MUSEOIDEN KEHITTÄMINEN
 

Vuoden museo -kilpailussa palkitut

Vuoden museo -palkinnot 2017


Vuoden museo: Helsingin kaupunginmuseo
Ote perusteluista: ”Keväällä 2016 avattu uudistunut Helsingin kaupunginmuseo on lunastanut paikkansa helsinkiläisten sydämissä. Museon uudistukseen otettiin mukaan koko henkilökunta ja kaupunkilaisia jo suunnitteluvaiheessa. Museo on monipuolinen kokonaisuus, joka vastaa erittäin hyvin avoimen ja yhteisöllisen museon käsitettä.”

Vuoden viestintäteko: Rakkauden tiloja – neljän uudenmaalaisen museon yhteinen näyttely- ja tapahtumakokonaisuus
Ote perusteluista: ”Rakkauden tiloja esittelee neljän erikoismuseon tarjontaa ja näkökulmia. Vaikka museot edustavat erilaisia teemallisia museokokoelmia, ilmiö nimeltä rakkaus yhdistää sisällöt hyvin toisiinsa. Tapahtuma- ja näyttelykokonaisuus on saanut runsaasti medianäkyvyyttä, ja se on onnistunut osoitus yhteistyön voimasta.”

Vuoden erikoispalkinto: Vantaan taidemuseo Artsi
Ote perusteluista: ”Artsi on löytänyt paikkansa ja yleisönsä. Museo on erikoistunut katutaiteeseen ja graffitiin sekä tekee tiivistä yhteistyötä taiteilijoiden kanssa. Lähiökulttuurista voimaa saava Artsi muuttaa Vantaata omannäköisekseen. Museolla on avoin suhde ympäröivään yhteiskuntaan, ja se uskaltaa tarttua ajankohtaisiin aiheisiin.”


Vuoden museo -palkinnot 2016

Vuoden museo: Ålands Sjöfartsmuseum/Ahvenanmaan merenkulkumuseo
Ote perusteluista: "Ålands sjöfartsmuseum on erinomainen esimerkki siitä, miten yhteistyö, tehokas verkostoituminen ja vahva tutkimuksellinen pohja tuottavat kiinnostavia ja erinomaisesti esille pantuja näyttelyitä, kävijäluvun huiman kasvun sekä vahvan jalansijan omassa yhteisössä"

Vuoden museojulkaisu: Rurik Wasastjerna - Kolme tehdasta, yksi kunta - Kuusankosken kaavoitus- ja rakennusperintö 1850-1959
Ote perusteluista: “Kouvolan kaupunginmuseon kustantama vuoden 2016 museojulkaisu on sekä sisällöltään että taitoltaan korkeaa tasoa, mutta erityisesti kirjan kuvatoimitus sekä kuvituksen linjakkuus ja korkea taso nostavat sen poikkeuksellisen hyväksi museojulkaisuksi. Kirja toimii sekä luku- että hakuteoksena."

Vuoden erikoispalkinto: Uudenkaupungin museo
Ote perusteluista: "Museolta edellytetään hyvää saavutettavuutta. Tällä saralla ennakkoluulottomia avauksia on tehnyt Uudenkaupungin museo, joka on ottanut päätehtäväkseen luoda kaupunkilaisten – yritysten ja asukkaiden – välille yhteenkuuluvuutta. Tässä tehtävässä keskeisenä keinona on valokuva-arkiston käytön ja toimintakonseptin rohkea uusiminen, joka on tuottanut näkyvää tulosta.”Vuoden museo -palkinnot 2015


Vuoden museo: Serlachius-museo Gösta

Ote perusteluista: "Serlachius-museo on uudistanut toimintaansa rohkeasti ja innovatiivisesti, silti museon taustalla olevan säätiön perustajan tahtoa kunnioittaen ja sisältö edellä. Museoalan näkökulmasta on hienoa, että uudistetun museon merkitys paikkakuntansa vetovoimatekijänä on tunnustettu laajalti."

Vuoden viestintäteko: Oulun museo- ja tiedekeskus Luuppi
Ote perusteluista: "Oulussa kulttuurihistoriallinen museo, taidemuseo ja tiedekeskus on yhdistetty monipuolisia elämyspalveluja tarjoavaksi Luupiksi. Organisaatiouudistuksen rinnalla ja sen tukemiseksi Luuppi on uudistanut viestintäänsä ennakkoluulottomasti, suunnitelmallisesti ja ammattitaitoisesti."

Vuoden erikoispalkinto: Rauman merimuseo
Ote perusteluista: "Nykyaikainen museo toimii osana yhteisöään. Rauman merimuseo reagoi nopeasti uutiseen Rauman telakan lakkauttamisesta, joka vaikutti moneen raumalaiseen. Sen tuloksena Rauman merimuseo vakiinnutti asemaansa osana raumalaisten elämää."


Vuoden museo -palkinnot 2014


Vuoden museo: Forssan museo

Ote perusteluista: "Museo on uudistanut ja kehittänyt konkreettisesti koko museotoiminnan konseptia kokoelmapolitiikasta museopedagogiikkaan. On todellinen kulttuuriteko, että Forssan päättäjät ovat ymmärtäneet historiansa merkityksen ja investoineet sen kertomiseen."

Vuoden museojulkaisu: Rasvaletti, Helsingin kaupunginmuseo

Ote perusteluista: "Teos joka saa lukijan nostalgiahuuman valtaan. Ulkoasultaan ja taitoltaan 1950-luvun tyyliä noudatteleva kirja kutsuu lukemaan ja katsomaan. Teos kestää aikaa senkin jälkeen, kun aiheeseen liittyvä näyttely Helsingin kaupunginmuseossa on päättynyt."

Vuoden erikoispalkinto: Nykytaiteen museo Kiasma
Ote perusteluista: "Kiasma on ottanut ennakkoluulottomasti digitaaliset viestintäkanavat ja digitaaliset sisällöt osaksi museotoimintaansa ja on toiminnallaan suunnannäyttäjäsosiaalisen median kanavissa, avoimen tiedon lisäämisessä ja yleisön integroimisessa sisällöntuotantoon."