäkymä Museoiden Finna.


Museopäivien puheenvuorot koottu Juliukseen
Suomen museoliitto juhli 90-vuotista taivaltaan Kouvolassa järjestetyillä Museopäivillä. Museopäivät-Julius on postitettu jäsenmuseoille ja Museopäivien osallistujille. Lehteä voi lukea myös näköisversiona verkossa.


Lähde ammattilaisvaihtoon Yhdysvaltoihin, Britanniaan tai Irlantiin!


Museums in Short -museovideokilpailun satoa verkossa
Museoliiton propagandaprojektin merkeissä monet suomalaiset museot innostuivat esittelemään toimintaansa lyhyinä videoina. Kansainvälisiä museovideoita on koottu Museums in Short -kilpailun verkkosivuille.


Pakistaniin perustettiin museoliitto
Pakistaniin perustettiin museoliitto 3.10.2013. Liiton perustamisessa Suomen museoliitolla oli vahva osuus muun muassa liiton toiminta-ajatuksen ja toimintamallin rakentamisessa.


Museoliiton kirjamessukuulumisia Turusta
Suomen museoliitto osallistui Turun Kirjamessuille 4.-6.10.2013. Osastoa isännöivät tänä vuonna Forum Marinum ja Rauman Merimuseo.


Veikkauksen edunvälittäjäverkoston puheenjohtajaksi Olli Joensuu, Kimmo Levästä varapuheenjohtaja


Suomen museohistoria lyhyenä ja ytimekkäänä näköisversiona
Turun akatemian kokoelmat alkoivat muodostua jo 1600-luvun puolivälissä. Nykyään Suomessa toimii noin tuhat museota. Suomalaisten museoiden historiaa voi selata nyt näppäränä näköisversiona.


Museoliitto mukana Turun kirjamessuilla 4.-6.10.2013
Turun kansainväliset Kirjamessut järjestetään yhdessä Turun Ruoka- ja Viinimessujen, Tiedemessujen sekä Levymessujen kanssa 4.-6.10.2013. Suomen museoliitto on mukana kirjamessuilla Kirjamessujen päätoimikunnan jäsenenä. Osastoa isännöivät tänä vuonna Forum Marinum ja Rauman merimuseo.


Aika päivittää Museoliiton näyttelykalenteri!
Suomen museoliitto ylläpitää Näyttelykalenteria jäsenmuseoidensa ajankohtaisista näyttelyistä ja tapahtumista osoitteessa www.museot.fi/nayttelykalenteri Vuosittain kalenterista löytyy satoja näyttelyitä. Näyttelykalenterin perusteella kootaan myös Museo-lehdessä julkaistavat näyttelytiedot.


Onnea 10-vuotiaalle Kulttuuria kaikille -palvelulle!
Kulttuuria kaikille -palvelu vietti syyskuussa 10-vuotista taivaltaan kulttuurin ja taiteen saavutettavuuden parissa. Samalla juhlistettiin uutta yhdistystä, joka jatkossa toimii Kulttuuria kaikille -palvelun taustalla.


Mennään museoon! -viikkoa vietetään 8.-11.10.2013
Tänä vuonna koululaisten ja opiskelijoiden museoviikkoa viettää lähes viisikymmentä museota eri paikkakunnilla. Luvassa on opastuskierroksia, työpajoja ja erilaisia pelejä sekä taidetta monessa muodossa katsomalla, kokemalla ja tekemällä. Useisiin museoihin on viikon aikana koululaisille ja opiskelijoille vapaa pääsy.


Rautaisannos museotilastoja ja museotutkimuksia
Suomessa on yli 1 000 museota. Ammatillisesti hoidettuja, ympärivuoden avoinna olevia museokohteita on runsaat 300. Muut ovat lähinnä kesäaikaan avoinna olevia kotiseutumuseoita.


Museoväki 2013 -tutkimus kertoo museoiden olevan aiempaa parempia työpaikkoja
Kalle Kallio arvioi tuoreen Museoväki 2013 -tutkimuksen tuloksia.


Tutkimus: Museoista on tullut aiempaa parempia työpaikkoja
Museoissa työskentelevillä on poikkeuksellisen korkea koulutus. Miehiä museoalalla on vain joka viides.


Tutkimustietoa kulttuurilaitosten valtionosuuksien kohdentumisesta


Museoalan eettisiä kysymyksiä käsittelevä verkkojulkaisu
Sveitsin ICOM-komitea on julkaissut verkossa museoalan ajankohtaisia eettisiä kysymyksiä käsittelevän kirjan.


Museo 2015 -hankkeen uudet työntekijät
Museo 2015 -hankkeen tiedottajaksi on valittu FM Riikka Sainio. Kesäkuussa Museo 2015 -hankkeessa aloitti myös uusi IT-suunnittelija FM Pekka Korhonen.


Euroopan parlamentilta voimakas tuki suomalaiselle rahapelijärjestelmälle


LEM-projektin päätöskonferenssi ja julkaisut verkossa
Kolmivuotinen LEM - the Learning Museum -verkostoprojekti lähestyy päätöstään. Projektin tuloksia tarkastellaan 20.9. kansainvälisessä "The Learning Museum" -konferenssissa, joka pidetään Bolognassa.


Uusia I Love Museums -museokauppatuotteita
Keskimääräistä sydämellisempi paita museokauppaan? Tarjolla on uusia I Love Museums -museokauppatuotteita.


Ulkomaisten rahapelien markkinointi Suomessa on laitonta
Jos museotanne lähestytään tarkoituksena markkinoida ulkomaisia rahapelejä, ottakaa välittömästi yhteyttä pääsihteeri Kimmo Levään tai Poliisihallitukseen.


Museot kulttuurimatkailun kärkeen
Museot kulttuurimatkailun kärkeen -hanke on alkanut Museoliitossa elokuussa. Vuoden kestävän hankkeen rahoitus on opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustusta, joka on tarkoitettu kulttuurin matkailulliseen tuotteistamiseen.


CIMO:n hankeklinikat syksyllä 2013
CIMO vastaa Suomessa Kulttuuri- ja Kansalaisten Eurooppa -ohjelmien tiedottamisesta. Uuden Luovan Euroopan tarkkoja hakukriteerejä ei olla vielä julkaistu, mutta ennen ohjelman yksityiskohtien julkaisua CIMO järjestää kaksi hankeklinikkaa eurooppalaisia yhteistyöhankkeita suunnitteleville.


Mennään museoon!
Koululaisten ja opiskelijoiden Museoviikkoa vietetään tänä vuonna 8.-11.10.2013. Tule mukaan järjestämään ohjelmaa!


Kätevä tapa seurata kulttuuri- ja museouutisia


Opas suomalais-venäläiseen näyttelyvaihtoon
Ruotsinsalmi-hankkeen projektipäällikön Esa Hassisen kokoama näyttelyvaihto-opas on nyt selattavissa näköisversiona.


Budjettiesitys ei sisällä yllätyksiä


Töitä tarjolla: tiedottajaksi Museo 2015 -hankkeeseen


Museoalalle suunnattu Grundtvig-kurssi Digital storytelling -menetelmästä
Oletko kiinnostunut yleisön aktivoinnista? Haluatko oppia "Digital storytelling" -menetelmän? Hae Roomassa järjestettävälle Grundtvig-kurssille!


Suomen museoliitto ja pakistanilainen Lyallpur museo sopivat yhteistyöstä
Suomen museoliitto ja pakistanilainen Lyallpur museo allekirjoittivat 19.6.2013 yhteistyösopimuksen, jonka tavoitteena on muun muassa kehittää museoalan koulutusta ja museoiden välistä yhteistyötä Pakistanissa. Ensimmäisinä konkreettisina tavoitteina on koulutusseminaarin järjestäminen ja museoliiton perustaminen Pakistaniin.


Uudenlainen kaupunkiopas pääkaupunkiseudulle
Helsinki Design Guide on uudenlainen kaupunkiopaskonsepti, jossa esitellään kiinnostavia kohteita riippumattomien suositusten perusteella. Opas tehtiin alun perin osaksi Helsinki World Design Capital (WDC) hanketta viime vuonna. Se sai hyvän vastaanoton ja nyt opasta ollaan vakiinnuttamassa osaksi pääkaupunkiseudun matkailukohteiden markkinointia ja viestintää.


Taloudellisen vaikuttavuuden tutkimus meneillään - lähetäthän täytetyt lomakkeet tutkijoille
Vaasan yliopisto tutkii Suomen museoliiton tilauksesta museoiden näyttelytoimintojen taloudellista vaikuttavuutta alueellaan. Museoihin on lähetetty tutkimukseen liittyvät kyselylomakkeet touko-kesäkuun aikana. Tutkimuslomake on pyritty tekemään vastaajalle mahdollisimman helpoksi, mutta normaaliin kävijätutkimukseen verrattuna vastaaminen vaatii enemmän keskittymistä.


Lomailija löytää lähimmät museot älypuhelimellaan


Opas museopalveluiden asiakaslähtöiseen tuotteistamiseen
Osana Avara museo -hanketta tuotettiin Opas museopalveluiden asiakaslähtöiseen tuotteistamiseen. Julkaisun tarkoitus on tukea museoissa työskenteleviä asiantuntijoita oman työnsä kehittämisessä.


Tuore tutkimus avaa näkökulmia kulttuurimatkailun verkostotoimintaan
Haaga-Perho on julkistanut raportin, jossa selvitetään Suomeen suuntautuvan kulttuurimatkailun verkostotoimintaa. Raportin pohjana on tutkimus, jossa haastateltiin kulttuurimatkailun parissa työskentelevien näkemyksiä kulttuurimatkailun kehittämisestä. Tutkimuksessa nousi esiin, että luovat alat ja matkailuala kaipaavat suunnitelmallista toimintaa kulttuurimatkailun kehittämiseksi.


Vastaa kyselyyn Museoliiton jäsenviestinnästä - voita I love Museums -tuotteita!
Museoliitto kehittää jäsenistölle suunnattua viestintää. Käythän vastaamassa lyhyeen kyselyyn, jossa kartoitetaan jäsenyhteisöjen henkilökunnan ajatuksia Museoliiton viestinnästä. Kaikkien vastannaiden kesken arvotaan I love Museums -tuotteita.


Mennään museoon!
Koululaisten ja opiskelijoiden oma Museoviikko järjestetään tänä vuonna 8.-11.10.2013. Tule mukaan järjestämään ohjelmaa!


Valtion taidemuseosta Kansallisgalleria
Valtion taidemuseon asemaa, hallintoa, rahoitusta sekä kokoelman hallinnointia uudistetaan. Hallitus antoi asiaa koskevan lakiesityksen torstaina. Valtion taidemuseon tilalle syntyy Kansallisgalleria.


Uusia palkintoja museoalan huippusuorituksille


Tutkimus museoiden taloudellisesta vaikuttavuudesta
Suomen museoliitto tutkii 90. juhlavuotensa kunniaksi yhteistyössä Vaasan yliopiston kanssa, mitkä ovat museoiden näyttely- ja tapahtumatoiminnan taloudelliset vaikutukset museoissa ja niiden toimintaympäristössä. Tutkimus tehdään kaikissa Suomen museoliiton jäsenmuseoissa ja sen tulokset valmistuvat syksyn 2013 aikana.


Kokemuksia Museoviikolta
Museoviikkoa vietettiin teemalla Yhdessä museoon 13.-19.5.2013. Teemaviikkoon osallistui lähes yhdeksänkymmentä museota ympäri maan. Kansainvälinen museopäivä 18.5. osui tänä vuonna sopivasti Museoviikon lauantaihin. Useisiin museoihin oli vapaa sisäänpääsy ja museoissa vietettiin Museoiden yötä erilaisin tapahtumin ja pidennetyin aukioloin. Museoliitto on kerännyt palautetta viikkoon osallistuneita museoita.


Ministeri Arhinmäki: Kulttuurin säästöt kohdistettava muuhun kuin työntekijöihin
Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki on vedonnut teattereihin ja muihin taidelaitoksiin, jotta ne pyrkisivät kohdistamaan toimintamäärärahojensa säästöt muuhun kuin työntekijöihin. Puheenvuorossaan Arhinmäki tuo esiin myös museoille ajankohtaisen vos-järjestelmän uudistamisen.


Museoliiton vuosikertomuksen 2012 näköisversio selattavissa


Vastaathan Museoväki'13 -kyselyyn!
Suomen museoliitto on viiden vuoden välein kerännyt tietoja museoissa työskentelevistä henkilöistä. Museoväki'13 -kysely on tarkoitettu kaikille museoiden työntekijöille, jotka ovat työskennelleet yhtäjaksoisesti museoalalla vähintään puoli vuotta.


Pekka Ravi on Suomen museoliiton hallituksen uusi puheenjohtaja


Suomen museoliiton apurahat jaettu
Suomen museoliitto on jakanut 90-vuotisjuhlansa kunniaksi 10 000 euron arvosta apurajoja ulkomaille suuntautuviin tutkimusmatkoihin, tutkimustoimintaan ja opintomatkoihin.


Museoliiton mitalit jaettiin Kymenlaakson museotoiminnan puolesta toimineille
Suomen museoliiton hallitus on myöntänyt Kauko Räsäsen suunnitteleman Suomen museoliiton 50-vuotisjuhlamitalin kuudelle henkilöille tai yhteisölle museotyön hyväksi tehdystä työstä sekä museoalalla saavutetuista ansioista. Mitalit luovutettiin Valtakunnallisilla museopäivillä Kouvolassa 22.5.2013.


Valtakunnalliset museopäivät kokoavat museoalan ammattilaiset Kouvolaan


Designmuseo asettaa selvitysryhmän pohtimaan taiteen ja muotoilun museokeskusta
Museotoiminta ja kulttuurikenttä ovat murroksessa ja kehittyvä yhteiskunta luo museoille yhä moninaisempia toiminnallisia ja strategisia haasteita. Designmuseo vastaa sekä tämän päivän että 2020-luvun haasteisiin kehittämällä omaa toimintaansa avoimesti tulevaisuuteen katsoen.


Suomi liittyi Unescon aineettoman kulttuuriperinnön yleissopimukseen
Unescon aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta tehty yleissopimus tulee voimaan Suomessa 21.5.2013. Sopimuksen on ratifioinut tähän mennessä 152 valtiota. Suomi liittyy Pohjoismaista viimeisenä yleissopimukseen.


Avara museo -hanke palkittiin vuoden museopedagogisena tekona


Museoviikkoa vietetään 13.-19. toukokuuta


Varapuhemies Pekka Ravi puheenjohtajaehdokkaaksi


Joka toinen ruotsalainen käy museoissa
Ruotsin museoliiton teettämän tutkimuksen mukaan yli puolet (54 %) 18-65 -vuotiaista ruotsalaisista on vieraillut museossa viimeisen vuoden sisällä.


Uusi museokauppatuote: I love museums -sadeviitta
Nyt voit liputtaa museoiden "tykkäämisestä" konkreettisesti kansainvälisellä rakkaudentunnuksella. Valkoinen muovipallo kätkee sisälleen sadeviitan. Pallon voi laittaa roikkumaan reppuun tai kassiin ja sadekuuron yllättäessä apu on lähellä.


Mitä yleisö ajattelee museoista?
Iso-Britannian museoliitto on julkaissut tutkimuksen, jossa selvitetään museoyleisön suhtautumista museoiden tulevaisuuteen ja odotuksia museoiden yhteiskunnallisesta roolista. Tutkimuksen avulla kehitetään Museums 2020 -visiota.


Kulttuurimatkailuoppaat kannustavat kulttuurin matkailulliseen hyödyntämiseen
Osana Culture Finland -hanketta on julkaistu kaksi kulttuurimatkailuun liittyvää opasta. Marianne Lehtimäen kirjoittamissa oppaissa kartoitetaan Suomen roolia eurooppalaisissa kulttuuriohjelmissa sekä pohditaan kulttuuristen voimavarojen hyödyntämistä matkailun hyödyntämisessä.


Museoviikolla yhdessä museoon!
Museoviikkoa vietetään 13.-19.5.2013 teemalla Yhdessä museoon. Museoviikolle on ilmoittautunut 65 museota, jotka juhlistavat viikkoa näyttelyin, työpajoin, performanssein, teatteri- ja musiikkiesityksin sekä erityisopastuksin.


NEMO vaatii: Museot PSI-direktiivin ulkopuolelle
PSI-direktiiviin liittyvä keskustelu jatkuu. Eurooppalaisten museoliittojen neuvosto (NEMO) on ottanut voimakkaasti kantaa direktiiviin, joka voisi laveimmillaan tarkoittaa museoille velvoitetta jakaa julkisella rahoituksella digitoitua materiaalia veloituksetta ja ehdoitta kaikkien, myös kaupallisten toimijoiden käyttöön.


Kokemuksia Museoliiton ensimmäiseltä opintopolulta
Museoliiton koulutuspalvelut on aloittanut uuden opiskelumuodon, jossa tiettyyn teemaan syvennytään usean koulutuspäivän aikana. Ensimmäiset koulutuspolun suorittaneet valmistuivat maaliskuussa.


Oppiminen ja pedagogia suomalaisissa museoissa 2012 - kyselyn tuloksia
Nordisk centrum för Kulturarvspedagogik (NCK) toteutti yhteistyössä Suomen museoliiton kanssa museonjohtajille suunnatun kyselyn, jossa kartoitettiin käsityksiä museo-oppimiseen ja pedagogiaan liittyen. Kysely lähetettiin kaikille Museoliiton jäsenmuseoille. Vastausprosentiksi muodostui 48,6.


Suomen museoliitto juhlii työn merkeissä
Vuonna 1923 perustettu Suomen museoliitto viettää 90. toimintavuottaan työn merkeissä juhlistaen suomalaisia museoita ja niiden toimintaa. Juhlavuonna toteutetaan ja käynnistetään hankkeita, joilla toivotaan olevan pitkäaikaisia myönteisiä vaikutuksia museoiden menestymiseen.


Museot joutuvat kiristämään tiukalla olevaa vyötä


Hae Luigi Micheletti Award -palkintoa!
European Museum Academyllä (EMA) on kolme palkintoa: The Luigi Micheletti Award, The EMA Prize (The European Museum Academy Prize) ja Children´s Museum Award. Tällä hetkellä haettavana on vuoden 2014 Micheletti-palkinto.


Pohjoismainen museotapaaminen Tukholmassa
Skandinaavinen museoliitto järjestää jäsenilleen Tukholmassa 28.-30.8.2013 poikkitieteellisen konferenssin, jonka teema on "Att skapa liv". Ohjelmaan kuuluu luentojen lisäksi myös museovierailuja Tukholmassa sekä laivamatka Birkaan, viikinkien 800-luvun kaupunkiin.


Seminaarissa pohditaan, kuinka museotoiminnan pitäisi muuttua


Suomen museoliiton apurahat haettavana
Suomen museoliitosta on haettavissa apurahoja yhteensä 10 000 euron arvosta. Apurahojen myöntäminen on osa Suomen museoliiton 90-vuotisjuhlaa.


Kulttuuribudjetin leikkaus vuonna 2014 on pelättyä pienempi


Museoviikolla yhdessä museoon!
Museoviikkoa vietetään 13.-19.5.2013 teemalla Yhdessä museoon. Museoviikon sivut on avattu osoitteessa: http://www.museoviikko.fi Museoiden käyttöön tarkoitettu juliste on ladattavissa samassa osoitteessa.


Muista päivittää näyttelykalenteri!
Suomen museoliitto ylläpitää näyttelykalenteria jäsenmuseoidensa ajankohtaisista näyttelyistä ja tapahtumista osoitteessa www.museot.fi/nayttelykalenteri Kesänäyttelyiden lähestyessä aiemmin syötettyjä tietoja kannattaa tarkentaa, lisätä ja päivittää näyttelykalenterin verkkoversioon. Museoiden perustiedot voi päivittää samoilla näyttelykalenteritunnuksilla.


Seinätön museo -hankkeessa rakennetaan mobiiliopastus kymmeneen museoon
Suomen museoliitto kehittää Seinätön museo -mobiiliopastustuotetta yhdessä kymmenen pilottimuseon kanssa. Maaliskuussa aloitetun hankkeen aikana rakennetaan palvelu, jolla museo tarjoaa kävijöilleen mahdollisuuden älypuhelimella käytettävään opastuskierrokseen museorakennusten välittömässä ympäristössä.


Museoiden Facebook-päivitykset yhdellä vilkaisulla


Kesällä tutkitaan museoiden taloudellista vaikuttavuutta
Suomen museoliitto on tilannut Vaasan yliopistolta tutkimuksen museoiden taloudellisesta vaikuttavuudesta.


NEMO pohtii museoiden tulevaisuutta
Museoiden toimintaympäristö ja odotukset tulevaisuudesta ovat muuttuneet Euroopassa nopeasti. NEMO:n projektipäällikkö Julia Pagel pohtii artikkelissaan "What is the future for museums throughout Europe?", mitä museoiden pitäisi erityisesti tehdä, jotta tulevaisuus näyttäytyisi ja toteutuisi mahdollisimman suotuisana.


EMYA-seminaari Belgiassa 15.-19.5.2013
Vuoden 2013 European Museum of the Year Award jaetaan 15.-19.5. järjestettävässä seminaarissa Gallo-Romeins Museumissa Belgiassa. Ehdokkaita palkinnon saajaksi on yhteensä 28. Suomesta ehdolla ovat Carelicum - Pohjois-Karjalan maakuntamuseo ja Suomen merimuseo.


Kysely kulttuurialan rahoitustarpeista
Mitkä ovat organisaationne rahoitustarpeet? Onko rahoituksen saanti este toimintanne kasvulle? Euroopan komissio on julkaissut verkossa kyselyn kulttuurialan rahoitustarpeista.


Kohti älykästä museotilaa -seminaari
Erilaiset teknologiaratkaisut sulautuvat yhä tiiviimmin elämäämme. Uusia innovaatioita voidaan hyödyntää myös museoissa ja näyttelytiloissa. Smart Space for Personal Guidance -projekti järjestää Espoossa 18.3.2013 kaikille avoimen seminaarin, jossa tutkitaan erilaisia vaihtoehtoja museokävijöiden opastamiseen ja liikkumisen seurantaan.


Kysy museolta -tietopalvelu laajeni seitsemään museoon
Suomen valokuvataiteen museon vuonna 2011 lanseeraama Kysy museolta-verkkotietopalvelu on laajentunut seitsemän museon yhteiseksi palveluksi. Designmuseon, Helsingin kaupunginmuseon, Lusto - Suomen Metsämuseon, Suomen maatalousmuseon Saran, Suomen valokuvataiteen museon, Teatterimuseon ja Tekniikan museon palvelu on avattu osoitteessa www.kysymuseolta.fi


Suomen museoliiton koulutuspalvelut uudistuvat
Museoliitto on ottanut käyttöön uuden, entistä kätevämmän ilmoittautumisjärjestelmän. Uutta ovat myös Museoliiton koulutuspalvelujen ilme ja tunnuslause, jotka on esillä ensimmäistä kertaa tällä viikolla julkaistavassa Museo-lehdessä.


Ensimmäinen taideneuvosto nimetty
Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki on nimennyt taideneuvoston puheenjohtajan ja jäsenet toimikaudeksi 1.1.2013-31.8.2016. Uuden taideneuvoston puheenjohtajana toimii rehtori Tiina Rosenberg (Helsinki).


Museot päättivät työnjaosta: samaa materiaalia ei tallenneta moneen paikkaan
Museot ovat hukkumassa tavaratulvan alle. Nyt ne hakevat ratkaisua varastotilojen riittävyyteen uudenlaisesta yhteistyöstä.


Museoviikko 2013: Yhdessä museoon!
Museoviikkoa vietetään 13.-19.5.2013 teemalla Yhdessä museoon. Teemalla tuodaan esiin museoiden yhteisöllistä merkitystä paikkoina, joissa tavataan ystäviä ja perheenjäseniä. Teema antaa mahdollisuuden järjestää eri ryhmille ohjelmaa tai kutsua erilaisia yhteisöjä jakamaan museokokemuksia ja myös osallistumaan tapahtuman järjestämiseen.


Museoliitto Matkamessuilla 17.-20.1.2013
Museoliitto osallistui ensimmäistä kertaa Matkamessuille Helsingissä. Messujen infopaikalla esiteltiin Suomen museoliiton tarjoamaa mobiilihakupalvelua, joka kattaa lähes tuhannen museon tiedot. Museoiden mobiilihakupalvelu otettiin innostuneesti vastaan matkailun ammattilaisten ja suuren yleisön joukossa.


Ruotsalaiset museot kiinnostavat kävijöitä
Riksförbundet Sveriges museer on tilastoinut ruotsalaisten museoiden kävijämääriä, jotka ovat nousseet vuosi vuodelta. Viimeisen kahdeksan vuoden aikana kävijämäärät ovat kasvaneet 23 prosentilla 14,7 miljoonasta (vuonna 2003) lähes 18 miljoonaan (vuonna 2012). Kävijämäärät todistavat, että museoilla on suuri merkitys Ruotsin nopeasti kasvavalla matkailualalla.


Valtakunnallinen tallennustyönjako on nyt selvitetty
Selvitys valtakunnallisen tallennustyönjakomallin laatimisesta ja käyttöönotosta kulttuurihistoriallisille museoille on valmistunut. Selvityksen tarkoituksena oli määritellä, mitä museot tallentavat suomalaisesta yhteiskunnasta ja kulttuurista kokoelmiinsa ja miten tallennus eri museoiden kesken jakautuu.


Kulttuurialan kattojärjestöt ajamaan alan yhdenvertaisuutta
Kulttuurialan kattojärjestöt ovat perustaneet uuden yhdistyksen, joka luotsaa jatkossa tänä vuonna kymmenen vuotta täyttävää Kulttuuria kaikille -palvelua. Yhdistyksen puheenjohtajana aloittaa presidentti Tarja Halonen ja varapuheenjohtajana Kimmo Levä. Museoliitto on yksi perustajajäsenistä.


Museot.fi-sivuston mobiiliversio koekäytössä - tarkistathan oman museosi tiedot!
Museoliitto avaa lähipäivinä matkapuhelimella käytettävän sivustonm.museot.fi. Palvelusta löytyvät kaikki Museot.fi-sivuston museot, näyttelyt ja tapahtumat. Palvelua voi käyttää kaikilla (uusimmilla) puhelimien verkkoselaimilla, eikä sitä varten tarvitse ladata erikseen uutta sovellusta.


Museoilla ennätysvuosi: miljoonan kävijän raja ylittyi suosikkimuseoissa
Suomen suosituimpien museoiden yhteenlaskettu kävijämäärä kasvoi viime vuonna viidenneksellä. Ensimmäistä kertaa tilastohistoriassa viiden suosituimman museon kävijämäärä rikkoi miljoonan rajapyykin. Ennätys syntyi Ateneumin taidemuseossa järjestyn Helene Schjerfbeck -näyttelyn ansiosta, sillä Schjerfbeckin teoksiin tutustui peräti 231 000 kävijää.


Encouraging Collections Mobility - A Way Forward for Museums in Europe julkaisun keskeinen aineisto suomeksi
Collections Mobility 2.0 -hanke kehitti vuosina 2009-2011 toimintamalleja museokokoelmien hyödyntämiseen ajatuksena eurooppalaisen kulttuuriperinnön levittämisestä taidekokoelmien liikkuvuutta lisäämällä. Hankkeen tuloksia on nyt julkaistu suomeksi.


Euroopan neuvoston museopalkinto Liverpoolin kaupunginmuseolle
Liverpoolissa iloitaan, koska kaupunginmuseo sai Euroopan neuvoston museopalkinnon. Palkinto on jaettu vuodesta 1977 saakka museoille, jotka merkittävällä tavalla auttavat ymmärtämään eurooppalaista kulttuuriperintöä.


Edunsaajat esille Veikkauksen kanavissa
Veikkaus etsii jatkuvasti kiinnostavia tarinoita, joilla voi konkretisoida Veikkauksen tuoton merkitystä suomalaiselle taiteelle, liikunnalle, nuorisotyölle ja tieteelle.


Museoalan edustajia kuvataiteen näyttöapurahalautakuntaan
Opetus- ja kulttuuriministeriö on asettanut 1.1.2013 alkavaksi kolmivuotiskaudeksi kuvataiteen näyttöapurahalautakunnan. Museoliiton asettamat ehdokkaat lautakuntaan olivat erityisasiantuntija Helka Ketonen ja museonjohtaja Tarja Raninen-Siiskonen, jotka molemmat tulivat valituiksi.


Kansallisen digitaalisen kirjaston asiakasliittymän Finnan testiversio julkistettu
Kansallisen digitaalisen kirjaston (KDK) asiakasliittymä Finna on avattutestikäyttöön osoitteessa finna.fi. Hakupalvelun ulkoasu valmistuu tammikuun lopussa.


Museo-, arkisto-, tiedekeskus- ja kirjastopedagogiikan alojen erikoistumisohjelma
Helsingin yliopiston Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia järjestää 11.2.-31.12.2013 yhteistyössä Itä-Suomen, Oulun, Tampereen ja Turun yliopistojen täydennyskoulutuslaitosten kanssa oppisopimustyyppisen erikoistumisohjelman (30 op) "MATKa-pedagogiikka". Opinnoissa tarkastellaan museo,- arkisto-, tiedekeskus- ja kirjastopedagogiikka. Ilmoittautuminen päättyy 14.1.2013.


Museoiden näyttelykevät 2013: Suomi-kuvaa ja kansainvälisyyttä
Miltä näyttää museoiden alkava näyttelykevät? Alle on poimittu muutamia esimerkkejä suomalaista identiteettiä kuvaavista, taiteilijoiden merkkivuosiin liittyvistä ja kansainvälistä taidetta esittelevistä näyttelyistä. Voit tutustua kaikkiin yli 550 näyttelyyn ja 160 tapahtumaan näyttelykalenterissa:www.museot.fi/nayttelykalenteri.

2012


Museoliiton koulutuspäällikkö opintovapaalla
Museoliiton koulutuspäällikkö Leena Tokila on opintovapaalla 1.1.-30.4.2013. Hänen sijaisenaan toimii FM Leena Tornberg.


Vuoden 2013 koulutusohjelma julkaistu
Suomen museoliitto tuottaa museoiden kehittämistarpeisiin korkeatasoista ja monipuolista täydennyskoulutusta eri ammattiryhmille.


Museo 2015 -hankkeen uudet työntekijät
Museo 2015 -hankkeessa aloittaa uusi projektiassistentti. Myös lokakuussa aloittaneet työntekijät kertovat tämänhetkisistä työtehtävistään hankkeen parissa.


Pääsihteerin joulutervehdys
Joulutervehdyksessä kerrataan vuoden 2012 museotapahtumat ja luodaan katse alkavaan vuoteen.


Kimmo Levä INTERCOMin hallitukseen
INTERCOM on kansainvälisen museoneuvoston (ICOM) alainen komitea, joka keskittyy johtamisen kehittämiseen liittyviin kysymyksiin.


Museotulevaisuus P.S.-blogin sarjana - tule mukaan keskustelemaan!
Suomen museoliiton pääsihteeri Kimmo Levä kirjoittaa joulu-tammikuussa P.S.-blogiin museoiden tulevaisuutta käsittelevän juttusarjan. Blogitekstejä julkaistaan muutaman päivän välein 4.12. alkaen. Tule mukaan keskustelemaan museoiden tulevaisuudesta!


Muistathan päivittää näyttelykalenterin!
Vuoden lähestyessä loppuaan muistutamme Museoliiton jäsenmuseoita päivittämään näyttelykalenterin (http://museot.fi/nayttelykalenteri) tiedot vuoden 2013 osalta joulukuun loppuun mennessä.


Veikkauksen edunsaajat avasivat edunvalvontatoimiston Brysselissä
Veikkauksen edunsaajat avasivat 26.11.2012 toimiston Brysseliin valvomaan Suomen etua Euroopassa.


Museo-lehti 4/2012: Mitä tarkoitetaan kotimuseoilla?
Museo-lehti 4/2012 paneutuu kotimuseoihin liittyviin kysymyksiin. Kotimuseot herättävät muistoja ja tyydyttävät museokävijän nostalgiannälkää. Jere Jäppinen pohtii kolumnissaan, kuinka aidon kuvan kotimuseot kuitenkaan tarjoavat. Missä ovat likaiset vaatteet ja resuiset tapetit?


Museoliiton viestintäpäälliköksi Seppo Honkanen
Suomen museoliiton viestintäpäälliköksi on valittu Tampereen ylioppilaslehden Aviisin päätoimittaja Seppo Honkanen.


Museomestarit koolla
Metropolia ammattikorkeakoulun Tikkurilan toimipisteessä järjestettiin 22.10.2012 museomestareille suunnattu koulutuspäivä, jonka teemana oli museomestarien ammatin kehittyminen. Samalla luotiin ajankohtainen katsaus ledivalaistukseen. Tilaisuuteen osallistui 75 museomestaria - lähes puolet Suomen museomestarikunnasta.


Museoliitto osallistui Helsingin kirjamessuille
Museoliitto osallistui Helsingin kirjamessuille yhdessä yhdeksän jäsenmuseon kanssa 25.-28.10.2012. Museoliitto sai kiitosta järjestelyistä ja osastolla oli hyvä henki ja tekemisen meininki.


Kulttuurilaitosten valtionosuuksiin tulossa indeksikorotus
Museot, teatterit ja orkesterit saavat ensi vuonna toimintaansa rahoitusta valtionosuuksina yhteensä noin 3,5 miljoonaa euroa enemmän kuin kuluvana vuonna.


Julkaisu valtion osarahoittamien kulttuuripalvelujen sijainnista ja kustannuksista
Opetus- ja kulttuuriministeriön tuore julkaisu "Kulttuuria kartalla - Valtion osarahoittamien kulttuuripalvelujen sijainti ja kulttuurin kustannukset Suomen kunnissa" antaa tietoa kulttuuripolitiikan toimijoiden käyttöön kulttuuripalvelujen saatavuuden ja saavutettavuuden parantamisessa sekä uudenlaisten, kestävien kulttuuripalveluiden tuotantomallien luomisessa.


Julkaisu lasten museovierailujen kehittämisestä
Hollannin museoliiton julkaisussa "Children visiting museum - Investing in the audience of the future" tarkastellaan lasten museovierailuja ja keinoja, joilla niitä voitaisiin lisätä.


KDK-asiakasliittymäkonsortion jäsenet nimitetty
Kansalliskirjaston johtokunta on asettanut 24.9.2012 Finnaa kehittävän KDK-asiakasliittymäkonsortion ja nimittänyt konsortion ohjaavana elimenä toimivan konsortioryhmän.


Museologian kurssit Verso 1 ja 2
Museoliitto on järjestänyt vuodesta 2005 alkaen museologian opetusta verkossa. Lähiopetuspäivistä ja verkko-opiskelusta koostuva Verso 1 -kurssi alkaa jälleen tammikuussa 2013.


LEM - The Learning Museum -verkoston kuulumisia
The Learning Museum verkostotapaaminen järjestettiin 10.-11.10.2012 Ruotsin Östersundissa, Jämtlin museossa.


Kokemuksia Mennään museoon! -viikolta
Koululaisten ja opiskelijoiden Mennään museoon! -viikkoa vietettiin neljännen kerran 9.-12.10.2012. Museot järjestivät koululaisille ja opiskelijoille suunnattua ohjelmaa 35 paikkakunnalla. Mukana oli lähes seitsemänkymmentä toimijaa. Alle on koottu poimintoja museoiden järjestämästä ohjelmasta ja palautetta järjestelyistä.


Aika päivittää Museoliiton näyttelykalenteri!
Suomen museoliitto ylläpitää Näyttelykalenteria jäsenmuseoidensa ajankohtaisista näyttelyistä ja tapahtumista osoitteessa www.museot.fi/nayttelykalenteri Vuosittain kalenterista löytyy satoja näyttelyitä. Näyttelykalenterin perusteella kootaan myös Museo-lehdessä julkaistavat näyttelytiedot.


Toimiva kansalaisyhteiskunta tukee vastuullista rahapelipolitiikkaa
EU:n sisämarkkinakomissaari Michel Barnier julkaisi 23.10. verkossa tapahtuvaa rahapelaamista koskevan tiedonannon. Toimenpidesuositukset koskevat viittä osa-aluetta: kuluttajansuojaa ja mainontaa, petosten ja rahanpesun vastaisia toimen­piteitä, urheilun integriteettiä, jäsenvaltioiden välistä hallinnollista yhteistyötä sekä kansallisten lainsäädäntöjen tarkastelua suhteessa EU:n perussopimuksen periaatteisiin.


Väitös Jyväskylän yliopistossa: Digitaalinen kulttuuriperintö karkaa museoilta
FM Ari Häyrisen digitaalisen kulttuurin väitöskirja "Open Sourcing Digital Heritage. Digital Surrogates, Museums and Knowledge Management in the Age of Open Networks" (Digitaalisen kulttuuriperinnön avaaminen. Digitaaliset toisinnot, museot ja tiedonhallinta avoimien tietoverkkojen aikakaudella) hyväksyttiin Jyväskylän yliopistossa 27.10.2012. Vastaväittäjänä toimi apulaisprofessori Christian-Emil Ore (Universitetet i Oslo) ja kustoksena professori Raine Koskimaa (Jyväskylän yliopisto).


Tunne maisema on vuoden 2012 museojulkaisu
Suomen museoliiton järjestämän Museojulkaisukilpailun 2012 on voittanut Jyväskylän taidemuseon ja Maaseudun Sivistysliiton julkaisema teos Tunne maisema. Kirjan ovat toimittaneet Pauline von Bonsdorff, Seija Heinänen ja Virpi Kaukio.


Museojulkaisukilpailun voittajan julkistus ja Museoliiton osasto Helsingin kirjamessuilla
Tervetuloa Museojulkaisukilpailun julkistamistilaisuuteen ja Suomen museoliiton osastolle Helsingin kirjamessuilla! Voittaja sekä finalistijulkaisut ovat esillä Suomen museoliiton osastolla 6p111.


Avarampi museo aikuisille -julkaisu ilmestynyt
Millainen oppimisympäristö museo on aikuisille? Tulevatko aikuiset museoon oppimaan? Mikä on museopedagogiikan suhde yleisötyöhön? Millainen on museopedagogiikan ja yleisötyön rooli museossa? Näitä kysymyksiä pohdittiin monien muiden ohella Avara museo - kehittyvä oppimisympäristö aikuisille -hankkeessa.


Luova talous ja kulttuuri uudistumisen ytimessä
Työ- ja elinkeinoministeriön ja opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmän 16.10.2012 julkaisema raportti arvioi luovan osaamisen kasvavaa merkitystä kasvulle ja elinkeinorakenteen uudistumiselle. Työryhmä esittää lukuisia toimenpide-ehdotuksia, jotka koskevat aineettomia oikeuksia, osaamisen kehittämistä ja luovan alan julkisia yrityspalveluita.


Museojulkaisut esillä Turun kirjamessuilla
Suomen museoliiton osastoa Turun kansainvälisillä kirjamessuilla isännöi tänä vuonna Turun taidemuseo. Osaston elämyksellinen tunnelma oli luotu Turun taidemuseossa parhaillaan esillä olevan Mäntän medicit - Kultakauden klassikoita Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelmasta -näyttelyn hengessä


Museoliiton loppusyksyn koulutukset
Museoliitto järjestää loka-marraskuussa useita koulutuksia. Näyttelycafé kokoaa museoiden näyttelysuunnittelijat Lahteen. Taidemuseopäivillä Rovaniemellä keskustellaan taidemuseoalan ajankohtaisista teemoista. Tiedottajapäivillä Helsingissä tutustutaan mobiiliviestintään ja some-oppimispolulla videoiden tuottamiseen ja jakamiseen. Vuoden koulutuskalenteri päättyy Tietopäivään ja jouluvastaanottoon 13.12.2012.


Museo 2015 -hankkeen uudet työntekijät
Museo 2015 -hankkeessa on aloittanut kaksi uutta työntekijää: koordinaattori Toni Bärman ja IT-suunnittelija Tomi Orre.


Suomalais-venäläinen kulttuurifoorumi Joensuussa
Joensuussa 3.-6.10.2012 järjestetyn XIII suomalais-venäläisen kulttuurifoorumin teemana oli Yhdessä enemmän. Avajaisistunnossa kuultiin mm. isäntäkaupungin, Joensuun kaupunginjohtajan Kari Karjalaisen sekä maiden kulttuuriministeriöiden tervehdykset.


Koululaisten ja opiskelijoiden Mennään museoon! -viikko


Suomen museoliiton kunnallisvaaliteemat
Suomen museoliitto on lähettänyt nykyisessä eduskunnassa oleville puolueille näkemyksensä alan tärkeimmistä kysymyksistä tulevalla valtuustokaudella. Näkemykset perustuvat Museoliiton analyysiin toimintaympäristön muutoksista ja äskettäin julkaistuun TNS-Gallupin tekemään tutkimukseen kuntien kultturipalvelujen käytöstä.


Skandinaavisen museoliiton yleiskokous Tukholmassa 28.-30.8.2013
Ennakkotiedoista poiketen Skandinaavisen museoliiton seuraava yleiskokous järjestetään Tukholmassa 28.-30.8.2013. Tervetuloa mukaan!


Museo-lehti 3/2012: Mitä on museobusiness?
Museo-lehti 3/2012 on ilmestynyt. Syksyn ammattinumeron teema on Museobusiness. Mukana on myös Markkinapaikka-ilmoitusliite, jossa kohtaavat museoalan ammattilaiset ja alan palveluiden tarjoajat.


Budjetti 2013: Museoiden rahoitus entistä enemmän veikkausvoittovarojen varassa
Valtion vuoden 2013 talousarvioesitys sisältää indeksitarkistuksen museoiden valtionosuuksiin. Kokonaisrahoitus kuitenkin supistuu harkinnanvaraisiin avustuksiin tarkoitetun rahoituksen vähennyttyä. Museoiden kokoelmien digitointia edistäneitä ns. Myyttirahoja ei budjetissa enää ole. Rahoituksen painopiste siirtyy jo vuonna 2013 entistä enemmän maksettavaksi veikkausvoittovaroista. Vuonna 2014 tämä kehitys saa huolestuttavaa jatkoa.


Museoiden rahoitus entistä enemmän veikkausvoittovarojen varassa
Valtion vuoden 2013 talousarvioesitys sisältää korotuksia museoiden valtionosuuksiin. Kokonaisrahoitus kuitenkin supistuu harkinnanvaraisiin avustuksiin tarkoitetun rahoituksen vähennyttyä. Rahoituksen painopiste siirtyy jo vuonna 2013 entistä enemmän maksettavaksi veikkausvoittovaroista. Vuonna 2014 tämä kehitys saa huolestuttavaa jatkoa.


Suomi mukaan Unescon aineettoman kulttuuriperinnön sopimukseen
Hallitus on esittänyt, että eduskunta hyväksyisi aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta Unescossa tehdyn yleissopimuksen. Sopimuksen tavoitteena on pyrkiä turvaamaan aineettoman kulttuuriperinnön tulevaisuus kulttuurisen moninaisuuden, luovuuden sekä identiteetin ja kulttuurisen jatkuvuuden lähteenä. Tavoitteena on, että Suomi ryhtyy sopimuksen toimeenpanoon vuoden 2013 aikana.


Museoiden toiminta kasvussa
Museotilasto 2011 on valmistunut. Museoviraston kokoama tilasto sisältää 325 ammattimaisesti hoidetun museokohteen keskeisimmät talous- ja toimintaluvut vuodelta 2011. Käytännössä tilasto kattaa kaikkien ammattimaisesti hoidettujen museoiden tiedot.


Akavan Erityisalojen tutkimus: Suomalaisten kulttuuri- ja museomyönteisyys pysynyt korkeana
Akavan erityisalojen kansalaisten kulttuurikäsityksiä mittaava tutkimus toteutettiin syksyllä 2012 kolmannen kerran, edelliset kyselyt ovat elokuulta 2008 ja tammikuulta 2011. Suomalaisten kulttuurimyönteisyys ei ole neljän vuoden aikana juuri muuttunut. Suomalaiset arvostavat kulttuuripalvelut korkealle ja käyttävät niitä paljon.


Museotilasto 2011 ilmestynyt
Museotilasto 2011 sisältää 156 museo-organisaation keskeiset talous- ja toimintaluvut. Museokohteita tilastossa on 325, mikä on viisi vähemmän kuin vuonna 2010. Museovirasto kerää tiedot päätoimisesti hoidetuista ammatillisista museoista vuosittain.


Selvitysmieheltä ehdotuksia valtakunnallisen erikoismuseojärjestelmän uudistamiseksi
Opetus- ja kulttuuriministeriö on teettänyt arvion valtakunnallisen erikoismuseojärjestelmän toimivuudesta ja kehittämistarpeista. Valtakunnallinen erikoismuseojärjestelmä vastaa pääpiirteissään tarkoitustaan ja museot ovat hyvin hoidettuja. Valtakunnalliset erikoismuseot ovat onnistuneet yleisötyössään ja vieneet museoalaa kehittämishankkeillaan hyvin eteenpäin.


Museojulkaisukilpailun 2012 finalistit on valittu
Joka toinen vuosi järjestettävän Museojulkaisukilpailun tämänkertaiset finalistit on valittu. Esiraati valitsi kilpailuun osallistuneiden 47 teoksen joukosta kuusi suosikkiaan.


Museoliitossa uusi työntekijä
Museoliiton henkilökunta vahvistui elokuun puolessa välissä, kun toimiston väkeen liittyi koulutusassistentti Inka Tähtinen. Inkan työhön kuuluvat monenlaiset Museoliiton koulutuksiin liittyvät tehtävät.


Ilmoittaudu Mennään museoon -viikolle!
Koululaisten ja opiskelijoiden teemaviikko järjestetään tänä vuonna neljännen kerran. Ajankohta on edellisistä vuosista poiketen lokakuun toinen viikko 9.-12.10.2012. Museoliitto toivoo mahdollisimman monen museon huomioivan teemaviikon syksyn ohjelmassaan.


Museomestareille oma yhdistys
Kesäkuussa Museoliiton järjestämän Näyttelytekniikkaa Mäntän kesässä -koulutuksen yhteydessä perustettiin museoiden ja näyttelykeskusten tekniselle henkilökunnalle oma yhdistys, Suomen museotekniset.


Valtiovarainministeriön budjetissa korotuksia valtionosuuksiin
Valtiovarainministeriön 8.8.2012 julkaisema talousarvioesitys sisältää museoiden valtionosuuksiin noin miljoonan euron eli 2,7 % indeksikorotuksen. Myös säästöjen osalta ehdotus on vuotta 2012 maltillisempi.


Museokävijät antavat museoiden palveluille kiitettävän arvosanan
Museokävijä 2011 -tutkimus on valmistunut. Suomen museoliiton tekemään selvitykseen osallistui vuoden 2011 aikana yli 12 000 kävijää reilussa 130 museossa.


Opas museoiden matkailupalvelujen kehittämiseen
Matkailun kehittämiskeskus on julkaissut kulttuurimatkailupalvelujen kehittämiseen opaskirjan, jota voi käyttää työkaluna museoturisteille suunnattujen tuotteiden suunnitteluun ja toteuttamiseen.


Miten tavoittaa englantilaiset, ranskalaiset, saksalaiset ja venäläiset matkailijat?
Matkailun edistämiskeskuksen Culture Finland -katto-ohjelma on kerännyt kattavan linkkilistauksen englantilaisista, ranskalaisista, saksalaisista ja venäläisistä toimijoista, jotka välittävät tietoa kulttuurimatkailusta kiinnostuneille kansalaisilleen.


Pääsihteerin kesätervehdys: Moderni museokesä
Kesä on museoiden sesonkia. Ammatillisesti hoidettujen museoiden tarjonta on monipuolisimmillaan niin näyttelyjen kuin tapahtumien ja oheistarjonnan osalta. Sesonkia täydentävät sadat paikallismuseot ympäri Suomea. Museo lienee suven matkailutarjonnassa helpoiten saavutettavissa oleva kohde - mitataan sitä sitten alueellisella kattavuudella, lukumäärällä tai lomalaisten budjetin kestävyydellä.


Nuorten kansainvälistymis- ja työllistämishankkeesta hyviä tuloksia
Nuorten taiteen ja kulttuurin alan ammattilaisten kansainvälistymis- ja työllistämishanke oli yksi veikkausvoittovaroilla vuonna 2010 käynnistyneistä nuorten työllistämishankkeista. Hanke työllisti 72 nuorta. Hanke paransi merkittävästi niin työllistettyjen kuin työnantajien tilannetta.


Muista päivittää näyttelykalenteri!
Suomen museoliitto ylläpitää näyttelykalenteria jäsenmuseoidensa ajankohtaisista näyttelyistä ja tapahtumista osoitteessa www.museot.fi/nayttelykalenteri Kesänäyttelyiden avauduttua aiemmin syötettyjä tietoja kannattaa tarkentaa, lisätä ja päivittää näyttelykalenterin verkkoversioon. Museoiden perustiedot voi päivittää samoilla näyttelykalenteritunnuksilla.


Museojulkaisukilpailun 2012 raati kokoontui
Museojulkaisukilpailun 2012 raati kokoontui Museoliiton toimistossa kesäkuun alussa. Tänä vuonna kilpailuun osallistuu 47 julkaisua. Joukossa on historiateoksia, elämänkertoja, taiteilijamuotokuvia, kokoelmajulkaisuja, tutkimusjulkaisuja - arkkitehtuuria ja designia unohtamatta. Museojulkaisukilpailun arviointiraati valitsee julkaisut loppukilpailuun.


Veikkauksen edunsaajat käynnistävät EU-edunvalvontahankkeen
Museoliitto on mukana Veikkauksen edunsaajien hankkeessa, jossa valvotaan liikunnan, taiteen, nuorisotyön ja tieteen etuja rahapelien muuttuvassa toimintaympäristössä EU:n tasolla.


Valtakunnallinen kävijätutkimus 2011-2012
Suomen museoliiton valtakunnallinen kävijätutkimus tehtiin kahdessa osassa elokuussa ja lokakuussa 2011. Neljäs Museoliiton tekemä kävijätutkimus osoittaa, ettei tyypillinen museokävijä ole juurikaan muuttunut sitten aikaisempien kävijätutkimusten. Kävijätutkimus julkaistaan kesän aikana Museoliiton verkkosivuilla pdf-versiona.


Kokemuksia Museoviikolta
Museoviikkoa vietettiin 14.5.-20.5.2012 teemalla Uutta-Nytt! Viikon aikana Kansainvälinen museopäivä järjestettiin 35. kerran ja Museoviikolla oli Museoiden yö -tapahtumia, jolloin monet museot pidettiin avoinna normaalia myöhempään. Useaan museoon oli lisäksi ilmainen sisäänpääsy.


Hyvät lainaperiaatteet kokoelmapolitiikan osana - esimerkki Englannista
Englannin museoliitto - Museums Association (MA) on työskennellyt viime vuoden parantaakseen museoiden kokoelmalainojen periaatteita. Keväällä julkaistiin osana kokoelmaohjelmaa (Effective Collections programme) englantilaisten museoiden lainaustoiminnan periaatteet. Taloudellisti hanketta tukee Esmee Fairbairn foundation.


Muodot talteen
MuseoKesä-lehti on ilmestynyt. Kesän yleisönumeron teemana on Design. Mukana on myös Museoiden kesänäyttelyt -ilmoitusliite ja runsaasti tärppejä kiinnostaviin museoiden tapahtumiin.


Museoviikolla nykytaidetta, työpajoja ja erikoisopastuksia
Museoviikko järjestetään tänä vuonna 14.5.-20.5. Museoviikon teemana on Uutta-Nytt! Viikon aikana julkistetaan museoiden uusia opaskirjoja, esitellään museon uusimpia lahjoituksia, avataan uusia näyttelyitä.


Uutta-Nytt!
Tänä vuonna museoviikkoa vietetään 14.-20.5. teemalla Uutta-Nytt! Neljännentoista kerran järjestettävän tapahtumaviikon aikana museoissa esitellään uusia lahjoituskokoelmia, avataan näyttelyjä ja kerrotaan uutuusjulkaisuista.


Museoihin kohdistuu suuria odotuksia
Valtakunnallisilla museopäivillä 9.-11.5. keskustellaan museoiden yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta.


LEM - The Learning Museum -verkosto laajenee
Eurooppalainen LEM-verkosto kokoaa yhteen elinikäisestä oppimisesta kiinnostuneet museot ja kulttuuriperintöorganisaatiot. Tavoitteena on rakentaa pysyvä verkosto, jonka avulla nämä organisaatiot pystyvät ottamaan aktiivisen roolin elinikäisen oppimisen kentällä ja vaikuttamaan myös EU:n päätöksentekijöihin.


Museoviikon julisteet ladattavissa ja tulostettavissa
Museoviikko 2012 järjestetään 14.-20.5. teemalla Uutta-Nytt! Museoiden tiedotuskäyttöön tarkoitetut julisteet on ladattavissa Museoliiton verkkosivuilta.


Näyttelykalenteri löytyy nyt myös Facebookista
Suomen museoliiton ylläpitämä Näyttelykalenteri palvelee nyt myös Facebook-käyttäjiä. Seuraa Näyttelykalenterin Facebook-versiota, niin saat tiedon museoiden avautuvista uusista näyttelyistä. Ja pysyt kärryillä!


Muista Museojulkaisukilpailu!
Kilpailu on avoin erityyppisille ja erikokoisille museoille. Kilpailuun voivat osallistua museoiden julkaisut, joissa on ISBN- tai ISSN-tunnus ja jotka ovat ilmestyneet 1.6.2010 - 31.5.2012 välisenä aikana. Kukin museo voi lähettää yhden julkaisun kilpailuun.


Museoviikon sivusto avattu
Museoviikkoa vietetään tänä vuonna 14.5.-20.5.2012 teemalla Uutta-Nytt. Viikon aikana julkistetaan museoiden uusia opaskirjoja, esitellään museon uusimpia lahjoituksia ja avataan uusia näyttelyitä.


Ilmoita museosi Mennään museoon! -teemaviikolle
Museoliitto järjestää koululaisille ja opiskelijoille tarkoitetun Mennään museoon -teemaviikon syksyllä. Ajankohta on edellisistä vuosista poiketen lokakuun toinen viikko 9.-12.10.2012.


P.S.-blogi avautui
Suomen museoliiton ylläpitämä blogi on avattu yleisölle.


Vauhtia prosenttiperiaatteeseen
Hallitusohjelman mukaan julkisen rakentamisen prosentti taiteeseen -periaatetta tullaan edistämään ja prosenttiperiaate onkin nyt saamassa tuulta siipiensä alle. Opetus- ja kulttuuriministeriön tukemana Ympäristötaiteen säätiö tekee prosenttiperiaatetta koskevan selvityksen yhteistyössä Arkkitehtuurikeskuksen kanssa. Selvitystyölle on asetettu ohjausryhmä, jonka työn on määrä valmistua vuoden 2012 aikana.


Frame-säätiön hallitus nimitettiin
Suomalaista visuaalista taidetta ja sen kansainvälistä yhteistyötä edistävän Frame-säätiön hallitus on nimitetty.


Työryhmä: Paikallismuseoiden arvokas kulttuuriperintötyö tarvitsee tukea
Pienillä resursseilla ja pääosin vapaaehtoisvoimin toimivilla paikallismuseoilla on tärkeä rooli paikallisesti ja kansallisesti merkittävien kokoelmien ja rakennusten ylläpitäjinä, paikallishistoriallisen tiedon välittäjinä ja kulttuurikokemusten tarjoajina. Ne tarvitsisivat nykyistä enemmän tukea ja resursseja kokoelmatyöhönsä sekä rakennustensa ylläpitoon ja korjaukseen.


Työryhmä laatimaan Suomen ensimmäistä kulttuuriympäristöstrategiaa
Ympäristöministeriö ja opetus- ja kulttuuriministeriö ovat asettaneet työryhmän, jonka tehtävänä on laatia ehdotus valtioneuvoston kulttuuriympäristöstrategiaksi. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Suomessa laaditaan valtakunnallinen kulttuuriympäristöstrategia.


Museojulkaisukilpailu
Suomen museoliitto kutsuu museoita osallistumaan Museojulkaisukilpailuun. Joka toinen vuosi järjestettävän kilpailun tarkoitus on tehdä tunnetuksi museoiden monipuolista ja korkeatasoista julkaisutoimintaa laajalle lukijakunnalle.


Museo-lehti 1/2012: Tekniikalla voidaan toteuttaa kaikki ideat
Museo-lehden vuoden 2012 ensimmäisen ammattilaisnumero ilmestyy perjantaina 24.2. Lehden teemana on Tekniikka. Pääjutusta vastaa Luontokeskus Haltian näyttelypäällikkö Petri Ryöppy. Lehdestä löytyvät myös kännykät, smartit, tabletit, QR-koodit ja museokentän uusi kokoelmanhallintajärjestelmä. Lehden uusi Markkinapaikka-ilmoitusliite korvaa aiemmin ilmestyneen museoalan palvelu- ja tuotehakemisto PATUn.


Kulttuuritilojen kunnostukseen ja perustamiseen lähes 6,8 miljoonaa euroa
Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt 6 750 000 euroa valtionavustusta vuodelle 2012 kulttuuritilojen hankkimiseen, perustamiskustannuksiin ja peruskorjauksiin. Avustuksen saajina ovat mm. Hotelli- ja ravintolamuseosäätiö, Kemin kaupunki/Kemin museotoimi ja Nurmeksen kaupunki.


Ilmoittaudu Helsingin kirjamessujen museo-osastolle!
Helsingin kirjamessut järjestetään 25.10.-28.10.2012. Suomen museoliitto tarjoaa jäsenilleen mahdollisuutta osallistua museoiden yhteisosastolle 350 euron hintaan.


Museoviikko: Uutta-Nytt!
Vuonna 2012 Museoviikkoa vietetään 14.-20.5. teemalla on Uutta-Nytt! Tämän vuoden teema avaa runsaasti erilaisia mahdollisuuksia tehdä museotyötä tunnetuksi kertomalla muun muassa uusista kokoelmahankinnoista tai ajankohtaisista hankkeista. Uutta-Nytt! toimii paitsi suomenkielisenä sanaleikkinä myös kaksikielisenä teemana. Useat ruotsinkielisillä alueilla olevat museot ovat viime vuosina olleet hyvin aktiivisia Museoviikolla.


Luova Eurooppa -ohjelma valmistumassa - kulttuurin rahoitus jatkuu EU-tasolla
Euroopan komissio antoi marraskuussa 2011 ehdotuksen Luova Eurooppa -ohjelmasta vuosille 2014-2020. Ehdotuksen käsittely neuvostossa ja Euroopan parlamentissa on alkanut. Opetus- ja kulttuuriministeriö kerää parhaillaan alan toimijoiden näkemyksiä ohjelmasta.


Museoviraston YT-neuvottelut päättyneet: 55 henkilötyövuotta vähennetään ja kahdeksan museota pidetään kiinni


Uudet jäsenluokat ja jäsenmaksut
Suomen museoliiton uudet säännöt hyväksyttiin vuoden 2011 vuosikokouksessa Turussa. Sääntöuudistuksen yksi tärkeimmistä tavoitteista oli jäsenluokkakäytännön selkiyttäminen. Lisäksi jäsenmaksuihin haluttiin tasapuolisuutta siten, että isoimmat jäsenyhteisöt ja museot maksavat pieniä yhteisöjä korkeammat maksut.


Ministeri Arhinmäki teetti arvion Guggenheim-säätiön selvityksestä
Opetus- ja kulttuuriministeriössä on tehty arvio Guggenheim-Helsinki -museohanketta koskevasta, Guggenheim-säätiön laatimasta selvityksestä. Ministeriön arviossa kiinnitetään huomiota erityisesti säätiön tekemän selvityksen avoimiksi jääneisiin kysymyksiin.


Museovuosi 2012 - muumioita ja muotoilua
Suomen museoliiton kokoamassa Museovuosi 2012 -koosteessa on mukana liki 750 näyttelyä ja tapahtumaa.


Museo-lehden jakelu laajentuu
Museo-lehden jakelu laajentuu vuoden 2012 alussa siten, että lehti lähetetään vastaisuudessa Suomen museoliiton jäsenmuseoiden henkilökunnalle työosoitteisiin Soimu - Museoalan puhelinmuistion mukaisesti. Uudistuksella kehitetään Museoliiton tiedonvälitystä entistä kattavammaksi.


Kuntien kulttuuritoiminnassa maltillista kasvua
Kulttuurimenot ovat kasvaneet maltillisesti vuodesta 2007 lähtien. Tiedot käyvät ilmi Kuntaliiton, Kulttuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiön Cuporen sekä 25 kaupungin yhteisestä selvityksestä. Selvityksessä mukana olleet kaupungit käyttivät kulttuuritoimintaan kahdesta viiteen prosenttia kaikista menoistaan.


Selvityshenkilö esittää: Venäjän ja Itä-Euroopan instituutti toimintakeskukseksi
Selvityshenkilö Heikki Talvitie ehdottaa, että nykyisen Venäjän ja Itä-Euroopan instituutin tilalle luodaan toimintakeskus Suomen venäjänkieliselle väestölle. Toimintakeskuksen tärkein tehtävä olisi tuottaa kotoutumista edistäviä palveluja kulttuurin ja taiteen alueilla Suomen venäjänkieliselle väestölle. Selvitysraportti luovutettiin kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäelle 10.1.2012.


Guggenheim-museon konsepti- ja kehitysselvitys luovutettiin Helsingin kaupungille
Helsinkiin ehdotetaan perustettavaksi uusi Guggenheim-museo, joka keskittyisi erityisesti arkkitehtuuriin ja designiin. Helsingin kaupungille luovutetussa raportissa tehdään esitys museon sijaintipaikasta, tarkoituksesta, rahoituksesta ja hallintomallista sekä suositellaan etenemistä kansainväliseen arkkitehtuurikilpailuun.

2011


Museoiden arvo
Hollannin museoliitto on tehnyt haastatteluihin perustuvan tutkimuksen museoiden arvosta ja merkityksestä yhteiskunnassa. Tutkimusta esiteltiin NEMO:n (Network of European Museum Organisations) vuosikokouksessa Ateenassa marraskuussa. Tutkimuksen taustalla on museoalan rahoitusleikkaukset. Peruskysymys on, kuinka mitata museoiden yhteiskunnallista arvoa, merkitystä ja tehokkuutta?


Euroopan Neuvoston Vuoden museo -palkinto 2012
Euroopan Neuvoston Vuoden museo -palkinto 2012 on myönnetty Kölnissä, Saksassa toimivalle Rautenstrauch-Joest Museum - Kulturen der Welt -museolle. Noin sata vuotta toiminut museo on hiljattain muuttanut uusiin tiloihin ja rakentanut uuden maailman kulttuureja esittelevän näyttelyn.


Uusi Frame-säätiö perustettiin
Visuaalisten taiteiden vientiä ja kansainvälistymistä edistävän Frame-säätiön säädekirja allekirjoitettiin 15.12.2011 Helsingissä. Nyt perustettu uusi Frame-säätiö ottaa hoitoonsa kuluvan vuoden loppuun asti toimivan Näyttelyvaihtokeskus Framen tehtävät.


Pohjoismainen kulttuuri tilastoina
Opetus- ja kulttuuriministeriö on julkaisut Katsauksen pohjoismaisista kulttuuritilastoista. Julkaisuun on koottu ja analysoitu lyhyesti Pohjoismaiden keskeisiä kulttuuritilastoja. Tavoitteena on ollut muodostaa kuva kulttuurin tämän hetkisestä asemasta ja merkityksestä eri Pohjoismaissa.


Turun kaupungin kulttuurilautakunta: Museo ei voi olla maksuton
Ilmaiset museokäynnit edellyttäisivät huomattavaa lisärahoitusta kaupungilta, todetaan Turun museokeskuksen vastauksessa kulttuurilautakunnassa esillä olleeseen aloitteeseen. Sisäänpääsymaksut muodostavat ison osan museokeskuksen tuloista, eikä niistä voida luopua.


Kulttuurivientiraportti 2008-2011: Suomalaisten museoiden kansainvälisyys
Suomen museoliiton yksi keskeisimmistä tehtävistä on edistää suomalaisten museoiden kansainvälistä toimintaa. Kansainvälisyys mielletään museosektorilla useimmiten näyttelyjen tuonniksi tai vienniksi. Todellinen kuva on kuitenkin monipuolisempi.


Taide-lehti (5/2011) kirjoittaa kulttuuriviennistä, taidemuseoista
Kulttuurivienti näkyy, uudistaa ja vaikuttaa - näin todetaan vuonna 2007 käynnistyneen opetus- ja kulttuuriministeriön, ulkoasiainministeriön ja kauppa- ja teollisuusministeriön yhteisen hankkeen loppuraportissa, joka ilmestyi elokuussa 2011. Kulttuuriviennin kehittämisohjelma on omalta osaltaan vaikuttanut siihen, että kulttuurivienti ja luovien alojen kehittäminen on hallitusohjelmassa.


Anja-Tuulikki Huoviselle museoneuvoksen arvonimi
Tasavallan presidentti on myöntänyt 2.12.2011 museoneuvoksen arvonimen Suomen museoliiton entiselle pääsihteerille Anja-Tuulikki Huoviselle. Kunnianosoitusta juhlistettiin Museoliiton jouluvastaanotolla Postimuseossa 8.12.2011.


Museotyöntekijät lakkoon Isossa-Britannissa


Valtakunnallinen kävijätutkimus
Valtakunnallisen kävijätutkimuksen toinen tutkimusviikko järjestettiin 17.10-23.10.2011.


Helsingin kirjamessujen antia
Museliiton organisoimalle Helsingin kirjamessujen museoiden yhteisosastolle osallistui tänä vuonna kaikkiaan kaksitoista museota. Kirjamessut on osallistujien mielestä erinomainen paikka mainostaa omaa museota. Vastaisuudessa toivottaisiin enemmän ohjelmaa osastolle.


Museoviikko 2012
Seuraavaa Museoviikkoa vietetään 14.5.-20.5.2012.


Aika päivittää näyttelykalenteri!
Suomen museoliitto ylläpitää näyttelykalenteria jäsenmuseoidensa ajankohtaisista näyttelyistä ja tapahtumista osoitteessa www.museot.fi/nayttelykalenteri Vuosittain kalenterista löytyy satoja näyttelyitä. Muistathan päivittää museonne näyttelytiedot vuoden 2012 osalta tammikuun alkuun mennessä!


Yhteistoimintaneuvottelut käynnistyivät Museovirastossa
Hallituksen esityksessä eduskunnalle vuoden 2012 talousarviosta esitetään, että Museoviraston toimintamenomäärärahoista leikataan 3 miljoonaa euroa. Esitetyt leikkaukset ovat Museoviraston toiminnalle niin vakava uhka, että virastossa käynnistyivät koko henkilökuntaa koskevat yhteistoimintaneuvottelut.


Hae opiskelemaan Yleisötyön johtaminen -erikoistumisohjelmaan
Yleisötyön johtamisen -erikoistumisohjelma on Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama pilottikoulutus, jossa kehitetään korkeakoulutettujen oppisopimustyyppistä täydennyskoulutusta. Koulutusohjelma antaa yleiskuvan yleisötyön johtamisen kentästä. Ohjelma on valtakunnallista taidealojen korkea-asteen oppisopimustyyppistä täydennyskoulutusta.


Kokemuksia Mennään museoon! -viikolta
Koululaisten ja opiskelijoiden oma Mennään museoon! -viikko kutsui koululaiset museovierailulle lokakuun alussa. Kolmatta kertaa järjestettyyn teemaviikkoon osallistui noin 70 museota eri puolilla Suomea.


Itella suunnittelee Postimuseon siirtämistä Helsingistä Tampereelle
Itella suunnittelee siirtävänsä Helsingin pääpostitalolla toimivan Postimuseon Tampereelle Museokeskus Vapriikkiin vuoden 2014 aikana. Neuvottelut muutosta ovat käynnissä Tampereen kaupungin museotoimen kanssa.


Helsingin kirjamessujen Museoliiton osaston asiakaskysely
Asiakaskyselyn mukaan sopiva pääsymaksu museoon on 4-7 euroa. Kirjamessuilla toteutetun kyselyn mukaan vain 8 % vastaajista ei haluaisi maksaa museokäynnistään mitään.


Teattereiden, orkestereiden ja museoiden valtionosuudet päätettiin
Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki on päättänyt teattereiden, orkestereiden ja museoiden valtionosuuksista sekä tehnyt alustavan määrärahan jaon harkinnanvaraisista avustuksista vuodelle 2012.


Talousarvioaloite: Määrärahan osoittaminen Museoviraston toimintamenoihin
Kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) on jättänyt eduskunnalle aloitteen Museoviraston toimintamenoihin kohdistuvien leikkausten kohtuullistamisesta.


Talousarvioaloite: Määrärahan osoittaminen museoiden valtionosuuksiin ja -avustuksiin
Kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto ehdottaa talousarvioaloitteessaan, että museoiden valtionosuuksiin vuoden 2012 talousarvioesitykseen sisältyvä 5 miljoonan euron menoleikkaus puolitetaan.


Museo 2015 -hankkeen aloitusseminaari
Museo 2015 -hanke käynnistyy. Aloitusseminaari järjestetään Suomen kansallismuseossa 23.11.


Näyttely - Viesti
Suomen museoliiton uutuusjulkaisu Näyttelyviestintä käsittelee näyttelyitä osana mediakulttuuria, museokävijöiden motiiveja ja odotuksia sekä museonäyttelyä viestinnän keinona. Kuinka sanoma rakennetaan ja kenelle? Kirjan on kirjoittanut Jaana af Hällström.


Työryhmä selvittämään Valtion taidemuseon säätiöittämistä
Opetus- ja kulttuuriministeriö on asettanut työryhmän valmistelemaan Valtion taidemuseon säätiöittämistä. Hallitusohjelman mukaan säätiöittämisen valmistelu käynnistetään tällä hallituskaudella. Valtion taidemuseon kustannukset on tarkoitus säätiöittämisen jälkeen siirtää maksettavaksi Veikkauksen voittovaroista.


Menneillä ja tulevilla kirjamessuilla
Suomen museoliitto on perinteisesti mukana niin Turun kuin Helsinginkin kirjamessuila. Tänä vuonna vierailtiin myös Frankfurtissa suomalaisten kustantajien yhteisosastolla.


Anja-Tuulikki Huovisen tervehdys


Museoavustusten leikkaukset puhuttavat Englannissa
Englannin museoliiton vuosittainen kokous pidettiin Brightonissa lokakuun alussa. Päivien pääteemana oli, miten museot voivat selvitä toteutuneista ja edessä olevista avustusten leikkauksista.


Millä kompensoida museotoimen budjettileikkaukset?
Valtion vuoden 2012 budjetissa museoiden valtionosuuksiin esitetään 5 miljoonan euron säästöjä. Rajut leikkaukset uhkaavat jopa sulkea museoita.


Budjetti 2012: Museoiden toimintamäärärahoihin leikkauksia
Valtion vuoden 2012 talousarvioesitys on julkistettu. Opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalle vuosi tuo kaikkiaan 67 miljoonan euron säästöt. Myös museotoimi saa tästä osansa: museoiden valtionosuuksiin esitetään 5 miljoonan euron säästöjä ja Museoviraston toimintamenoihin 3 miljoonan euron säästöjä.


Valtakunnallisen kävijätutkimuksen toinen tutkimusviikko
Museoiden Valtakunnallisella kävijätutkimuksella kartoitetaan miten museoiden yleisörakenne jakautuu, millainen on nykyinen museokävijä. Tarkoitus on kartoittaa myös niitä motiiveja, joiden pohjalta ihmiset tekevät ratkaisuja mennä museoon tai jättää menemättä. Kävijätutkimuksen toinen tutkimusviikko järjestetään 17.-23.10.


Suomen museoliiton osasto Helsingin kirjamessuilla
Helsingin kirjamessut järjestetään Messukeskuksessa 27.-30.10.2011. Museoliitto kokoaa jäsenmuseoilleen oman osaston. Osaston on suunnitellut ja sen rakentaa Mainos Käyhkö Oy. Museoliiton osastolla esitellään kirjauutuuksia, myydään museoiden julkaisuja, postikortteja ym.


Kulttuuriviennin kehittämisohjelman loppuraportti
Kulttuurialan toimijoiden tuotekehitystä, tuotteistamista ja markkinointiosaamista on vahvistettava, jotta alan voimavarat ja osaaminen voidaan hyödyntää nykyistä tehokkaammin, todetaan Suomen kulttuuriviennin kehittämisohjelman loppuraportissa.


Selvitystyö valtakunnallisesta erikoismuseojärjestelmästä alkaa
Opetus- ja kulttuuriministeriö on käynnistänyt selvitystyön valtakunnallisesta erikoismuseojärjestelmästä. Valtakunnallisille erikoismuseolle lähetetään aiheesta kysely aineistopyyntöineen lokakuun aikana. Selvitysmiehenä toimii Kalle Kallio.


Kimmo Levä aloittaa Suomen museoliiton uutena pääsihteerinä
Suomen museoliiton pääsihteerinä toimii lokakuun alusta alkaen Kimmo Levä. Hän seuraa tehtävässä eläkkeelle siirtynyttä Museoliiton pitkäaikaista pääsihteeriä Anja-Tuulikki Huovista.


Harkinnanvaraiset avustukset
Museovirasto on julistanut haettavaksi harkinnanvaraiset valtionavustukset vuodelle 2012. Hakemukset on toimitettava Museovirastolle viimeistään 31. lokakuuta 2011.


Koululaiset ja museot kohtaavat Mennään museoon! -viikolla
Mennään museoon! -viikko kutsuu koululaiset ja opiskelijat museovierailulle lokakuussa. Tapahtuman aikana 4.-7.10.2011 yli 60 museota eri puolilla Suomea avaa ovensa koululaisille ja opiskelijoille sekä tarjoaa erityisesti heille suunnattua ohjelmaa. Museoissa järjestetään muun muassa työpajoja, erikoisopastuksia, käsityönäytöksiä ja museosuunnistusta.


Valtakunnallisista erikoismuseoista selvitys
Valtakunnallisesta erikoismuseojärjestelmästä ja sen muutoksia selvitetään. Tarkoituksena on arvioida järjestelmän toimivuutta ja kehittämistarpeita. Selvitystyön avulla pohjustetaan opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Museoviraston erikoismuseotoimintaa koskevaa kehittämistä, ohjausta ja rahoitusta.


Museo-lehden syksyn numerot kertovat vapaaehtoisista museoissa ja suomalais-venäläisestä yhteistyöstä
Syyskuussa ilmestyi Museo-lehti 3/2011 sekä kaksikielinen erikoisnumero 3B/2011.


Vielä ehtii ilmoittautua Mennään museoon -viikolle!
Museoliitto järjestää syksyllä koululaisille ja opiskelijoille tarkoitetun Mennään museoon -teemaviikon. Ajankohta on edellisten vuosien mukaan lokakuun ensimmäinen kokonainen viikko 4.-7.10.2011.


Näyttelyesineiden takavarikointikielto voimaan
Edellytykset taiteellisesti ja kansainvälisesti merkittävien näyttelyiden järjestämiseksi parantuivat Suomessa, kun näyttelyesineiden takavarikoinnin kieltävä laki astui voimaan heinäkuussa. Takavarikointikiellon tarkoituksena on helpottaa näyttelyiden järjestämistä kun esineiden palauttaminen lainaksiantajalle taataan lailla kuten lainauksen ehtona entistä useammin on.


Valtakunnallisen kävijätutkimuksen kuulumisia
Museoiden valtakunnallisella kävijätutkimuksella kartoitetaan millainen on museoiden yleisörakenne ja nykyinen museokävijä, miten kävijät valikoituvat erilaisiin museoihin ja käyttävät museoiden palveluja. Ensimmäinen tutkimusviikko oli elokuussa ja toinen tehdään lokakuun aikana. Tutkimukseen osallistuu 149 ammatillisesti hoidettua museota.


Luontoa ja rokkia - museoiden näyttelykesä 2011
Mitä, missä, milloin? Suomen museoliiton ylläpitämä näyttelykalenteri on ikkuna museoiden näyttelyihin ja tapahtumiin. Kesä tarjoaa designia, purjehduksen historiaa, torvisoittoa ja runoja suvi-illassa.


Museoiden kansainvälisyyttä selvittävä kysely
Näyttelyvaihtokeskus FRAME:n aloitteesta on yhteistyössä Suomen museoliiton kanssa käynnistetty museoiden kansainvälisyyttä tutkiva MuKa-hanke, joka toteutetaan kuluvan vuoden aikana.


Museoviikon jälkipyykkiä
Suomen museoliitto kiittää kaikkia Museoviikolle osallistuneita! Museoviikkoa vietettiin tänä vuonna 16.-22. toukokuuta teemalla Muistitalkoot. Kansainvälinen museopäivä oli 18.5. Museoiden yö -tapahtuman museot järjestivät omien mahdollisuuksiensa mukaan viikon aikana. Museoliitto keräsi palautetta Museoviikon järjestelyistä ja kokemuksista tapahtumaan osallistuneilta museoilta.


Suurlähettiläs Heikki Talvitiestä Suomen museoliiton kunniajäsen
Suurlähettiläs Heikki Talvitie kutsuttiin Suomen museoliiton kunniajäseneksi Turussa pidetyssä liiton 88. vuosikokouksessa.


Kimmo Levästä Suomen museoliiton uusi pääsihteeri
Suomen museoliiton hallitus valitsi 16.5.2011 järjestetyssä kokouksessaan Museoliiton uudeksi pääsihteeriksi museonjohtaja Kimmo Levän.


Pirjo Ala-Kapee jatkaa Suomen museoliiton hallituksen puheenjohtajana
Suomen museoliiton 88. vuosikokous valitsi maaherra Pirjo Ala-Kapeen jatkamaan Museoliiton hallituksen puheenjohtajana. Ala-Kapee on toiminut puheenjohtajana vuodesta 2010 lähtien.


Museo-lehti 2/2011 - Rumaa ja kaunista, sotahistoriaa museoissa
1900-luvun sodat ovat lähes kaikilla mittareilla mitattuna Suomen suosituin historiakulttuurin aihe. MuseoKesä-lehdessä pohditaan miten sodasta voidaan kertoa museoissa.


Museot ja luova talous - Valtakunnalliset museopäivät Turussa 16.-18.5.2011
Valtakunnalliset museopäivät ja Suomen museoliiton 88. vuosikokous järjestetään Turussa 16.-18.5.2011. Päivien teemana on Museot ja luova talous.


Muistitalkoita museoviikolla - Museums and Memory
Museoviikkoa 2011 vietetään 16.-22.5. Suomessa museoviikon teemana on "Muistitalkoot". Muistitalkoisiin osallistuu yli kahdeksankymmentä museota eri puolilta Suomea. Kansainvälisen museopäivän 18.5. teemana on tänä vuonna "Museums and Memory".


LEM-projekti edistämään museoalan verkostoitumista
Suomen museoliitto on partnerina marraskuussa 2010 alkaneessa LEM - The Learning Museum -verkostoprojektissa. Kolmivuotisen projektin tavoitteena on rakentaa pysyvä verkosto elinikäisestä oppimisesta kiinnostuneiden museoiden, kulttuuriperintöorganisaatioiden ja aikuiskouluttajien käyttöön.


Kansallinen digitaalinen kirjasto - yhteistyössä ja yhteentoimivasti
Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisu Kansallinen digitaalinen kirjasto - yhteistyössä ja yhteentoimivasti luo tilannekatsauksen KDK-hankkeeseen.


Yleisötyön johtaminen -täydennyskoulutus
Taide- ja kulttuurialan työtehtävissä toimiville ammattilaisille järjestetään mahdollisuus suorittaa työn ohessa oppisopimustyyppisenä täydennyskoulutuksena yleisöyhteistyön johtamisen erikoistumisohjelma. Kyseessä on opetus- ja kulttuuriministeriön hankerahoitus taidealojen korkea-asteen oppisopimuskoulutusmallin pilotoimiseen. Ohjelma käynnistyy loppuvuodesta 2011.


Paikallismuseotoiminnan kehittäminen
Opetus- ja kulttuuriministeriö asetti 14.9.2010 työryhmän, jonka tehtävänä on selvittää paikallismuseoiden tilannetta toiminnan, rahoituksen, kokoelmien ja tilojen näkökulmasta, kartoittaa hyviä käytäntöjä ja yhteistyömalleja sekä koulutustarpeita ja tehdä esityksiä paikallismuseoiden toiminnan ja toimintaedellytysten kehittämiseksi, museokentän rakenteen kehittämiseksi sekä julkisen tuen tehokkaaksi kohdentamiseksi ja sen vaikuttavuuden lisäämiseksi.Työryhmän väliraportti julkaistiin huhtikuussa.


Ilmoita museosi Mennään museoon! -viikon tapahtumakalenteriin
Museoliitto järjestää koululaisille ja opiskelijoille tarkoitetun Mennään museoon -teemaviikon syksyllä. Ajankohta on edellisten vuosien mukaan lokakuun ensimmäinen kokonainen viikko 4.-7.10.2011.


Kuntien kulttuuritoiminnan tuki- ja kehittämispolitiikka
Opetus- ja kulttuuriministeriön laatimassa selvityksessä ministeri Kalevi Kivistö ja professori Anita Kangas tarkastelevat kuntien kulttuuritoiminnan tuki- ja kehittämispolitiikkaa lainsäädännön, kulttuuripalveluiden saatavuuden, saavutettavuuden sekä kulttuuripalveluiden tuotantoedellytysten näkökulmista.


Asiantuntijaryhmä esittää kahta eri mallia Valtion taidemuseon kehittämiseksi
Kansainvälinen arviointityöryhmä esittää kahta vaihtoehtoista mallia Valtion taidemuseon toiminnan kehittämiseksi. Yhtenä mallina olisi Valtion taidemuseon toiminnan laajentaminen siten, että siihen yhdistettäisiin muita visuaalisten alojen museoita. Toisena mallina olisi virastorakenteeltaan kevennetty Kansallisgalleria-organisaatio, Ateneum, jonka yhteydessä toimisi nykytaiteen museo Kiasma.


Museums and Difficult Heritage
Helsingin kaupunginmuseo järjestää 16.-18.6.2011 kansainvälisen konferenssin Museums and Difficult Heritage. Konferenssi toteutetaan yhteistyössä ICMAH:in (ICOM:in arkeologisten ja historiallisten museoiden komitea) ja IAMH:in (Historiallisten museoiden kansainvälinen yhdistys) kanssa.


Ilmoita Museoviikon ohjelmatiedot Museoliiton näyttelykalenteriin
Museoviikko lähestyy. Viikkoa vietetään 16.-22.5. Kansainvälisen museopäivän 18.5. teemana on tänä vuonna Museums and Memory. Suomessa museoviikon teemana on Muistitalkoot. Museoiden yötä Suomen museoliitto suosittelee vietettävän perjantaina 20.5.


Museovirasto jakoi museoille 522 000 euroa harkinnanvaraisia valtionavustuksia
Museovirasto on jakanut museoiden harkinnanvaraiset valtionavustukset vuodelle 2011, Lakisääteisen valtionosuuden ulkopuolella oleville museoille jaettiin avustusta kaikkiaan 522 000 euroa.


Museovirasto jakoi avustukset museoiden innovatiivisiin hankkeisiin
Museovirasto on myöntänyt 435 000 euroa museoiden innovatiivisten hankkeiden tukemiseen vuonna 2011. Hakemuksia saapui 59 ja avustus myönnettiin 32 hankkeelle. Hankkeissa edistetään museoiden tiedollista saavutettavuutta ja kulttuuriperintökasvatusta, monikulttuurisuutta ja suvaitsevaisuutta sekä julkaisutoiminnan kehittämistä.


Muutoksen tuulia museoalalla - keskustelu jatkuu
ICOM Suomen komitea, Suomen museoliitto ja Museovirasto/Suomen kansallismuseo järjestivät 30.3.2011 museoalan ammattilaisille suunnatun keskustelutilaisuuden. Vilkasta sananvaihtoa herättäneen tilaisuuden aiheina olivat muun muassa museoiden sulkemiset, uudet museohankkeet ja kulttuuripoliittiset linjaukset. Keskustelu jatkuu, ja käsiteltyjä aiheita voi kommentoida Suomen museoliiton verkkosivuilla.


Luovan talouden mahdollisuudet otettava käyttöön
Luovan talouden ja kulttuuriyrittäjyyden tulevaisuustyöryhmä laati esityksen luovan talouden ja kulttuurin kehittämistoimenpiteiden 2010-2020 toimeenpanosta. Kulttuurisisältöjen merkitys kasvaa tulevaisuudessa. Vankka kulttuurin perusta luo hyvät edellytykset lisätä edelleen kulttuurin merkitystä osana luovaa taloutta, joka vahvistaa suomalaisen kansantalouden kilpailukykyä ja ihmisten hyvinvointia.


Valtakunnallinen kävijätutkimus 2011-2012
Suomen museoliitto toteuttaa neljännen valtakunnallisen kävijätutkimuksen tulevan kesän ja syksyn aikana. Kävijätutkimukseen kutsutaan mukaan kaikki päätoimisesti hoidetut museot, jotka ovat avoinna tutkimusviikkojen aikana. Tutkimukset tehdään elokuussa viikolla 31 (1.-7.8.) ja lokakuussa viikolla 42 (17.-23.10).


Mikä museoissa on tärkeää? - Suuren yleisön käsityksiä tämän päivän museoista
Osana Suomen museoliiton toteuttamaa valtakunnallista kävijätutkimusta tehtiin helmikuussa 2011 Facebookin kautta kysely museomielikuvista. Tarkoituksena oli kartoittaa ihmisten käsityksiä museoista sekä selvittää mikä heidän mielestään museoissa on tärkeää.


Englanninkielinen näyttelykalenteri avautunut
Suomen museoliiton ylläpitämä näyttelykalenteri palvelee nyt myös englanniksi. Näyttelykalenterista löytyvät Suomen museoliiton jäsenmuseoiden ajankohtaiset näyttelyt ja tapahtumat teeman, ajankohdan ja alueen mukaan.


euromuse.net-hanke päättyi, mutta portaali kehittyy edelleen
Euroopan laajuinen euromuse.net-hanke päättyi EU-rahoituksen osalta vuoden 2010 lopussa. Suomen museoliitto oli mukana partnerina kehittämässä portaalia, johon on koottu eurooppalaisia museoita ja niiden näyttelyitä. Rahoituskauden puitteissa teknologia saatiin valmiiksi, mutta sisällöntuotanto jatkuu edelleen.


Valtio tukee kulttuuritilojen kunnostusta ja perustamista lähes kuudella miljoonalla
Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt tukea kulttuuritilojen hankkimiseen, perustamiskustannuksiin ja peruskorjauksiin tälle vuodelle yhteensä 5 900 000 euroa.


Sivistyksen Suunta - Kuntaliiton sivistyspoliittinen ohjelma on julkaistu
Sivistyksen suunta -asiakirjassa linjataan koulutus-, kulttuuri-, kirjasto-, liikunta- ja nuorisopolitiikkaa vuoteen 2020. Lähtökohtana on, että elinvoimaiset kunnat varmistavat jatkossakin nämä palvelut kuntalaisille.


Muutoksen tuulia museoalalla - keskustelutilaisuus museoammattilaisille
Museoiden sulkemiset, uudet museohankkeet, OKM:n selvitystyö ja kulttuuripoliittiset linjaukset herättävät kysymyksiä museoalan tulevaisuuden näkymistä. ICOM Suomen komitea, Suomen kansallismuseo/Museovirasto ja Suomen museoliitto järjestävät museoalan ammattilaisille suunnatun keskustelutilaisuuden 30.3.2011.


Muista maaliskuussa: Museoviikon ohjelmatiedot ja kirjamessuilmoittautuminen
Museoviikon verkkosivut avataan huhtikuun puolivälissä. Ohjelmatiedot tulee ilmoittaa 29.3. mennessä. Helsingin kirjamessuille puolestaan tulee ilmoittautua 22.3. mennessä.


Selvityshenkilöt esittävät opetus- ja kulttuuriministeriön virastokentän uudistamista
Opetus- ja kulttuuriministeriön virastojen rakennetta, ohjausta ja rahoitusta ehdotetaan uudistettavaksi, todetaan selvityksessä opetus- ja kulttuuriministeriön konserniohjauksesta ja -rakenteesta.


Valtioneuvoston selonteko kulttuurin tulevaisuudesta
Opetus- ja kulttuuriministeriö on julkaissut valtioneuvoston selonteon kulttuurin tulevaisuudesta eduskunnalle. Selontekotyössä esiin nousseissa tulevaisuuden suuntaviitoissa toistuvat keskeisimpinä mahdollisuuksina kolme tulevaisuuden voimatekijää: kestävä kulttuuri, kulttuurinen moninaisuus ja luovuus.


Nykydokumentointi valokeilassa uusimmassa Museo-lehdessä
Museo-lehti 1/2011 on ilmestynyt. Vuoden ensimmäisessä ammattinumerossa on teemana Nykydokumentointi.


Kouvolan museoista selvitys
Tammikuussa julkistetun Kouvolan museoita koskevan Museoverkkoselvityksen keskeinen tavoite on palveluiden järjestäminen koskien palvelurakenteiden yhteen sovittamista taloudellisuuden, tehokkuuden ja tuottavuuden parantamiseksi.


Taide ja kulttuuri luovat hyvää elämää ja elämään hyvää
Hallitusohjelmaan tulee kirjata esittävän taiteen tuottamisen ja museotoiminnan edellytysten turvaaminen ja investoinnit taiteen kehittämiseen, todetaan kulttuurialojen vaaliteeseissä.


Museoviikko 2011
Vuonna 2011 Museoviikkoa vietetään 16.-22.5. Kansainvälisen museoneuvoston ICOMin teema Kansainväliselle museopäivälle 18.5. on "Museums and Memory." EU:n teemavuosi on ensi vuonna vapaaehtoistoiminta. Museoliitto suosittelee museoiden yön viettämistä Suomessa Museoviikolla perjantaina 20.5, jolloin työvoimakustannukset ovat edullisemmat. Museoiden yö -tapahtumat järjestetään eri maissa eri ajankohtina. Baltian maat mm. noudattavat Ranskan käytäntöä, jossa museoiden yötä vietetään 14.5.


Ilmoittaudu Helsingin kirjamessujen museo-osastolle
Helsingin kirjamessut järjestetään 27.-30.10.2011. Tänä vuonna kirjamessujen teemamaana on Viro. Paikat Suomen museoliiton kokoamalla messuosastolla täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Sitovat ilmoittautumiset tulee tehdä 22.3. mennessä.


Selvityshenkilö esittää: Uusi säätiö hoitamaan visuaalisten alojen kansainvälistymistä ja vientiä
Opetus- ja kulttuuriministeriö on vastaanottanut johtaja Rauno Anttilan selvityksen visuaalisten taiteiden kansainvälisen yhteistyön ja viennin organisoinnista. Selvityshenkilö esittää perustettavaksi uuden säätiön hoitamaan kuvataiteen kansainvälistä yhteistyötä ja vientiä nykyisin Suomen taideakatemian säätiön yksikkönä toimivan FRAMEN sijaan. Säätiön nimenä olisi FRAME-säätiö ja sen toimiala kattaisi aluksi nykyisen FRAMEN toiminnat.


Valtakunnallinen kävijätutkimus käynnistyy
Suomen museoliitto on käynnistämässä neljättä valtakunnallista kävijätutkimusta. Aiemmat koko museokenttää koskevat tutkimukset on tehty 1982, 1992 ja 2002. Kyselylomaketutkimukset tullaan tekemään heinäkuussa ja lokakuussa 2011.


Suosituimmat museot 2010
Suomen museoliitto on tehnyt aiempien vuosien tapaan kyselyn kävijämääristä suurimmissa museoissa. Lähes poikkeuksetta eniten kävijöitä on ollut Ateneumin taidemuseossa ja seuraavana ovat useimmiten olleet Nykytaiteen museo Kiasma ja Luonnontieteellinen keskusmuseo. Ateneumin taidemuseossa oli viime vuonnakin eniten kävijöitä, vaikka kävijämäärä putosi 41 % vuodesta 2009, jolloin museossa oli esillä Picasso-näyttely.


Museovuosi 2011 - Pääosissa ympäristötietoisuus ja suomalainen sarjakuva
Suomen museoliiton ylläpitämästä näyttelykalenterista osoitteessa www.museot.fi/nayttelykalenteri löytyy yli 700 museoiden ajankohtaista näyttelyä ja tapahtumaa. Museoliitto on koonnut 31.12.2010 mennessä syötettyjen tietojen pohjalta pdf-kalenterin museovuoden 2011 tapahtumista. Kiinnostavimmista teemoista ja näyttelyistä on lisäksi laadittu kooste.

2010


Museoliiton tavoitteet hallitusohjelmaan 2011-2015
Suomen museoliitto on lähettänyt oheisen kirjeen poliittisille päättäjille. Kirjeessä toivotaan muun muassa muutoksia kohtuuttomiin kiinteistökustannuksiin ja lisää voimavaroja kulttuuriperintökasvatukseen. Kantaa otetaan myös tekijänoikeuskorvauksiin ja luonnontieteellisten museoiden asemaan.


Museoliiton näyttelykalenterin päivitys
Suomen museoliitto ylläpitää näyttelykalenteria jäsenmuseoidensa tulevista näyttelyistä ja tapahtumista osoitteessa www.museot.fi/nayttelykalenteri. Vuosittain kalenterista löytyy satoja näyttelyitä. Muistathan päivittää museonne näyttelytiedot vuoden 2011 osalta mahdollisimman pian! Ennen joulua tehdyt päivitykset pääsevät mukaan medialle laadittavaan, tammikuussa julkaistavaan kuukausittaiseen pdf-kalenteriin ja koosteeseen museovuoden kiinnostavimmista näyttelyistä ja tapahtumista.


NEMO News 2/10
Uusi NEMO News on ilmestynyt. Teemana lehdessä on "Museums and Financial Crisis".


Kestävän kehityksen ohjenuora museoille
Suomen museoliiton toimintastrategiaa peilataan aktiivisesti ympäröivän yhteiskunnan muutoksiin. Ympäristökysymykset ovat nousseet viime vuosina vahvasti esiin myös museoissa, ja nyt kestävän kehityksen haasteista ja mahdollisuuksista on valmistunut selvitys KEKE - Museot ja kestävä kehitys.


Museoviraston organisaatio uudistuu
Museovirastossa siirrytään 1.1.2011 lukien uuteen organisaatioon. Uusi organisaatio on prosessiorganisaatio, joka on suunniteltu viraston strategian pohjalta, tuottavuus- ja tehokkuusnäkökulmat huomioiden.


OKM vastaa maabrändivaltuuskunnan esittämään tehtävään: Museoiden digitointihankkeisiin yhteensä 2 miljoonaa euroa
Maabrändivaltuuskunnan 25. marraskuuta julkaisemassa loppuraportissa annetaan tehtäväksi museoiden kokoelmien digitoiminen ja avaaminen kaikkien käyttöön internetissä. Opetus- ja kulttuuriministeriö on edistänyt tehtävän toteutumista tänä vuonna myöntämällä kaikkiaan 2 miljoonaa euroa kulttuuriperinnön digitointihankkeisiin, jotka työllistävät nuoria.


Kulttuuriomaisuuden luettelointi käynnissä
Kulttuuriomaisuuden luettelointia valmistellaan vuosina 2010-2011 Museoviraston, Kansallisarkiston ja Kansalliskirjaston toimesta yhteistyössä Valtion taidemuseon kanssa.


EU:n kulttuuriohjelman julkinen kuuleminen
Euroopan komission syyskuussa käynnistämä laaja julkinen kuuleminen koskee tulevaa EU:n kulttuuriohjelmaa (2014-). Julkiseen kuulemiseen voi virallisesti osallistua 15.12.2010 saakka.


Museo-lehti 4/2010: Museossa tutkitaan
MuseoTalvi-lehti kertoo millaista tutkimusta museoissa tehdään. Yleensä museotyö välittyy kävijöille näyttelykokemuksen kautta. Valmiin näyttelyn taustalta löytyy kuitenkin runsaasti tutkimustyötä.


Museoviikon 2011 teemana Muistitalkoot
Valtakunnallista museoviikkoa 2011 vietetään 16.-22.5. Kansainvälisen museoneuvoston ICOMin teema Kansainväliselle museopäivälle 18.5. on "Museums and Memory". EU:n teemavuosi on ensi vuonna vapaaehtoistoiminta. Museoviikon teema Suomessa on "Muistitalkoot".


Helsingin kirjamessujen antia
Helsingin kirjamessut 28.10.-31.10.2010 keräsi tänä vuonna ennätysyleisön 79 536 kävijää. Museoliiton organisoimalle museo-osastolle osallistui kymmenen museota. Myynti oli edellisvuotta parempi.


Näyttelyiden valtiontakuulautakunta asetettiin
Valtioneuvosto on asettanut näyttelyiden valtiontakuulautakunnan lokakuun lopussa vuonna 2013 päättyvälle kolmivuotiskaudelle. Sen tehtävänä on avustaa opetus- ja kulttuuriministeriötä valtiontakuun myöntämiseen liittyvissä kysymyksissä.


Teattereiden ja orkestereiden sekä museoiden valtionosuuksiin lisäystä
Kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin on vahvistanut teattereiden, orkestereiden sekä museoiden valtionosuudet ensi vuodelle. Museoiden valtionosuuksien kokonaismäärä vuonna 2011 on yhteensä noin 37,9 miljoonaa euroa. Kasvua tähän vuoteen verrattuna on 657 000 euroa.


Yhdeksän pientä kotia vuoden 2010 museojulkaisu
Suomen museoliiton järjestämän Museojulkaisukilpailun 2010 on voittanut Jere Jäppisen kirjoittama Helsingin kaupunginmuseon julkaisema teos Yhdeksän pientä kotia - Arjen historiaa Työväenasuntomuseossa, Nio små hem - Vardagens historia i Arbetarbostadsmuseet.


Museovuosi 2011 - näyttelytiedotus, aika päivittää näyttelykalenteri!
Suomen museoliitto laatii jälleen tammikuun alussa julkaistavan Museovuosi-kalenterin median työkaluksi. Näyttelytiedotukseen poimitaan tulevan vuoden kiintoisimmat näyttelyt, tapahtumat ja teemat.


Museojulkaisukilpailun voittajan julkistus ja Museoliiton osasto Helsingin kirjamessuilla
Tervetuloa Museojulkaisukilpailun julkistamistilaisuuteen ja Suomen museoliiton osastolle Helsingin kirjamessuilla! Voittaja sekä finalistijulkaisut ovat esillä Suomen museoliiton osastolla 6 f 18.


Taideteostoimikunta Valtion taidemuseon yhteyteen
Hallitus esittää valtion taideteostoimikunnan siirtämistä Valtion taidemuseon yhteyteen. Lisäksi ehdotetaan taiteilijaprofessorin virkojen muuttamista valtion taitelija-apurahoiksi.


Perinneleikkejä ja fransuja - Museot ja koulut kohtaavat Mennään museoon! -viikolla
Mennään museoon! -viikkoa vietetään parhaillaan yli 80 museossa eri puolilla Suomea. Teemaviikkoon osallistuvat museot järjestävät erityisesti opiskelijoille ja koululaisille suunnattua ohjelmaa.


Paikallismuseoiden toimintaa kehitetään
Opetus- ja kulttuuriministeriö on asettanut työryhmän kehittämään säätiö- ja yhdistyspohjaisten sekä kunnallisten paikallis- ja kotiseutumuseoiden ja erikoismuseoiden toimintaa.


Museo-lehti 3/10: Valtaa ja vallattomuutta
Museo-lehti 3/2010 on ilmestynyt. Lehdessä keskitytään muun muassa museon valtaan niin historiakuvan rakentajana kuin rakennussuojeluviranomaisenakin.


Nuoria työllistäviin kulttuuriperinnön digitointihankkeisiin yhteensä 2 miljoonaa euroa
Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt 1,3 miljoonaa euroa kulttuuriperinnön digitointihankkeisiin, jotka työllistävät nuoria. Tukea myönnettiin 37 hankkeelle. Hakijoita oli kaikkiaan 73. Kaikkiaan 2 miljoonaan euron määrärahasta 700 000 euroa jaetaan toisella hakukierroksella, joka umpeutuu lokakuussa.


Hallinnollisia muutoksia Riihimäellä
Riihimäen kaupunginhallitus nimesi 1.3.2010 museoiden toiminnan kehittämistä ja Suomen lasimuseon ja Riihimäen Taidemuseon hallinnon ja tilojen yhdistämistä selvittävän työryhmän.


Esitys laiksi Taiteen edistämiskeskuksesta lausunnolle
Suunnitelma perustaa muun muassa valtion taiteilijatukien myöntämisestä vastaava Taiteen edistämiskeskus etenee. Opetus- ja kulttuuriministeriö pyytää valtion taidetoimikuntalaitoksen hallintorakennetta uudistavasta esityksestä lausuntoja taiteen alan laitoksilta ja järjestöiltä 16.8.2010 mennessä.


Taide- ja kulttuurilaitosten valtionosuuksiin lisää kannustavuutta
Opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmä esittää selvittäväksi, olisiko löydettävissä kaikkia valtionosuuslaitoksia tasavertaisesti kohteleva arviointimenetelmä ja mittarit, joiden perusteella voitaisiin kohdentaa osa museoiden, teattereiden ja orkestereiden valtionosuudesta kannustavuuden perusteella.


Valtionarkeologi, FT C.J. Gardberg 1926-2010


Mennään museoon! -koululaisten ja opiskelijoiden museopäivä 5.-8.10.2010


Metropolian Museokokoelmien hallinta -koulutus


Avustus kulttuurin, taiteen ja luovien alojen kolmannen sektorin kehittämiseen


Määräraha nuoria työllistäviin kulttuuriaineistojen digitointia edistäviin hankkeisiin


Museoviikolla aamumuseoon tai värikylpyyn
Vuonna 2010 Museoviikko järjestetään 17.-23.5., kansainvälistä Museopäivää vietetään 18.5. ja Museoiden yö -tapahtumaa lauantaina 22.5.


Suomen museoliiton hallituksen uusi puheenjohtaja on Pirjo Ala-Kapee


Museoviikon 2010 verkkosivut avattu
Museoviikkoa vietetään 17.5.-23.5.2010Kansainvälinen museopäivä on 18.5.Museoiden yötä vietetään 22.5.


Ehdotus selonteoksi kulttuurin tulevaisuudesta valmistunut
Opetusministeriön asettama toimikunta on laatinut ehdotuksen eduskunnalle annettavaksi selonteoksi kulttuurin tulevaisuudesta. Tarkastelu ulottuu vuoteen 2035 saakka.


Kutsu Museojulkaisukilpailuun 2010
Museojulkaisukilpailu on järjestetty vuodesta 1992 lähtien joka toinen vuosi. Tänä vuonna kilpailu järjestetään kymmenennen kerran. Suomen museoliitto kutsuu museoita osallistumaan Museojulkaisukilpailuun. Kilpailun tarkoitus on tehdä tunnetuksi museoiden monipuolista ja korkeatasoista julkaisutoimintaa laajemmalle lukijakunnalle. Kilpailu on avoin erityyppisille ja erikokoisille museoille.  


Museohakuun kaivataan lisää kuvia kuvatietoineen


Ilmoittaudu Helsingin kirjamessujen museo-osastolle
Helsingin kirjamessut järjestetään 28.-31.10.2010. Tänä vuonna kirjamessujen teemamaana on Ranska.


Aukioloajat ja pääsymaksut Museohaku-palvelussa


Suomen museoliiton jäsenkyselyn tuloksia
Kehittääkseen Museoliiton toimintaa kartoitettiin jäsenten kokemuksia ja odotuksia liiton toiminnasta. Jäsenkyselyyn oli mahdollista vastata sekä postitse ja Internet-sivuilla. Kysely lähetettiin jäsenpostituksena 235 museolle ja siihen vastasi 74 museota.


Maanalainen museokeskus Töölönlahdelle
Helsingin kaupunki suunnittelee Töölönlahdelle suuria maanalaisia museo- ja näyttelytiloja. Aloite on peräisin Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajuselta, joka visioi tiloihin muun muassa uutta design-keskusta.


Taide ja kulttuuri lisäämään hyvinvointia
Kulttuurin hyvinvointivaikutusten edistämiselle on valmistunut toimintaohjelma vuosille 2010 - 2014. Ohjelma esittää 18 toimenpide-ehdotusta, joiden avulla taide ja kulttuuri edistäisivät terveyttä ja hyvinvointia. Hanke on osa Terveyden edistämisen politiikkaohjelmaa.


Leif Schulman Helsingin yliopiston luonnontieteellisen keskusmuseon johtajaksi


Museovuosi 2010 - avaruusmatkoja ja keskiajan bling blingiä


Suomen museoliiton jäsenkysely 2010
Hyvät Suomen museoliitton jäsenetKuntien taloustilanne on heikoin moneen aikaan, eivätkä tulevaisuuden ennusteetkaan lupaa suuria parannuksia. Joudumme elämään jatkuvan muutoksen aikaa toimintatapojamme arvioiden ja uudenlaisia toimintamalleja etsien.


Museoviikko 2010

2009


Museoliiton verkkosivut uudistuivat
Suomen museoliiton verkkosivut ovat saaneet uuden graafisen ilmeen. Visuaalisen konseptin on suunnitellut graafikko Marko Mäkinen, ja teknisestä toteutuksesta on vastannut Olli Holopainen/Slap Media Oy.


Juhani Kostetista Museoviraston pääjohtaja


Aika päivittää näyttelykalenteri
Muistutamme jälleen museoita olemaan aktiivisia näyttelykalenterin päivittämisen suhteen.


Museoviraston, CIMO:n ja Taiteen keskustoimikunnan alueellistamisselvitykset valmiit
Museovirastolle esitetään aluetoimistojen perustamista Ouluun jaKuopioon.


Opetusministeriöstä opetus- ja kulttuuriministeriö
Opetusministeriön nimi muuttuu opetus- ja kulttuuriministeriöksi.


Museo-lehti 3/2009 ilmestynyt


Mennään museoon! Koululaisten ja opiskelijoiden museopäivää vietetään 6.-9.10.2009


MuseoKesä-lehti ilmestynyt


Petri Tuomi-Nikula Suomen museoliiton uudeksi puheenjohtajaksi


Museo-lehti 1/2009 ilmestynyt


Museovuosi 2009 - Kalevalasta Picassoon, ryijystä ilmastonmuutokseen
Museoliitto ylläpitää sähköistä näyttelykalenteria museoiden näyttelyistä ja tapahtumista. Näyttelytiedoista on laadittu kooste tulevan vuoden tapahtumista. Ajantasaiset näyttelytiedot löytyvät osoitteesta museot.fi/nayttelykalenteri ja printattava pdf-kooste osoitteesta museoliitto.fi/tiedotus/nayttelytiedotus.


Museoiden esteettömyystiedot nyt yhdestä osoitteesta

2008


Museofriikki elää pidempään!


Museo-lehti 4/2008 ilmestynyt


Teattereiden, orkestereiden ja museoiden valtionosuudet vahvistettu
Kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin on vahvistanut teattereiden, orkestereiden sekä museoiden valtionosuudet ja harkinnanvaraiset avustukset ensi vuodelle.


Heleena Savela valitsi Punaste lippude all -teoksen Museojulkaisukilpailun voittajaksi
Suomen museoliiton järjestämän Museojulkaisukilpailun 2008 on voittanut Turun taidemuseon teos Punaste lippude all. Tänä vuonna voittajan valitsi esiraadin asettamista ehdokkaista Helsingin Sanomain Säätiön yliasiamies Heleena Savela. Kilpailun voittaja julkistettiin Helsingin Kirjamessuilla.


Museojulkaisukilpailun voittaja julkistetaan Helsingin kirjamessuilla


Museoliitto mukana Kulttuurikunto -kampanjassa


Kulttuuriministeri Wallinin kirje kunnille valtionosuuksista
Kulttuuriministeri Stefan Wallini on lähettänyt valtionosuuksien kohdentamista koskevan seuraavan sisältöisen 19.9. päivätyn kirjeen kaupunkien ja kuntien johtajille, valtuustojen puheenjohtajille sekä kulttuurilautakuntien puheenjohtajille.


Museoliiton kirje kunnanhallituksille kiinteistöverosta
Suomen museoliitto on kääntynyt kirjeellä niiden kuntien puoleen, joiden alueella on yhdistysten tai säätiöiden omistamia jäsenmuseoita ja esittänyt kiinteistöverokäytännön tasavertaistamista. Alla kunnanhallituksille lähetetty kirje.


Museoväki'08 - Tutkimus museoalan työelämästä


Museo-lehti 3/08 ilmestynyt


Museojulkaisukilpailun finalistit on valittu


Kuntaliiton kirje taidelaitosten kunnnallisille ylläpitäjille valtionosuuksista


Museoiden lainattavat näyttelyt nyt yhdestä osoitteesta


Opetusministeriö julkaisi ensimmäisen kulttuurivientiraportin


Opetusministeriö julkaisi katsauksen kulttuuripalveluista ja kulttuurityöstä


Selvitys tekijänoikeuksien siirtymisestä työ- ja virkasuhteissa lausunnolle


Kulttuurin osuus kansantaloudessa merkittävä
Opetusministeriö on yhdessä Tilastokeskuksen kanssa julkaissut kulttuurin kansantaloudellista merkitystä mittaavan raportin.  Kulttuuritilinpito-raportti on ensimmäinen laatuaan OECD-maissa. Satelliittitilinpidon laskentapohjaa ja menetelmiä täydennetään tulevina vuosina. YK puolestaan on julkaissut luovien alojen taloutta kuvaavan raportin. Sen mukaan luovien alojen teollisuus on maailmanlaajuisesti dynaamisimmin kehittyvä.


Museo-, kirjasto- ja arkistoaineistojen sähköinen saatavuus paranee


Kulttuurijärjestöt ja Kuntaliitto kirjeenvaihdossa valtionosuudesta
Suomen museoliitto, Suomen Sinfoniaorkesterit ja Suomen Teatterit muistuttivat Kuntaliittoa kirjeitse valtionosuusuudistuksesta  ja  valtionosuuden korotuksen tavoitteista. Kuntaliiton vastauksen mukaan liitto toivoo, että kunnat kiinnittävät huomiota lisääntyneeseen valtionosuuteen määrittelessään kulttuurilaitoksille tulevaa rahoitusta vuodelle 2009.


Suomen museoliitto kartoittaa työelämää Museoväki'08 - kyselyllä


Suurlähettiläs Heikki Talvitie jatkaa Museoliiton puheenjohtajana
Suomen museoliiton 85. vuosikokous järjestettiin 15.5.2008 Valtakunnallisten museopäivien yhteydessä Porissa. Vuosikokouksessa valittiin Museoliiton hallitukselle puheenjohtaja ja uudet jäsenet erovuoroisten tilalle.


Museoviikko käynnistyi Kampissa


Museologia tänään -julkaisu palkittiin


MuseoKesä 2008 -lehti on ilmestynyt


Museoviikkoa vietetään 12.-18.5.2008 teemalla Eurooppalaisuus meissä


Kulttuuriseteli tulossa edistämään työkykyä ja työhyvinvointia
Verovapaat kulttuurisetelit toimisivat samaan tapaan kuin jo nyt käytössä olevat liikuntasetelit. Tavoitteena on ottaa työntekijän nimellä varustettu tai muuten yksilöity kulttuuriseteli  käyttöön vuoden 2009 alusta.


Eurooppalainen lainasopimusmalli museoille


Ilmoittautuminen Museoviikolle


Kutsu Museojulkaisukilpailuun
Suomen museoliitto kutsuu museoita osallistumaan Museojulkaisukilpailuun. Kilpailun voittaja julkistetaan Helsingin kirjamessuilla lokakuussa 2008.


Museovuosi 2008: Museo tekee meille hyvää!
Suomen museoliitto on koonnut kuluvan vuoden museoiden näyttely- ja tapahtumatarjonnan nettisivustoksi Museovuosi 2008. Vuotta värittävät teemanäyttelyt Suomen sodasta, vuoden 1918 tapahtumista sekä lukuisat muut merkkivuosien juhlanäyttelyt.  Uusia museokohteita ovat heinäkuussa Kotkassa avautuva Merikeskus Vellamo ja Tampereella syksyllä avautuva Poliisimuseo. Kainuun museo avaa uuden perusnäyttelynsä, samoin Luonnontieteellinen museo peruskorjatussa toimitilassaan.  Näyttely- ja tapahtumatarjonta on julkaistu pdf-koosteina kuukausittain ja museotyypeittäin. Koosteet perustuvat museoiden 15.1.2008 mennessä päivittämiin tietoihin. www.museoliitto.fi > Näyttelytiedotus

2007


Museoliitto mukana Euroopan kulttuurienvälisen vuoropuhelun teemavuodessa


Veikkausvoittovarojen kohdennus entiselleen
Suomen museoliiton ja muiden veikkausvoittovarojen edunsaajien edunvalvonta tuotti tuloksia. Hallitus muutti esitystään varojen kohdentamisesta.


Tekijänoikeusasiat säilyvät opetusministeriössä ja teollisoikeudet työ- ja elinkeinoministeriössä


Kulttuurimäärärahat oikeisiin osoitteisiin, kehottaa kulttuuriministeri Wallin
Kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin on kirjeellä kehottanut valtionosuuden piirissä olevien teattereiden, orkestereiden ja museoiden ylläpitäjiä kiinnittämään huomiota siihen, että kulttuurilaitoksille suunnattu lisärahoitus tulisi kohdentaa näiden laitosten käyttöön ja niiden toiminnan kehittämiseen.


Opetusministeriöltä ja Museovirastolta valtionosuus ohjeistus


Museoiden valtionosuudet ensi vuodelle jaettu
Henkilötyövuoden yksikköhinta nousee opetus- ja kulttuuritoimen rahoituslain uudistamisen myötä. Uusia museoita ei otettu valtionosuuden piiriin.


Museoliitto vetoaa Kuntaliittoon: kulttuurilaitosten toiminta turvattava
Suomen museoliitto, Suomen Teatterit  ja Suomen Sinfoniaorkesterit ry vetosivat Suomen Kuntaliittoon  22.10.2007 kulttuurilaitosten toiminnan turvaamiseksi. Järjestöillä on huoli siitä, etteivät kunnat osoita henkilötyövuosiin osoitettua korotusta kulttuurilaitosten määrärahoihin.


Museobarometri 2007: taloudellisten resurssien uskotaan pysyvän ennallaan
Yli puolet Museoliiton Museobarometriin 2007 vastanneista uskoo taloudellisten resurssien pysyvän ennallaan (53 %). 24 % uskoi taloudellisten resurssien paranevan ja 23 % näki niiden heikkenevän. Parantumiseen uskovien määrä on kasvanut edellisvuodesta, silloin kasvuun uskoi vain 12 % vastaajista. Suomen museoliitto on toteuttanut Museobarometrin keväällä 2006 ja 2007. Kysely tehtiin sähköpostitse museonjohtajille. Barometrilla haluttaan arvioida mitkä asiat museojohtajien mielestä vaikeuttavat ja mitkä kannustavat museotoimintaa lähitulevaisuudessa.


Museoliitto vetoaa eduskuntaan: veikkausvoittovarojen kasvu kohdennettava lain mukaisesti
Veikkausvoittovarojen edunsaajat, mm. museoita edustava Suomen museoliitto, tapasivat 17.10.2007 eduskuntaryhmien edustajat ja esittivät heille vetoomuksen, joka koski ensi vuoden talousarvion veikkausvoittovarojen käyttöä budjettirahoitteisten menojen katteena.


Kansainvälinen kulttuuriperintöalan konferenssi pohtii saavutettavuutta 11.-12.10.
Yli 140 kulttuuriperintöalan toimijaa Suomesta, Pohjoismaista, Baltiasta, Venäjältä ja Englannista käsittelee alan saavutettavuutta Kansallismuseossa Helsingissä 11.-12.10.2007. "Making Cultural Heritage Truly Inclusive - Prospects of accessibility in Nordic Museums" -saavutettavuuskonferenssin järjestävät Valtion taidemuseo, Suomen kansallismuseo ja Suomen museoliitto. Suomi on Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajamaa vuonna 2007. Konferenssi on osa Suomen puheenjohtajuusohjelmaa ja sen rahoituksesta vastaavat opetusministeriö, Pohjoismaiden ministerineuvosto ja järjestäjät. Konferenssi on osa Tillgänglighetsnätverk för museer i Norden -projektia, joka on parin viime vuoden aikana luonut yhteistyöverkoston pohjoismaisille kulttuuritoimijoille kokemusten vaihtoa varten.


Museo-lehti 3/2007 ilmestyi


Valtion lisärahoitus osoitettava museotoimintaan
Suomen museoliitto vetoaa museoita omistaville yhteisöille lähettämässään kirjeessä että nämä ohjaisivat valtion ensi vuoden budjettiesityksessä lupaaman 5,3 miljoonan euron lisärahoituksen suoraan museoiden toimintaan.


Museologia tänään -kirja ilmestyi


Bremenin julistus kokoelmien liikkuvuudesta
Vuodesta 2004 lähtien kokoelmien liikkuvuutta on pidetty tärkeällä sijalla Euroopan unionissa. Useiden puheenjohtajamaiden yhteistyön tuloksena Koulutus-, nuoriso- ja kulttuurineuvosto hyväksyi Suomen puheenjohtajakaudella vuonna 2006 toimintasuunnitelman kokoelmien liikkuvuuden edistämiseksi.Saksan puheenjohtajakaudella järjestettiin toukokuussa 2007 asiantuntijakonferenssi Bremenissä, joka keskittyi yhteen toimintasuunnitelman kuudesta suuntaviivasta "Luottamuksen ja verkostoitumisen edistäminen". Kokouksen tuloksena annettiin julistus, jossa todetaan että suuret eurooppalaiset museot tekevät jo yhteistyötä monin tavoin. Julistuksessa kehotetaan suuria museoita lisäämään yhteistyötä muiden museoiden välillä. Lisäksi toivotaan jo olemassa olevien ohjeiden ja lainasopimusmallien laajaa levitystä museoalalla. Paikalla olleet museoalan verkostot, kuten NEMO ja ICOM Europe, ilmoittivat halukkuutensa toimia julistuksen tavoitteiden edistämiseksi. Lisäksi toivotaan toimenpiteitä, joilla loputkin esteet kokoelmien liikkuvuudelle saataisiin poistettua samalla kuitenkin huomioiden esineiden turvallisuus.


Työryhmä valmistelemaan kulttuurisetelin käyttöä


Kansainvälinen museopäivä houkutteli uusia kävijöitä museoihin


Suurlähettiläs Heikki Talvitie jatkaa Museoliiton puheenjohtajana
Suomen museoliiton 84. vuosikokous järjestettiin 23.5.2007 Valtakunnallisten museopäivien yhteydessä Kuopiossa. Vuosikokouksessa valittiin Museoliiton hallitukselle puheenjohtaja ja uudet jäsenet erovuoroisten tilalle.


Museo-lehti 2/2007 ilmestynyt


Museoviikolla puhutaan museoiden globaalista tehtävästä - Valtakunnallinen museoviikko 14.-20.5.2007
Valtakunnallisen museoviikon teema Museot ja yhteinen perintö avaa museoiden globaalia tehtävää luonnon-  ja kulttuuriperinnön vaalijoina. Viikon huipentuma on vuodesta 1977 lähtien 18. toukokuuta vietetty Kansainvälinen museopäivä, jolloin useisiin museoihin on vapaa pääsy.


Museoliiton kirje kuntien hallituksille ja museoita omistaville yhteisöille
Museoliiton hallitus on 18.4.2007 lähettänyt kuntien hallituksille ja museoita omistaville yhteisöille kirjeen, jossa toivotaan kuntien vastaavan omalla panoksellaan valtionosuusuudistuksen museoille tuomaan lisärahoitukseen vuosina 2008-2010. Lisäksi todetaan museolain muutosten astuvan lopullisesti voimaan siirtymäkauden jälkeen vuonna 2009. Yhden henkilötyövuoden omaavien museoiden omistajayhteisöjä muistutettiin kahden museoammatillisen työntekijän vaatimuksesta.


Museoviikon ohjelma on julkistettu - teemana Museot ja yhteinen perintö


Suomen museoliiton uusi palvelu Museot.fi tarjoaa Suomen kattavimman museoiden näyttely- ja tapahtumatietopalvelun
Museoissa järjestetään vuosittain yli 1000 vaihtuvaa näyttelyä. Näyttelyiden ohella erilaisista tapahtumista löytyy valinnan varaa niin vanhemmille kuin nuorimmillekin.


Museoalan kulttuurivientistrategia


Museoiden tulevaisuuspohdinta viestii uudistumishalusta
Museoliitto kutsui tammikuussa kaikki Suomen yli tuhat museoammattilaista pohtimaan museoiden tulevaisuutta.


Kulttuuriviennin yhteistyömahdollisuuksia - Museoliitto kerää ennakkotietoja museoiden vientinäyttelyistä


Tervetuloa mukaan järjestämään ohjelmaa Museoviikolle 14.-20.5.2007


Museoissa vuonna 2007: Kiina-ilmiö ja eläimellistä menoa
Suomen museoliitto on koonnut museoiden näyttelytarjonnan vuodelle 2007. Keskiviikkona 17.1. Näyttelykeskus WeeGeessä Espoossa julkistettu Museovuosi 2007 -luettelo sisältää yli 900 näyttelyä 200 museossa. Samalla on avattu museoiden ajantasainen näyttelykalenteri osoitteessa www.museot.fi/nayttelykalenteri.


Museovuosi 2007 julkistetaan Näyttelykeskus WeeGeessä 17.1.2007

2006


Rauhallista Joulua ja Hyvää Uutta Vuotta!


NEMOn vuosikokous Helsingissä 24.-26.11.2006


Aurora K on Museojulkaisukilpailun 2006 voittaja
Museojulkaisukilpailun 2006 voittaja on Espoon kaupunginmuseon julkaisu Aurora Karamzin - Aristokratian elämää.


Opetusministeriön kysely koskien taidenäyttelyiden valtiontakuujärjestelmää sekä kulttuuriesineiden takavarikkosuojaa


Museojulkaisukilpailun finalistit on valittu
Voitosta kilpailevat seuraavat julkaisut:Aurora Karamzin, Aristokratian elämääHälyytys, Suuri palokuntanäyttelyLouhisaaren kartano - suku ja rälssi, säteri ja kirkkoSankarilliset lelut, Neuvostoleikkikalun lyhyt historiaSuomalainen kenkä, pinkojia ja piikkareita


Museobarometri 2006: 54 % museoväestä luottaa tulevaisuuteen
Museoliitto kysyi keväällä 2006 jäseniltään museoiden tulevaisuudennäkymistä. Barometrilla haluttiin arvioida mitkä asiat museojohtajien mielestä vaikeuttavat ja mitkä kannustavat museotoimintaa lähitulevaisuudessa. Vastanneista 12 % uskoi museoiden taloudellisten resurssien paranevan, 42 % arvioi niiden pysyvän ennallaan ja 46 % näki niiden heikkenevän.


Mikaela - kirjastojen, arkistojen ja museoiden digitoinnin laatutyökalu verkossa
Mikaela-laatutyökalun avulla kirjastot, arkistot ja museot voivat arvioida omia digitointihankkeitaan ja etsiä vertailukumppaneita. Projektit saavat näkyvyyttä, ja niiden aineistoa on entistä helpompi löytää. Tavoitteena on myös digitoidun aineiston hyvä laatu ja toisilta oppiminen.


Opas Suomen luonnontieteellisistä kokoelmista ilmestynyt
Suomen museoliitto on julkaissut ensimmäisen oppaan museoiden luonnontieteellisistä kokoelmista. Verkkojulkaisun on toimittanut Luk Anna Pirkkalainen FT Ilkka Kukkosen keräämän laajan aineiston pohjalta.


Museot ovat merkittäviä julkaisijoita - vuositasolla lähes kolmesataa teosta


Museoliiton uusi hallitus valittu
Suomen museoliiton 83. vuosikokous järjestettiin 17.5.2006 Valtakunnallisten museopäivien yhteydessä Espoon kulttuurikeskuksessa. Vuosikokouksessa valittiin Museoliiton hallitukselle puheenjohtaja ja uudet jäsenet erovuoroisten tilalle.


Valtakunnalliset museopäivät Espoossa 17.-19.5.2006
Noin 350 museoalan ammattilaista kokoontuu Valtakunnallisille museopäiville Espooseen 17.-19. toukokuuta.


Vuoden museoteko -tunnustus G.A. Serlachius -museolle
ICOM - Suomen komitea on päättänyt myöntää Vuoden museoteko -tunnustuksen G.A. Serlachius -museolle teollisen kulttuuriperinnön ansiokkaasta esittämisestä.


Museoviikko 15.-21.5 ja Museopäivät 17.-19.5


Kutsu Museojulkaisukilpailuun
Suomen museoliitto kutsuu museoita osallistumaan Museojulkaisukilpailuun. Museojulkaisukilpailun voittaja julkistetaan Helsingin kirjamessuilla.


Museot ja kuntien kaavoitusyhteistyö


Museot ja nuoret teemana Museoviikolla
Museoviikon 2006 ohjelma on julkistettu osoitteessa www.museoviikko.fi.


Ei saa hävittää -museorannekekampanja


Kirje kansanedustajille


Museoliitto uudisti verkkosivunsa


Tervetuloa mukaan järjestämään yhdeksättä valtakunnallista Museoviikkoa!


Jäsenkysely ja museobarometri

2005


Museoliiton asennerannekekampanja


Museovuosi 2006 tietojen keruu käynnistyi


Kulttuurit kohtaavat Museoviikolla
Valtakunnallista museoviikkoa vietetään 16.-22.5.2005. Ohjelmaan voi tutustua osoitteessa www.museoviikko.fi .


Pienten museoiden tulevaisuus pohdittavana Lahdessa


Ensimmäinen tuhohyönteisten tunnistusopas ilmestynyt

2004


Kulttuuriperinnön digitointi puhuttaa museoita, arkistoja ja kirjastoja
Museot, kirjastot ja arkistot kantavat yhteistä huolta kulttuuriperinnön säilymisestä tuleville sukupolville. Muistiorganisaatioiden erityisenä haasteena on nyt kulttuuriperinnön digitointi. Kun yhä suurempi osa tiedosta löytyy Internetistä, myös kulttuuriperintömme pitäisi saada tietoyhteiskunnan käyttöön. Verkkopalvelut parantavat merkittävästi muistiorganisaatioiden alueellista saavutettavuutta.


Vuoden museojulkaisu 2004 on Kuopion katoava kasvimaailma